Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1)

Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1) Stil maar is het eerste deel van de reeks met Gina Harte in de hoofdrol, die haar baan als inspecteur ter harte neemt, van de Engelse thrillerschrijfster Carla Kovach. Gina krijgt te horen dat er een baby voor de deur van een bibliotheek is achtergelaten. Een zaak zoals ieder ander voor Gina tot ze de vraag krijgt om het DNA te testen van het gevonden meisje. De resultaten van de test brengen haar terug naar haar eerste zaak als inspecteur. Deborah, een jonge moeder, was vier jaar geleden op een avond niet thuisgekomen en sindsdien was er nooit een spoor van haar gevonden. Nu blijkt de baby van haar te zijn, waardoor ze weten dat Deborah nog leeft. Voor Gina is het duidelijk dat de vrouw niet op vrijwillige basis is vertrokken en waarschijnlijk enorm lijdt, dus moeten ze haar zo snel mogelijk vinden.

Gegevens

 • Originele titel: The next girl
 • Titel: Stil maar
 • Serie: Gina Harte (1)
 • Auteur: Carla Kovach
 • Eerste druk: 2018
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2020
 • Vertaling: Barbara Lame
 • Aantal pagina's: 315
 • ISBN: 978 90 225 8827 7

Samenvatting

De baby

Inspecteur Gina Harte wordt opgeroepen nadat er een pasgeboren baby is gevonden. De baby, een meisje, is een dag oud en waarschijnlijk te vroeg geboren. Ondanks de onderkoeling zal het meisje het halen. Niet veel later ontvangen ze bij de politie een bizar telefoontje waarin een man vraagt om een DNA test te doen. Gina snapt er niets van, maar geeft toch het bevel om de test te doen.

De man had een perfecte omschrijving gedaan van een moedervlek, dus het was zeker geen grap. De vraag is waarom die man had gebeld en niet de moeder. Gina krijgt het gevoel dat het niet zo maar een vondelingenzaak is. Wanneer ze te horen krijgen dat het DNA van de baby een match is met Deborah Jenkins, hoopt Gina samen met haar collega's Jacob, Wyre en O'Connor de zaak op te lossen. Deborah Jenkins was vier jaar geleden spoorloos verdwenen. Het was Gina's eerste zaak als inspecteur. De vrouw had overgewerkt, maar was nooit thuis gekomen. Er was enkel een schoen van haar teruggevonden.

Een ding is zeker, als ze de man vinden die het telefoontje heeft gepleegd, vinden ze Deborah ook. De kans is groot dat hij die winteravond Deborah had ontvoerd. Gina wil vermijden dat Deborah nog meer moet afzien, door zo snel mogelijk op zoek te gaan naar haar. Eerst wil ze Luke en Cathy, de man en moeder van Deborah, op de hoogte brengen van hun vermoeden dat Deborah nog leeft.

Luke heeft het moeilijk met het nieuws, vooral omdat ze nog niet weten waar zijn vrouw is. Hij gaat wel akkoord om het meisje mee naar huis te nemen. 's Nachts betrapt Luke een man met een capuchon aan, die probeert binnen te dringen in zijn huis. Hij informeert Gina hierover, die direct met enkele collega's langs gaat. Luke herinnert zich dat hij hem de dag ervoor had zien zitten op de omheining van de buren. Luke had toen het gevoel gehad dat de man hem observeerde.

Het verleden

Door deze zaak begint Gina terug te denken aan haar verleden waardoor ze paniekaanvallen krijgt. Gina kon nooit goed doen voor haar man Terry, die heel gewelddadig kon zijn door zijn drank- en drugsgebruik. Gina kan hier met niemand over praten en zeker niet met haar dochter Hannah, die ervan overtuigd is dat haar vader perfect was en haar te vroeg ontnomen is. Gina hoopt Deborah snel te vinden, zodat ze de gruweldaden niet meer hoeft te doorstaan.

Gina gelooft ook niet dat Deborah toevallig is ontvoerd. De man die dit gedaan heeft moet haar kennen. Dus het lijkt haar een goed plan om alle getuigenissen van vier jaar eerder te herbekijken. Eerst is er Callum Nelson, een collega van Deborah, die geen alibi heeft voor de avond van de verdwijning. Hij vertelt hen dat hij gevoelens had voor Deborah, ondanks het leeftijdsverschil, maar er was nooit iets gebeurd. Die avond was hem wel een wit busje opgevallen, meer kan hij hier niet over vertellen. De enige verdachte die Gina op het oog heeft is Samuel Avery, de eigenaar van de kroeg waar Deborah altijd poolde. De man is gekend om zijn handtastelijkheid en hij zou ook Deborah lastig gevallen hebben.

Jeffrey

's Nachts wordt Gina wakker gebeld met de melding dat een onbekend brand had gesticht in het huis van Luke. Gelukkig had Luke snel gereageerd waardoor hij en de kinderen ongedeerd zijn. Er is ook een getuige die de verdachte had zien lopen. De omschrijving van de verdachte: donker haar, een gemiddeld postuur en 1m80 doet Gina aan iemand denken, Jeffrey Wall, de hulp van de kroeg.

In het huis van Jeffrey vinden ze bewijs dat ze op het juiste spoor zitten, maar hij noch Deborah zitten in het huis. Na wat zoeken komen ze terecht op de boerderij van zijn moeder, waar ze de kamer vinden waar Deborah al die tijd was opgesloten. Ook daar zijn ze niet.

Dankzij Larry, die van op afstand zag hoe Jeffrey Deborah vastgebonden in het ijskoude water van de vijver smeet, is Deborah op tijd gered. Deborah informeert Larry dat Jeffrey achter haar baby aan is en dat ze hem moeten tegenhouden. Niet veel later ziet Luke dat er een man in zijn huis staat met de baby in zijn armen. Luke herkent de man, hij werkte in de kroeg toen hij was gaan rondvragen na Deborahs verdwijning.

Niet veel later ziet Luke ook de politie in zijn voortuin verschijnen. Hij merkt dat de man het meent wanneer die zegt dat hij de baby gaat vermoorden als de politie niet weggaat. Hierdoor vindt Luke de kracht om Jeffrey te overmeesteren en hem een paar meppen te geven. Gina is blij dat het allemaal zo goed verlopen is en Deborah eindelijk veilig naar huis kan gaan om terug haar eigen leven op te bouwen omringd door de mensen die van haar houden.

Hoofdpersonen

Luke

Luke is de man van Deborah. Hij is de vader van twee kinderen, Heidi en Max, en heeft een prille relatie met Brooke, die de moeder is van Joe.

Gina

Haar man is gestorven. Ze heeft een dochter, Hannah, en een kleindochter, Gracie. Gina heeft een relatie met haar baas, maar dat is een geheim en ze weet zelf nog niet goed hoe het verder moet gaan, alhoewel ze wel geniet van zijn aanwezigheid en de aandacht die hij haar geeft.

Symbolen en motieven

Verleden

Gina vecht tegen de herinneringen van haar leven samen met haar man Terry, die een zware alcohol- en drugsgebruiker was.

Hoop

Cathy, de moeder van Deborah, krijgt weer hoop wanneer ze het nieuws van de baby krijgt. Haar dochter leeft nog en ze vindt het dan ook haar plicht om voor het kind van Deborah te strijden en te zorgen dat het wordt opgevoed in het gezin van Deborah.

Titelverklaring en boekomslag

Stil maar is een verwijzing naar de opmerking die Deborah constant krijgt van Jeffrey, om er voor te zorgen dat zijn moeder haar niet hoort. Op de boekomslag zie je op een blauwe ondergrond water, waarin bladeren drijven en daarop in rode letters de titel.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan iedereen in een gewelddadige relatie zit. Het bestaat uit 315 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 59 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Albert (de man die de baby vindt), Luke, Deborah, Jeffrey en Larry dat geschreven is in derde persoon.

Thema

Liefde overwint alles.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het het heden (2017) en verleden (2013) met flashbacks, in Redditch.

Evaluatie

De hoofdpersoon is Gina, een oudere vrouw, wat is een verandering is in thrillers waar de hoofdrollen meestal gedragen worden door mannen of jonge vrouwen. Je leert als lezer Gina al een beetje kennen in dit eerste deel, maar je merkt dat het karakter nog niet helemaal uitgediept is. Wat geen probleem vormt om dit eerste deel te lezen, integendeel. Het verhaal is goed, Carla Kovach heeft een vlotte schrijfstijl en maakt gebruik van korte hoofdstukken, waardoor het verhaal snel leest. Een nieuwe serie die veel doet denken aan de thrillers van M.J. Arlidge en Robert Bryndza.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar)Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar)‘De duiventil’ is een boek dat geschreven is door Gerda Ronhaar. Het is het eerste deel uit de gelijknamige serie en gaa…

Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Boekverslag: Simone van der Vlugt 'Op klaarlichte dag'Op klaarlichte dag is een thriller van de Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt, dat onder andere winnaar is van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Carla Kovach 'Stil maar' (ISBN: 978 90 225 8827 7) - gelezen op 4/04/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.