Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar)

Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar) ‘De duiventil’ is een boek dat geschreven is door Gerda Ronhaar. Het is het eerste deel uit de gelijknamige serie en gaat over een christelijk gezin met acht kinderen, met alles wat daarbij hoort: zowel de moeilijkheden als de mooie momenten. Hoewel het christendom een belangrijk thema is in het boek, is het verhaal ook goed te volgen voor mensen die daar weinig tot niets vanaf weten.

Titelbeschrijving

 • Titel: De duiventil
 • Auteur: Gerda Ronhaar
 • Originele taal: Nederlands
 • 1e druk: 2004
 • Gelezen uitgave: 1e druk
 • Genre: Roman
 • Doelgroep: 13-15 jaar

Samenvatting

Dokter Van Til besluit om een praktijk op het platteland over te nemen. Dit betekent dat het hele gezin (bestaande uit tien personen) moet verhuizen. Dit brengt de nodige drukte en spanningen met zich mee, en dat laatste geldt niet alleen voor het doktersgezin. Het huis waar het gezin intrekt staat namelijk al erg lang te koop en de buren zijn erg benieuwd naar de nieuwe bewoners. Tot geluk van alle betrokken kinderen krijgen ze leuke buren, met een aantal kinderen van dezelfde leeftijd. Ze kunnen het allemaal erg goed met elkaar vinden en zijn dan ook erg blij dat ze naar dezelfde scholen gaan.

Op de dag van de verhuizing breekt Marie haar been. Omdat het een ernstige breuk is, moet ze een poosje in het ziekenhuis blijven. Ondertussen heeft het gezin hulp gekregen van Bets Boskamp, een vrouw uit het dorp. Ze fietste langs het huis en besloot te helpen toen ze hoorde wat er met Marie gebeurd was. Sindsdien is ze bij het gezin blijven plakken.

Daan van Til is verliefd op Sandra Bruggen, het buurmeisje. Dit gevoel is wederzijds, maar als Sandra er achter komt dat Daan F16 piloot wil worden, wil ze hem niet meer zien. Dit verandert echter als Jojanneke na een ernstig ongeluk in het ziekenhuis terecht komt. Ze is er ernstig aan toe: ze heeft interne bloedingen, ze heeft twee keer een hartstilstand gehad en ze heeft in coma gelegen. Ze moet lang in het ziekenhuis liggen. Door haar ongeluk besluiten Daan en Sandra om toch samen verder te gaan.

Carla Bosman, een meisje die bij Jojanneke op de zaal ligt, heeft een scooterongeluk gehad waarbij haar been verbrijzeld is. Omdat het niet meer kan genezen, moet het geamputeerd worden. Carla wil dit niet en probeert zelfs een eind aan haar leven te maken. Ze komt hierdoor op de intensive care te liggen. Ben gaat regelmatig bij haar langs om met haar te praten.

Als Jojanneke in coma ligt krijgt ze regelmatig bezoek van Pim Bleeker, een jongen die ze de zomer daarvoor in het zwembad was tegengekomen. Ze is zich niet bewust van zijn bezoeken, en is dan ook erg verbaasd als één van de verpleegsters over hem begint. Pim schijnt in het ziekenhuis stage te lopen als fysiotherapeut. Op zijn laatste dag geeft hij Jojanneke een boek cadeau, Joni. Nadat Jojanneke het boek heeft gelezen, vraagt ze haar vader om het aan Carla te geven. Carla heeft in eerste instantie geen zin om het boek te lezen, maar begint er uiteindelijk toch aan. Door het lezen van het boek realiseert ze zich dat wat zij mee moet maken lang niet zo erg is vergeleken met wat Joni meemaakt. Al snel is ze weer terug op de zaal, waar ze goede gesprekken voert met Jojanneke. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de meisjes. Jojanneke wordt echter geplaagd door heimwee en gedachten aan Pim.

Het boek eindigt met de definitieve thuiskomst van Jojanneke.

Personages

Familie van Til:

 • Ben: huisarts en vader van het grote gezin.
 • Marie: moeder van het gezin, heeft geen baan buitenshuis. Ze doet het huishouden en is het meeste betrokken bij de opvoeding.
 • Max: 19 jaar, studeert diergeneeskunde en zit op kamers in Utrecht.
 • Daan: 17 jaar, wil F16-piloot worden. Hij krijgt verkering met Sandra.
 • Jojanneke: 15 jaar, zit op de havo. Wordt bevriend met Sandra en Carla.
 • Annemieke: 11 jaar, gaat naar groep acht. Ze heeft vaak last van een ochtendhumeur.
 • Marleen: 9 jaar. Een rustig een creatief meisje.
 • Boris: 6 jaar, raakt bevriend met Martijn
 • Famke: 4 jaar; houdt van dieren en wil het liefst dierenarts worden
 • Benjamin: 2 jaar

Familie Bruggen:

 • Sandra en Jeroen: tweeling, 16 jaar. Jeroen is heel rustig, terwijl Sandra heel spontaan is. Sandra krijgt verkering met Daan.
 • Monique: 11 jaar. Ze heeft lange tijd pfeiffer gehad. Zij en Annemieke worden goede vriendinnen.
 • Martijn: 6 jaar. Hij kan het goed met Boris vinden.

Overige:

 • Bets Boskamp: Ze helpt de familie van Til bij de verhuizing nadat Marie haar been gebroken heeft. Ze blijft het gezin voorgoed helpen.
 • Carla Bosman: Na een scooterongeluk moet een deel van haar been geamputeerd worden. In het ziekenhuis ontmoet ze Jojanneke, met wie ze goed bevriend raakt.
 • Pim Bleeker: 23 jaar, fysiotherapeut. Sinds de zomer is hij verliefd op Jojanneke, maar het leeftijdsverschil doet hem twijfelen.

Analyse

Wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller en is geschreven in de tegenwoordige tijd.

Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Muurkerken en Zwolle. Er wordt niet een specifiek jaar genoemd, maar het is waarschijnlijk dat het verhaal zich tussen 2000 en 2005 afspeelt. De vakken die door Daan en Jeroen gekozen worden zijn namelijk nog uit de oude fase.

Thema en motieven

Het thema is gezondheid. Motieven zijn vriendschap, ontmoeting, verdriet, pijn, vreugde, dankbaarheid, bemoediging, liefde, kracht en geloof.

Evaluatie

De Duiventil is een realistisch verhaal met geloofwaardige personages. Voor de meeste mensen zal het boek herkenbaar zijn: iedereen kan zich wel identificeren met één van de hoofdpersonen en wat ze meemaken. Het christendom is een belangrijk thema en komt vaak naar voren. Het boek is zeker een aanrader, maar het is wel belangrijk dat je openstaat voor het thema.
© 2014 - 2024 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenNLP Kindercoaching voor Nederlandse weeskinderenKindercoaching is een vrij nieuwe vorm van dienstverlening. De zwaarte van de psychologische behandeling is eraf. Coachi…
Boekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemBoekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemHet verrotte leven van Floortje Bloem is een boek geschreven door Yvonne Keuls. Het verhaal gaat over een meisje dat ter…
Bijbels Christen Zionisme: wat geloven christen zionisten?Bijbels Christen Zionisme: wat geloven christen zionisten?Christen zionisten zijn christenen die geloven dat de terugkeer van de Joden naar het Heilige Land, Eretz Yisrael, en de…

The fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars is het zesde boek geschreven door de auteur John Green in 2012. Het verhaal wordt verteld door ee…
Arthur Japin: de zwarte met het witte hartArthur Japin: de zwarte met het witte hartIn de historische roman van Arthur Japin ‘de zwarte met het witte hart’ worden de roerige levens van de twee Ashanti-pri…
Bronnen en referenties
 • De Duiventil, Gerda Ronhaar
Tamina (24 artikelen)
Laatste update: 25-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.