Boekverslag: Het verrotte leven van Floortje Bloem

Boekverslag: Het verrotte leven van Floortje Bloem Het verrotte leven van Floortje Bloem is een boek geschreven door Yvonne Keuls. Het verhaal gaat over een meisje dat terecht komt in de wereld van prostitutie en drugs.

Gegevens:

 • Auteur: Yvonne Keuls.
 • Titel: Het verrotte leven van floortje bloem. 27e druk, uitgever Ambo bv, Braan, 278 blz.
 • eerste uitgave in 1982
 • Genre: het boek is een psychologische jeugdroman. Want je kunt haar gedachte lezen en haar leven tot nu toe.

Samenvatting:

Wie vertelt het boek?

Het boek wordt vertelt door een wisselend ik-perspectief namelijk Floortje, Beppie, tante Gerda, moeder, pleegouders, Leiders uit tehuizen en ook de moeder va Karin komt aan het woord. Toch wordt het grootste gedeelte van het boek verteld door floortje zelf. Af en toe komen er flashbaks in voor.

Hoeveel en welke personen komen in het verhaal voor?

Er komen 9 personen in voor. De hoofdpersonen zijn de twee zussen Floortje en Beppie Bloem. De bij personen zijn, moeder, Adri de stiefvader van Floortje, Gerben is een pedofiele man die Floortje ziet als een vriend en waar ze ook vaak na school naar toe gaat, Sjon een vriend van Beppie en de begleider van de keet, de familie Peperzak was een gezin waar Floortje af en toe op bezoek mocht gaan en daar voelde ze zich ook echt thuis, Gerard is een zoon van de Familie Peperzak hij was altijd heel aardig tegen Floortje, totdat hij haar sexuele handelingen liet doen en als laatste Lexie, dit was de vriend van Beppie.
De tijd, er komen een paar flashbacks in voor, als het Floortje terug denkt aan Gerben of aan haar eerst Pleegvader. Maar het verhaal is wel gewoon chronologisch verteld. Het hele verhaal heeft een verteltijd van 15jaar.

Wat gebeurt er, waar en wanneer?

Het verhaal speelt zich het meeste af in Rotterdam of in Leiden. Verder speelt het zich ook vaak af in het café van tante Gerda, en in de kinder tehuizen waar Floortje woont. Soms ook in de flat van Gerben of in kraakpanden.

Korte samenvatting

Floortje Bloem wordt als kind afgestaan door haar moeder, omdat er geen plek voor haar is. Haar vader is bij een auto ongeluk omgekomen. Floortje kan aardig zijn maar heeft vaak last van driftbuien. Hierdoor komt ze in veel pleeggezinnen en kindertehuizen terecht. Steeds weer loopt ze weg of is ze zo lastig dat ze uit de opvangtehuizen gezet wordt.

Floortje leert een pedofiele man kennen(Gerben) waarmee ze een vriendschap ontwikkelt. Ze krijgt van Gerben een wit knuffel konijn, die ze altijd bij zich heeft. Ondertussen heeft ze steeds weer contact met haar zus Beppie. Hierdoor begint ze langzamerhand aan drugs, en aan de prostitutie. Al die tijd gaat Floortje nog steeds naar tante Gerda, maar elke keer als ze daar is steelt ze geld van haar. Op het laatst is haar schuld zo groot dat ze niet meer naar tante Gerda terug durft te gaan. Floortje woont nu samen met Beppie, en hebben steeds vaker ruzie. Het boek eindigt dat ze weer ruzie hebben over geld. Beppie wilt hiervan drugs kopen maar Floortje wilt het niet geven. Beppie wordt zo kwaad dat ze het konijn uit het raam gooit. Floortje raakt helemaal in paniek, want haar konijn was het in haar trieste leven wat echt van haar was.

Hoe loopt het verhaal af?

Je weet niet hoe het verhaal afloopt, je weet namelijk niet of floortje van de drugs afkomt en of het uberhaupt goed met haar komt. Het verhaal heeft dus een open einde.

Verhaaltechniek;

Verhaalfiguren:

 • Floortje Bloem, het meisje dat bij de geboorte door haar moeder is afgestaan. Ze komt in verschillende pleeggezinnen terecht maar steeds komt ze door omstandigheden weer terug in het tehuis. Ze wil heel graag naar haar echte moeder terug, maar wanneer ze deze ziet valt het toch wel tegen, maar met haar zus beppie kan ze het wel goed vinden.
 • Beppie, de zus van Floortje, ze is eigenwijs en ze werkt in het ziekenhuis en met het geld dat ze verdient koopt ze drugs, ze heeft ook een vriend Lexie.
 • Moeder, de moeder die haar heeft afgestaan.
 • Adri, de nieuwe man van haar vader. In het begin konden Adri en Floortje het goed met elkaar vinden.

Vertelwijze:

Het boek is geschreven in het wisselend ik-perspectief. Je keek telkens mee door de ogen van iemand anders. De personen die aan woord waren: Floortje, Beppie, tante Gerda, Moeder, Pleegouders, moeder van Karin en leiders uit de tehuizen. Er stonden ook documenten van observatietehuizen in.

Motieven:

 • Verslaving,
 • Eenzaamheid,
 • Drugs,
 • Opvoeding,
 • Prostitutie
 • Liefde.

Thema:

Het thema is het leven van een 14-jarig meisje dat aan drugs verslaafd raakt en terecht komt in de prostitutie.

Titelverklaring:

Het verrotte leven van Floortje bloem: Floortje Bloem vertelt over hoe verrot haar leven is. Haar leven wordt door drugs en de prostitutie volledig verpest.
© 2010 - 2024 Fluar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Dit is mijn boekverslag over het boek "Het verrotte leven van Floortje Bloem". Dit boek is geschreven door Yvonne Keuls.
Boeken: het genre de romanBoeken: het genre de romanBij romans denken we al snel aan liefdesproblematiek, maar er zijn heel veel verschillende soorten romans. Ze variëren v…
Boeken, welke genres kennen we?Boeken, welke genres kennen we?Er worden jaarlijks heel veel boeken uitgegeven, zowel op papier als digitaal. Al deze boeken worden in verschillende ge…
recensieBoekrecensie: Yvonne Keuls; Daniël MaandagDaniël is zeven jaar als de oorlog uitbreekt en zoals alle kinderen van die leeftijd vindt hij de verschijning van de Du…

Boekverslag: Moederkruid, Carry SleeBoekverslag: Moederkruid, Carry SleeHet boek Moederkruid is geschreven door Carry Slee. Het verhaal gaat over een meisje en haar gezinsituatie, die steeds s…
Samenvatting: Over de vos Reinaert / Van den vos ReynaerdeVan den vos Reynaerde, in modern Nederlands 'Over de vos Reinaert', is een literair verhaal dat al afstamt uit de 13e ee…
Fluar (16 artikelen)
Laatste update: 05-02-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.