Boekverslag: Moederkruid, Carry Slee

Boekverslag: Moederkruid, Carry Slee Het boek Moederkruid is geschreven door Carry Slee. Het verhaal gaat over een meisje en haar gezinsituatie, die steeds slechter wordt.

Gegevens:

  • Auteur: Carry Slee
  • Titel: Moederkruid
  • Prometheus, Amsterdam, 3e druk 2001, 202 blz.
  • Genre: Roman

Samenvatting

Wie vertelt het verhaal?

Het verhaal wordt vertelt door het meisje. Het is autobiografisch geschreven.

Hoeveel en welke personen komen er in het verhaal voor?

In het verhaal komen 4 belangrijke personen voor; De ikpersoon (hiervan wordt de naam niet genoemd), het zusje van de ikpersoon Elsje, de moeder en de vader.

Het verhaal is in drie delen ingedeeld.

Korte samenvatting:

Het eerste deel is een soort inleiding, hierin wordt duidelijk hoe de ouders bij elkaar kwamen en haar zusje kregen.
In het tweede deel wordt verteld hoe de thuissitatie is. De familie is net verhuisd, want het kleermakersbedrijfje van vader is failliet gegaan. De moeder voelt zich te goed voor de buurt waarin ze nu wonen, en probeert de kinderen zo min mogelijjk buiten te laten. Als ze bij andere mensen eten en naar de wc gaan krijgen ze 'enge ziektes'. Als de jongste dochter een nierbekkenontsteking blijkt te hebben, en thuis verzorg moet worden heeft vooral de moeder met zichzelf erg veel medelijden. Omdat ze moet extra ander brood meot gaan halen en moet koken voor haar dochter. Ze wilt niet dat de buurt weet dat het meisje ziek is. Als de juf op bezoek komt wordt moeder erg kwaad.

De relatie tussen de ouders verslechtert steeds meer. Alweer gaat het naaiatelier van vader failliet. Maar vader geeft niet op, en begint opnieuw maar dit keer in de slaapkamer. Ondertussen komen er steeds meer naaisters voor vader werken. Op een van de vrouwen wordt vader verliefd. Moeder treft vader zelfs met deze naaister in bed aan. Dit is het hoogtepunt, en de ruzies worden steeds erger.

Niet veel later vertelt de vader aan de dochter dat hij bij hen weggaat. Ze vertelt dit meteen aan haar vriendinnetjes, die dit allemaal heel erg voor haar vinden. Maar als vader niet die dag nog vertrekt, krijgen de vriendinnen ruzie omdat ze denken dat ze het verzonnen heeft.

Deel drie vindt een paar jaar later plaats. De moeder is ernstig ziek, en krijgt een verwijsbrief naar de psychiater. Het gaat steeds slechter met de moeder, ze ligt alleen nog maar op bed. Aan het einde van het verhaal heeft ze zelfs een zelfmoordpoging gedaan, ze wilde haar polsen doorsnijden, maar deze is mislukt. De vader is ondertussen weer verliefd geworden op het onderbuurmeisje. Dit maakt het er voor het gezin allemaal niet makkelijker op. Daarnaast krijgt het meisje ook nog eens te horen, dat haar lerares die ze zo lief vond overleden is. Maat als het meisje bloemen voor haar wilt neerleggen, mag dit niet van moeder omdat ze zelf bijna een zenuwinzinking had en dat veel erger was dan de dood van de lerares. Opnieuw vindt moeder haar eigen problemen het belangrijkst. Het verhaal wordt afgesloten, dat moeder van de psychiater een urgentieverklaring heeft gekegen om in een andere buurt te gaan wonen, omdat deze buurt haar gek heeft gemaakt. “We stonden voor ons nieuwe huis. Voor het raam van de tweede verdieping zag ik een vrouw. Ze zwaaide naar ons. Ik wilde terugzwaaien. ‘Geen aandacht aan besteden.’ Mama duwde me gauw het trapportaal in. ‘Denk erom, we bemoeien ons met niemand. Met helemaal niemand.’

Hoe loopt het verhaal af?

Op het einde van het verhaal gaat het heel slecht met de moeder, en ze geeft de schuld daarvan aan de plaats waar ze wonen. Uiteindelijk mogen ze verhuizen.

Verhaaltechniek

Tijd

In welk jaarhet precies is is niet duidelijk. Wat je wel weet is dat het na de oorlog is, want in het begin wordt gezegd dat zij (de ik persoon en haar zusje) nooit oorlog hebben meegemaakt. Wel is er een flashback waarin iets wordt verteld wat in de oorlog is gebeurd.

Ruimte

Het grootste deel speelt zich af in de flat. Ze komen ook niet veel buiten. wel gaan ze een eind van thuis naar school, en gaan de kinderen een aantal keer naar de kerk. Ze komen zo weinig van huis, omdat de moeder vindt dat het nergens netjes is.

Verhaalfiguren

Het meisje
In de leeftijd vanaf 6 jaar (haar verjaardag). Een rustig meisje, meelevend en begripvol. Ze wordt beïnvloed door de moeder, omdat deze smetvrees heeft raakt zij al net zo gestrest als haar moeder bij het aanraken van dingen van andere mensen. Het is erg makkelijk om je in te leven in de gevoelens van het meisje.

Zusje Els
Twee jaar ouder dan het meisje, rustig en heeft een geheim (ze wordt door haar vader misbruikt).

Vader
Een man die veel korte relaties heeft, voor de moeder van het meisje was hij al getrouwd, en tijdens de relatie met de moeder had hij ook een affaire. Hij bemoeit zich niet veel met zijn vrouw & kinderen.

Moeder
De moeder was 17 toen zij haar man leerden kennen. Ze werkte in zijn naaiatelier. Toen moeder eenmaal kinderen kreeg stond zij er helemaal alleen voor. Wanneer de familie gaat verhuizen naar een volkswijk omdat het slecht gaat met de kleermakerij van de vader, vindt zij dat dit beneden hun stand is. Moeder begint zwaar op haar omgeving en vooral op haar dochters, te leunen. Ze ontwikkelt een vorm van smetvrees, die voor haar kinderen grote gevolgen heeft. Haar gedrag eindigt met een mislukte zelfmoordpoging. De moeder is zo met zichzelf bezig dat zij, na de mislukte zelfmoordpoging, aan haar kinderen haar verwondingen laat zien en zij haar daad in geuren en kleuren beschrijft om maar aan te kunnen tonen hoe erg ze het wel niet heeft.

Titelverklaring

Ik denk dat moederkruid is afgeleid van onkruid. De moeder heeft alleen maar last van haar kinderen, de kinderen mogen helemaal niets en ze mogen ook nergens heen want nergens is het netjes en schoon genoeg volgens de moeder.
© 2010 - 2024 Fluar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingenMoederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingenMoederkruid wordt in supplementvorm ingezet bij de bestrijding van migraine. Moederkruid is zo effectief tegen migrainea…
Boekverslag – Radeloos, Carry SleePaco kan het heel goed vinden met zijn vader. Samen werken ze vaak in de garage van zijn vader, die automonteur is. Maar…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…
Moederkruid en migraineMoederkruid en migraineMoederkruid, Hemdsknoopjes, Kamillebloemekes, Feverfew of in het Latijn Tanacetum parthenium, vele namen voor een verget…
Boekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemBoekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemHet verrotte leven van Floortje Bloem is een boek geschreven door Yvonne Keuls. Het verhaal gaat over een meisje dat ter…
Fluar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.