The fault in our stars - John Green samenvatting

The fault in our stars - John Green samenvatting The fault in our stars is het zesde boek geschreven door de auteur John Green in 2012. Het verhaal wordt verteld door een 16 jarige kanker patiënt genaamd Hazel Grace. Ze wordt door haar ouders gedwongen om een kankersupportgroep bij te wonen, maar ze wordt vervolgens verliefd op een zeventienjarige jongen, Augustus Waters, een ex-kankerpatiënt. Geen samenvatting kan het verhaal op zo'n mooie wijze beschrijven zoals het boek zelf is geschreven. 10 juli is de verfilming in Nederland in première gegaan.
  • Titel: Een weeffout in onze sterren
  • Auteur: John Green
  • Vertaald door: Nan Lenders
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Jaar: 2012

John Green

John Green werd in 1977 geboren in Indianapolis. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar een kostschool in Birmingham. Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen. Nadat hij enkele maanden als aalmoezer in een kinderziekenhuis had gewerkt, besloot hij een boek te schrijven die mensen moest leren leven met het overlijden van een geliefde. Voordat hij zich richtte op het schrijven van boeken heeft hij nog tijdelijk gewerkt als recensent voor Booklist en werkte hij voor de radio.
Hij is getrouwd met Sarah Urist, met wie hij twee kinderen heeft gekregen. Hij heeft twee maanden in Amsterdam doorgebracht via het Nederlands Letterenfonds om zijn boek The Fault in Our Starts te schrijven.
Het eerste boek van John Green is Looking for Alaska, maar zijn boeken Paper Towns en The Fault in Our Stars hebben hem de grootste bekendheid opgeleverd. Ook heeft John Green het kerstboek Let it Snow geschreven in samenwerking met Maureen Johnson en Lauren Myracle.

The Fault in Our Stars

De titel van het boek is afgeleid van Act 1, Scene 2 van Shakespeare's toneelstuk Julius Caesar, waarin de adelman Cassius tegen Brutus zegt: "The fault, dear Brutus, is not in our stars, But in ourselves, that we are underlings." De Nederlandse vertaling: “Niet door een weeffout in onze sterren, Brutus, Neen, door onszelve zijn wij klein en nietig.”
Hiermee wordt bedoeld, dat niet het lot bepaalt dat Cassius en Brutus ondergeschikten zijn aan Caesar, maar hun eigen zwaktes. Hij zegt dat je zelf verantwoordelijk bent voor de nare dingen die in je leven gebeuren. John Green laat zien dat sommige dingen niet vermeden kunnen worden. Hazel en Augustus hebben niks gedaan om hun kanker te veroorzaken en konden het ook niet vermijden of veranderen.
De boodschap is dat ze nog steeds kunnen leven en hun eigen beslissingen maken, ondanks 'the fault in their stars', ook al weten ze welk onvermijdelijk lot hun te wachten staat.

Personages

Hazel Grace Lancaster: Hoofdrolspeelster en vertelster, ze heeft schildklierkanker met uitzaaiingen naar de longen. Tijdens een kankersupportgroep ontmoet ze een jongen genaamd Augustus. Zo worden verliefd en besluiten samen op zoek te gaan naar hun favoriete schrijver, Peter van Houten.
Augustus Waters: Hij heeft botkanker gehad, maar heeft daarbij wel een been moeten laten amputeren. Het is nonchalante, coole jongen maar ook erg oprecht en hij heeft een goed hart.
Isaac: Hij is een vriend van Augustus en Hazel, hij heeft kanker aan zijn ogen waardoor hij blind wordt. Zijn vriendin maakt het om deze reden uit. Isaac is er kapot van, maar door de vriendschap met Augustus gaat het stukken beter.
Patrick: De leider van de kankersteungroep
Peter van Houten: De schrijver van Een vorstelijke beproeving, zijn enige meesterwerk. Na het schrijven van dit boek is hij compleet de afgrond ingegaan. Hij is alcoholist geworden en totaal onhandelbaar. Hazel en Augustus bezoeken hem in Amsterdam.

Samenvatting

Hazel Grace Lancaster is een zestienjarige tiener uit Indianapolis. Ze heeft schildklierkanker die naar haar longen is uitgezaaid. Ze gaat met tegenzin naar de kankersupportgroep in haar moeders opdracht. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoet ze Augustus Waters, die door botkanker zijn been verloren heeft. Augustus gaat naar de bijeenkomsten om hun gemeenschappelijke vriend Isaac te steunen, die door kanker zijn laatste oog aan het verliezen is. De twee raken gelijk aan elkaar gehecht en Augustus nodigt Hazel thuis uit waar ze een film kijken en hun ervaringen bespreken. Voordat ze naar huis gaan spreken ze af elkaars favoriete boek te lezen. Augustus leest het favoriete boek van Hazel, een vorstelijke beproeving, een verhaal over een meisje dat kanker heeft gekregen. Nadat Augustus het boek uit heeft, is hij gefrustreerd dat het boek eindigt zonder een conclusie. Hazel vertelt over de mysterieuze auteur van het boek, Peter van Houten, die zich heeft teruggetrokken in Amsterdam na het uitbrengen van het boek, en sindsdien is er niks meer van hem vernomen

Een week later, onthult Augustus aan Hazel dat hij van Houtens assistente heeft opgespoord, Lidewij. Dankzij haar is het gelukt om e-mail correspondentie met Van Houten te starten. Hazel stuurt Van Houten vragen met betrekking tot het dubbelzinnige einde van het boek, en het lot van de moeder van de hoofdrolspeelster. Van Houten beantwoord deze e-mails uiteindelijk met de boodschap dat hij alleen persoonlijk antwoorden kan geven. Hazel stelt de reis voor aan haar moeder, maar ze wijst het af omdat de reis te duur is en door haar medische beperkingen. Later, tijdens een picknick met een Nederlands thema, verrast Augustus Hazel met tickets naar Amsterdam, gekregen via een liefdadigheidsorganisatie. Ze is super blij, maar wanneer hij haar gezicht aanraakt twijfelt ze toch. Ze zoekt Augustus’ ex-vriendin op, Caroline, die is overleden aan een hersentumor. Ze snapt ineens dat ze Augustus enorm pijn zal doen wanneer ze zal overlijden.

Hazel heeft het moeilijk met haar liefde voor Augustus en haar lot. Ze krijgt vocht in haar longen waardoor ze naar de intensive care moet. Haar ouders en dokters vragen zich af of het wel verstandig is om over zee te reizen. Uiteindelijk mag ze toch naar Amsterdam, hoewel haar moeder mee reist, omdat een van de dokters zegt dat ze haar leven moet leven.

Wanneer Hazel en Augustus in Amsterdam aankomen, vertelt Augustus hoeveel hij van Hazel houdt. Hazel en Augustus ontmoeten eindelijk Van Houten, maar zijn geschokt dat ze geen geweldige schrijver ontmoeten, maar een dronkaard. Hij beledigt Hazels kanker en wil het einde van het boek niet vertellen. Augustus en Hazel vertrekken boos en teleurgesteld.

Samen met Lidewij, bezoeken Hazel en Augustus het Anne Frank huis. Hazel kan dankzij haar longen maar moeilijk de vele trappen op klimmen die naar de zolder leiden. Aan het einde van het uitstapje geven ze elkaar een romantische kus onder applaus van andere toeristen op de zolder.

Ze keren terug naar het hotel en hebben voor de eerste keer seks. De volgende dag bekent Augustus dat hij een PET scan heeft laten maken die liet zien dat zijn kanker was teruggekeerd. Ze gaan terug naar Indianapolis, eenmaal daar gaat de gezondheid van Augustus snel achteruit. Hij komt voor enkele dagen op de intensive care terecht. Tijdens zijn laatste dagen nodigt hij Isaac en Hazel uit voor zijn voor begrafenis. Hazel en Isaac houden lofredes. Augustus sterft acht dagen later.

Op de begrafenis van Augustus is Hazel geschokt om Van Houten daar te zien. Hij legt uit dat Augustus en hij sinds het bezoek in Amsterdam bleven schrijven en dat Augustus had geëist dat Van Houten naar zijn begrafenis moest komen om goed te maken dat hij hun reis heeft bedorven. Van Houten probeert het goed te maken door het lot van de moeder te vertellen, maar Hazel verzoekt hem om te vertrekken.

Een paar dagen later vertelt Isaac dat Augustus misschien een vervolg op Een Vorstelijke Beproeving heeft geschreven. Ze probeert het te vinden maar ze komt er achter dat hij de pagina’s naar Van Houten heeft gestuurd. Augustus wilde er voor zorgen dat er een mooie lofrede voor Hazel werd geschreven. Lidewij dwingt Van Houten om de pagina’s te lezen en stuurt ze naar Hazel. Er staat dat pijn worden aangedaan onvermijdelijk is, maar dat we ervoor kunnen kiezen wie ons pijn doet, en dat hij blij is met zijn keuze. Hij hoopt dat zij ook blij is met haar keuze. Hazel zegt dat ze dat is.

Het boek is opgedragen aan Esther Earl, jonge kankerpatiënt die John Green geïnspireerd heeft door haar humor en normaliteit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Michael Green (24 augustus 1977, Indianapolis, Indiana) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef onder andere de be…
Film: The Fault in Our StarsFilm: The Fault in Our StarsThe Fault in Our Stars is een romantische komedie-drama film geregisseerd door Josh Broone, gebaseerd op het gelijknamig…
Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…
Hits jaren 80: 1981In 1981 stonden nummers van the Police, André Hazes, Kim Wilde en vele andere bekende artiesten in de hitlijsten.

The color purple (De kleur paars) - Alice WalkerThe color purple (De kleur paars) - Alice WalkerThe Colour Purple is een briefroman geschreven door Alice Walker. Ze won hiervoor een Pulitzer prijs voor beste fictie.…
Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar)Boekverslag: De duiventil (Gerda Ronhaar)‘De duiventil’ is een boek dat geschreven is door Gerda Ronhaar. Het is het eerste deel uit de gelijknamige serie en gaa…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 23-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.