Samenvatting - Looking for Alaska - John Green

Samenvatting - Looking for Alaska - John Green Looking for Alaska, Het Grote Misschien, is geschreven door de Amerikaanse schrijven John Green. Het boek is geschreven voor jongvolwassenen. Het boek bestaat uit twee delen, ervoor en erna, voor en na het overlijden van Alaska. Het gaat over Miles die naar een kostschool gaat. Daar leert hij Alaska en Chip kennen. Halverwege het boek overlijdt Alaska aan een auto-ongeluk. Miles en Chip proberen er achter te komen waarom ze is overleden en hoe het kon gebeuren. In 2014 heeft John Green bekend gemaakt dat Looking for Alaska verfilmd gaat worden.

Feitenlijke gegevens

 • Engelse titel: Looking for Alaska
 • Nederlandse titel: Het Grote Misschien
 • Auteur: John Green
 • Uitgeverij: Penguin Putnam Inc
 • Eerste druk: 2005
 • Pagina's: 221
 • ISBN10: 0142402516
 • ISBN13: 9780142402511

John Green

John Green is een Amerikaanse schrijver die op vijftienjarige leeftijd naar een kostschool ging. Hij heeft Engels en godsdienstwetenschappen gestudeerd. Hij woont samen met zijn vrouw in Indianapolis in Indiana.
Zijn eerste boek is Looking for Alaska. Zijn vierde boek, Paper towns, en zesde boek The Fault in Our Stars, hebben hem grote bekendheid opgeleverd. The Fault in Our Starts heeft John Green grotendeels in Amsterdam geschreven, de verfilming heeft ook deels daar plaats gevonden. Hij heeft ook een kerstboek geschreven met Maureen Johnson en Lauren Myracle genaamd Let it Snow.

Genre

Het boek Looking for Alaska is door John Green geschreven voor jongvolwassenen. Alle karakters in het boek zijn tieners op een kostschool. Ze moeten omgaan met tienerzaken zoals naar de lessen gaan, alcohol drinken en de liefde. Maar in dit boek moeten de personages ook omgaan met meer serieuzere zaken zoals het overlijden van een naaste.

Samenvatting

Ervoor

Het boek begint met Miles halter die begint met zijn eerste jaar op de kostschool Culver Creek. Hij deelt zijn kamer met een jongen genaamd Chip, ook wel de Kolonel genoemd. Miles krijgt de bijnaam 'Prop' van Chip. Miles is goed bevriend met een heel knap meisje meisje genaamd Alaska, maar het gaat niet zo hoed met haar. Prop, de Kolonel en Alaska worden goede vrienden. Alaska regelt een vriendin voor Prop genaamd Lara, maar eigenlijk vind hij haar helemaal niet leuk. In de winter gaat bijna iedereen naar huis maar Prop en Alaska blijven op Culver Creek, hierdoor spreken ze meer samen af en worden ze betere vrienden. Hij komt er ook achter dat het eigenlijk helemaal niet goed met Alaska gaat en dat ze last heeft van wisselende buien. Op een nacht wanneer Prop, Alaska en de Kolonel hebben afgesproken, kussen Alaska en Miles met elkaar. Hierdoor wordt hun relatie een stuk ingewikkelder. Die nacht wordt Alaska gebeld door haar vriend Jake, waarna Alaska besluit dat ze snel weg moet.

Erna

De volgende morgen worden prop en de Kolonel wakker gemaakt en wordt ze verteld dat ze naar de gymzaal moeten omdat er iets ergs is gebeurd. Hier komen Prop en de Kolonel er achter dat Alaska is overleden door een auto-ongeluk.
Prop en de Kolonel vinden dat het hun schuld is en dat ze haar nooit hadden moeten laten gaan na dat telefoontje. Ze gaan op onderzoek uit om er achter te komen wat er is gebeurd, waar Alaska ineens heen moest en of ze zelfmoord heeft gepleegd. Ze komen achter antwoorden maar waarom Alaska precies is overleden blijft onbekend. Ze komen te weten dat Alaska de gedenkdag van haar moeders overlijden is vergeten en voelde zich schuldig. Hierdoor voelen Prop en de Kolonel zich iets beter en kunnen ze verder. Om Alaska een laatste eer te bewijzen halen ze een grote stunt uit omdat Alaska hier zo van hield. Ze huren een mannelijke stripper in die op het podium gaat strippen van de school voor alle studenten terwijl hij 'Voor Alaska!' roept.

Belangrijke personages

Miles 'Prop' Halter

Is de hoofdpersoon in het boek. Hij is nieuw op de kostschool genaamd Culver Creek. Hij houdt er van om de laatste woorden van bekende personen te onthouden. Hij wordt door zijn vriend en kamergenoot Prop genoemd ook al is Miles eigenlijk lang en slungelig. Na de dood van Alaska is Miles druk bezig met het vinden van 'Het Grote Misschien'. Hij geeft enorm veel om Alaska en heeft het heel moeilijk met haar dood.

Alaska Young

Alaska is een goede vriendin van Miles en hij heeft een oogje op haar. Ze houdt van wijn, boeken en grappen uithalen op school. Alaska heeft last van stemmingswisselingen en heeft erg last van het overlijden van haar moeder.

Chip 'de Kolonel' Martin

Chip, bekend onder de bijnaam 'de Kolonel', is een knappe jongen. Chip is goed bevriend met Miles en Alaska. Chip komt uit een arm gezin.

Thema's

De dood (van een geliefde)

Het belangrijkste thema in dit boek is de dood, omdat het hele boek hier om draait. Ook voordat Alaska overlijdt, gaat het hier al om. De moeder van Alaska is overleden en Miles probeert er achter te komen wat er gebeurd als je dood bent. Het tweede deel van het boek draait voornamelijk om het overlijden van Alaska. Miles probeert uit te vinden waarom en hoe Alaska is overleden en waar het leven en de dood nou echt om draait.

Schuld

Schuldgevoelens zijn in het hele boek te vinden. Miles voelt zich schuldig omdat hij zijn ouders in Florida achter laat en niet terugkomt tijdens Thanksgiving. In het tweede boeken voelen Miles en Chip zich schuldig over het overlijden van Alaska, ze vinden dat ze haar hadden moeten tegenhouden toen ze weg wou gaan.

Relaties

In het boek zijn veel aspecten van de liefde en relaties te vinden. Miles heeft een vreemde relatie met Lara terwijl hij Alaska leuk vind. Het boek draait vooral om een stel tieners die zichzelf proberen te begrijpen en elkaar. Wanneer Alaska en Prop kussen wordt hun relatie alleen maar gecompliceerder.

Titelverklaring

Looking for Alaska

De Engelse titel van het boek is Looking for Alaska, de Nederlandse vertaling hiervan is 'zoeken naar Alaska'. Het boek gaat niet om het zoeken naar Alaska in de letterlijke zin van het woord. Miles en Chip proberen uit te vinden wat er gebeurde met Alaska de avond dat ze overleed en wat ze aan het denken was toen ze wegging. Maar eigenlijk proberen de vrienden er vooral vrede in te vinden dat ze is overleden zodat ze verder kunnen gaan.

Het Grote Misschien

De Nederlandse versie van het boek heet 'Het Grote Misschien', dit is niet de letterlijke vertaling vanuit het Engels. Tijdens het boek is Prop druk bezig met het zoeken naar Het Grote Misschien, hierdoor krijgt Prop hoop voor een beter en spannender leven. Het Grote Misschien draait om het waarderen van de momenten die er zijn. Het wordt duidelijk dat Het Grote Misschien altijd om Prop heen is, maar dat hij het alleen merkt als hij in het moment leeft. Pas na de dood van Alaska komt Prop er achter dat Het Grote Misschien er altijd al geweest is en dat dat ook zo zal blijven omdat hij leeft.

Tijd

 • Verteltijd. Het boek heeft 221 bladzijden.
 • Vertelde tijd. Het boek beslaat 320 dagen, 160 dagen voor en 160 dagen na de dood van Alaska.
 • Chronologie. Het verhaal is chronologisch verteld, er zijn geen flashbacks.

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de eerste persoon Miles, hij is de ik-persoon. Door dit perspectief kruip je in de gedachten en gevoelend van Miles, hierdoor kun je het verhaal beter begrijpen.

Schrijfstijl

Het boek is geschreven voor tieners en dat is te merken aan de schrijfstijl. Het boek is verdeeld in twee delen, voor en na de dood van Alaska. Elk hoofdstuk wordt aangeduid met het aantal dagen voor of na de dood van Alaska.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich voornamelijk af op een kostschool in Culver Creek. Het speelt zich af in de huidige tijd.

Boekverfilming

In 2014 heeft John Green bekend gemaakt dat Looking for Alaska verfilmd gaat worden. Sarah Polley is de scriptschrijver onder de productiemaatschappijen Watermark Pictures en Paramount Pictures. Naar alle waarschijnlijkheid zal de film in 2017 uitkomen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska, een dunbevolkte staat in de V.S.Alaska is geen land, maar één van de staten van Amerika. De staat grenst aan Canada en is verder omsloten met water. Ala…
John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Michael Green (24 augustus 1977, Indianapolis, Indiana) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef onder andere de be…

Boekverslag: Nicci French 'Blauwe maandag' (Frieda Klein 1)Boekverslag: Nicci French 'Blauwe maandag' (Frieda Klein 1)Blauwe maandag van het schrijversduo Nicci French is het eerste deel van de reeks met Frieda Klein in de hoofdrol . Door…
Samenvatting - De Vijfde Golf - Rick YanceySamenvatting - De Vijfde Golf - Rick YanceyDe vijfde golf is de vertaling van het Engelse boek The 5th wave, geschreven door Rick Yancey. De aarde is aangevallen d…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.