Boekverslag: Nicci French 'Blauwe maandag' (Frieda Klein 1)

Boekverslag: Nicci French 'Blauwe maandag' (Frieda Klein 1) Blauwe maandag van het schrijversduo Nicci French is het eerste deel van de reeks met Frieda Klein in de hoofdrol . Door haar werk als psychoanaliste ontmoet Frieda veel mensen, met elk hun verhaal. Ze probeert hen te helpen om hun leven terug een beetje op orde te krijgen. Maar het verhaal van Alan is wel heel speciaal. Ze weet ook niet direct wat ze hier mee moet doen. Frieda heeft beloofd dat elk gesprek vertrouwelijk is, maar het verhaal van Alan lijkt te veel op een recente ontvoering, dat ze het niet kan maken om er niets mee te doen.

Gegevens

 • Originele titel: Blue Monday
 • Titel: Blauwe maandag
 • Auteur: Nicci French
 • Reeks: Frieda Klein (1)
 • Eerste druk: 2011
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2011
 • Aantal pagina's: 320
 • ISBN: 978-90-414-1464-9

Auteur

Het echtpaar Sean French (1959) en Nicci Gerrard (1958) uit Engeland vormen samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Het geheugenspel was hun eerste thriller, die snel een succes werd. De thrillers die toen volgden waren allemaal standalones. Verschillende boeken vielen meermaals in de prijzen en enkele titels werden ook verfilmd.

Samenvatting

In de proloog verliest Rosie haar vijfjarig zusje Joanna Vine uit het oog. Al snel blijkt dat de kans groot is dat het meisje ontvoerd is en de kans dat ze haar terug konden vinden werd per jaar kleiner en kleiner. De zaak werd nooit afgesloten, waardoor die bewuste dag Rosie als een donkere schaduw achtervolgde.

De tweeënveertige Alan Dekker, heeft last van angstaanvallen en slaagt er niet in om rustig te slapen. Het zorgt er voor dat hij de controle over zichzelf verliest en dat maakt hem bang. Hij heeft al alles geprobeerd, slaappillen, meer beweging, minder alcohol, maar niets helpt. Zijn vrouw Carrie denkt dat het een midlifecrisis is en zijn dokter heeft slechts één oplossing: doorverwijzen naar een psychiater.

Alan komt bij Frieda Klein terecht. Hij is niet happig om zijn verhaal aan haar te vertellen aangezien hij een man van daden is en niet van woorden. Maar al snel slaagt hij erin om een beeld te geven met wat hij worstelt. Het was ongeveer twintig jaar geleden dat hij hetzelfde gevoel had gehad; Hij werd 's nachts wakker van de beelden die in zijn hoofd spookten. En net zoals het was gekomen was het ook weer verdwenen. Nu zit hij met hetzelfde probleem, maar de beelden zijn anders. Hij ziet geen meisje maar een vijfjarig jongetje met vuurrood haar dat zijn zoontje moet zijn. Hij doet dingen met het jongetje dat enkel een papa doet. Maar dit strookt niet aan de realiteit aangezien Alan geen kinderen kan krijgen.

Wanneer Frieda het nieuws van de onrustwekkende verdwijning van Matthew Faraday ziet, legt ze onmiddellijk een link tussen deze jongen en de jongen uit Alan zijn droom. De gelijkenissen tussen de twee jongens zijn treffend. Best wel angstaanjagend, maar het kan ook toevallig zijn. Maar wanneer Alan ook bevestigt dat Matthew de jongen uit zijn droom is, weet Frieda geen raad met deze gegevens en gaat er mee naar de politie. Al snel blijkt dat Alan niet de dader is. Maar wie dan wel? En wat is de link tussen hem en Alan?

Hoofdinspecteur Malcolm Karlsson is er van overtuigd dat er een link is tussen de cold case van Joanna Vine en de recente ontvoering van Matthew. Hij neemt contact op met Joanna's zus, Rosie, om haar verhaal terug te reconstrueren na tweeëntwintig jaar. Hij vraagt Frieda's hulp om Rosie te helpen en in haar herinneringen te graven, in de hoop om zo nieuwe aanwijzingen te vinden.

Frieda gaat verder op onderzoek met de hulp van Alan en haar vrienden Reuben, Jack en Josef. Ze hoopt Karlsson verder te helpen in deze zaak en zo Matthew te redden. Maar hoe verder ze graaft, hoe enger de waarheid is.

Hoofdpersonen

Frieda Klein

Ze is een vrouw van halverwege de dertig. Ze heeft een relatie met Sandy, maar ze houdt de boot af wat betreft samenwonen en dergelijke. Frieda heeft haar leven zo georganiseerd dat het voorspelbaar verloopt en Sandy zou deze kalmte kunnen verstoren.

Buiten haar nichtje en haar schoonzus heeft ze geen verder band met haar familie. Haar moeder heeft ze al jaren niet meer gezien en van haar broers heeft ze ook al een hele tijd niets meer gehoord.

Sandy

Hij is de vriend van Frieda en wil meer dan wat ze nu hebben. Zeker wanneer hij een jon aangeboden krijgt in New York als hoogleraar. Sandy stelt voor aan Frieda om mee te gaan en te trouwen. Maar daar wil Frieda niets van weten.

Rosie

Rosie was negen toen haar zusje Joanna werd ontvoerd. Het leven ging door voor haar alhoewel ze constant aan Joanna moest denken. Toen ze naar de universiteit ging, nam ze de achternaam van haar stiefvader over en veranderde ze haar naam in Rosalind Teale.

Alan

Hij is een man van weinig woorden. Hij ziet er nog jongensachtig uit en heeft ook de verlegenheid en de directheid van een kind. Maar Alan heeft ook een zware last waar hij niet mee om kon gaan, hij heeft constant nachtmerries, die hem helemaal in de war brengen.

Reuben McGill

Hij kent Frieda al lang, sinds ze in opleiding was in The Warehouse, wat hij heeft opgericht.Hij was een bekende analyticus geweest, maar door de jaren heen was dit statuut sterk verminderd. En nu is hij zo ver dat hij er geen zin meer in heeft en zijn klanten ontgoochelt.

Frieda introduceert Josef bij Reuben om hem wat uit de nood te helpen. Sinds Reubens vrouw is weggegaan heeft hij zijn huis wat verwaarloosd en Josef is de geschikte persoon om weer wat orde op zaken te zetten. Al snel klikt het tussen beide mannen en trekt Josef bij Reuben in.

Jack Dargan

Hij is een jonge gedreven jongeman, die groepstherapieën doet als opleiding. Frieda is zijn mentor en volgt zijn voortgang op. Jack is zelf gefascineerd door Frieda en ook een beetje verliefd op haar.

Chloë

Ze is het zestienjarige nichtje van Frieda. Chloë is de dochter van de dochter van haar broer ... en haar schoonzus Olivia. Chloë is een verwarde tiener die het moeilijk heeft met haar ouders, haar moeder behandelt haar nog als een kind en haar vader is er vandoor gegaan met een vrouw, die niet veel ouder is dan Chloë.

Josef

Josef was letterlijk uit de lucht gevallen voor Frieda. Hij is van Oekraïense afkomst en werkt als bouwvakker om zijn gezin in Oekraïne te onderhouden. Al snel worden hij en Frieda vrienden.

Malcolm Karlsson

Frieda en hij waren niet direct vrienden toen ze elkaar voor de eerste keer leerden kennen. Hij had zijn twijfels over haar verhaal en zij vond hem arrogant. Maar tijdens het onderzoek maakt hij indruk op Frieda. Malcolm houdt van zijn job en werkt er met hart en ziel. Hij is een gescheiden vader, die werk en privé zo goed mogelijk probeert te combineren.

Dean Reeve

Hij is een zelfverzekerde man, die overkomt als iemand die niets te verbergen heeft. Maar hij is een gevaarlijke man die geen grenzen heeft.

Symbolen en motieven

Dilemma

Ondanks de vertrouwelijke band die ze belooft aan haar patiënten, zit Frieda wat het verhaal van Alan betreft in een groot dilemma. Kan ze het vertrouwen van Alan verbreken of niet?

Vriendschap

Frieda kan rekenen op haar vrienden, ook al hebben ze soms meningsverschillen en hebben ze compleet verschikkende karakters.

Macht

Dean Reeve speelt een machtsspel met zijn vrouw, Alan en Frieda. Hij geniet er van dat hij Frieda kan bespelen zonder dat ze het in de gaten heeft.

Titelverklaring en boekomslag

Zowel de boekomslag als de titel hebben niet direct een link met het verhaal maar wel met de reeks. In de titels van de reeks is er steeds een dag verwerkt. Zo heb je Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, ... De boekomslagen zijn steeds een foto van een onherkenbare vrouw/meisje die zich ergens in een verlaten huis bevindt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Edgar, Anna, Hadley en Molly. Het verhaal bestaat uit een proloog en achtenveertig hoofdstukken. Het verhaal is in derde persoon geschreven en wordt uit verschillende standpunten geschreven. Zo heb je in de proloog het verhaal van Rosie en in de verdere hoofdstukken lopen de verhaallijnen van Frieda Klein, Carrie (de vrouw van Alan), Alan Dekker, Matthew Faraday, rechercheur Yvette Long, hoofdinspecteur Malcolm Karlsson, Jack, Seth Boundy en Dean Reeve door elkaar. Tussendoor krijg je ook de gedachten van de ontvoerder in schuine tekst.

Thema

"Dromen zijn vaak het diepzinnigst als ze ons krankzinnig lijken." (Sigmund Freud)

Tijd en plaats

De proloog speelt zich af in 1987. De rest van het verhaal speelt zich af in Londen, in het heden.

Evaluatie

Het verhaal gaat traag van start,maar éénmaal het vertrekt zit de spanning er in tot de laatste pagina. Dit eerste deel met Frieda Klein, is zeker een stimulans om de rest van de reeks uit te lezen. Frieda wordt omringd door mensen die duidelijk nog een belangrijke rol zullen spelen in de volgende boeken. Je merkt dat het het eerste deel is aangezien Frieda nog niet volledig uitgeschreven is qua personage en dit geldt ook voor de andere personages. Maar de personages hebben hun plaats gekregen in het leven van Frieda en geven zeker een stimulans om de andere delen ook te lezen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieMedeplichtig van Nicci French: boekrecensieMedeplichtig van het schrijversduo Nicci French is een spannende thriller zoals we van het echtpaar gewend zijn. In dit…
Nicci Gerrard, de ene helft van een geniaal duoWie kent ze niet, het schrijversduo Nicci French? Dit duo bestaat uit het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Samen z…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
5 Piece French WardrobeAls er iets altijd aan verandering onderhevig is, dan is het wel mode. Meedoen kost je niet alleen veel tijd, maar ook v…
Samenvatting - Looking for Alaska - John GreenSamenvatting - Looking for Alaska - John GreenLooking for Alaska, Het Grote Misschien, is geschreven door de Amerikaanse schrijven John Green. Het boek is geschreven…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Boek Nicci French - Blauwe maandag (ISBN: 978-90-414-1464-9) gelezen 10/12/2015
 • https://www.hebban.nl/auteurs/nicci-french#offset_0 - bezocht op 16/12/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.