Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?'

Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?' 'Waar is ze' is een thriller van de Britse schrijfster Alex Marwood. In Waar is ze verdwijnt Coco Jackson, tijdens een weekendje weg met haar ouders. Jaren later is het meisje nog altijd niet terug gevonden en is haar familie verscheurd door de verdwijning. Wanneer haar vader Sean overlijdt, komt iedereen weer samen die dat weekend aanwezig is en wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand was, dan een gewone verdwijning. Zal het geheim tussen hen blijven of zal iemand toch de waarheid vertellen?

Gegevens

 • Originele titel: The darkest secret
 • Titel: Waar is ze?
 • Auteur: Alex Marwood
 • Eerste druk: 2016
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
 • Vertaling: Mariëtte van Gelder
 • Aantal pagina's: 395
 • ISBN: 978 90 225 7920 6

Auteur

Alex Marwood is het pseudoniem van de Britse auteur en journalist Serena Mackesy (1960). Na enkele romans wou Serena Mackesy het over een andere boeg gooien en thrillers beginnen schrijven. Om te zorgen dat ze niet werd geassocieerd met het genre van haar vorige boeken, koos ze voor het pseudoniem Alex Marwood. Haar twee eerdere thrillers werden met diverse prijzen bekroond.

Samenvatting

2004

In 2004 verdwijnt de driejarige Coco Jackson uit het vakantiehuis van haar ouders, tot vandaag weet niemand wat er met haar gebeurd is. Dat weekend vierde Sean zijn vijftigste verjaardag samen met zijn vrouw Claire en zijn vrienden Charlie, Imogen, Linda, Jimmy, Maria en Robert, hun kinderen Simone, Coco, Ruby, Tiggy, Inigo en Fred, en een grote hoeveelheid drank en drugs. Om niet te veel last te hebben van de jonge kinderen hadden Jimmy en Linda voorgesteld om hen pillen te geven om ze dieper te laten slapen en ze wat rustiger te houden. Jimmy en Linda hadden de gewoonte om dit te doen bij hun eigen kinderen. Claire is de enige die er geen fan van is, maar verliest het tegenover de groep, waardoor ook haar dochtertjes elke avond een pil voor het slapen krijgen.

Wanneer Seans tienerdochters, India en Mila, onaangekondigd langskomen, laat Sean hen direct merken dat ze niet welkom zijn. Het duurt dan ook niet lang tot ze de benen nemen na een heftige ruzie met hun vader. Niet veel later betrapt Claire Sean samen met Linda, en beslist ook om terug te keren naar Londen en laat hun tweeling Coco en Ruby bij hen achter.

2016

Sean is ondertussen gestorven. Hij is overleden onder verdachte omstandigheden. Een kamermeisje heeft hem dood teruggevonden, vast geboeid aan het bed van zijn hotelkamer. Sean was gestorven aan een hartaanval en in zijn bloed zijn sporen van cocaïne gevonden.

Mila heeft al tien jaar geen contact meer gehad met Claire, tot die naar aanleiding van de dood van Sean, haar vader belt. Aangezien Claire het zelf niet aankan om naar de begrafenis te gaan, vraagt Claire of Mila samen met haar stiefzusje Ruby naar de bijeenkomst bij Simone, de laatste vrouw van Sean, en daarna naar de begrafenis wil gaan. Mila heeft geen zin om Claire te helpen, aangezien ze zich vroeger altijd hatelijk gedroeg naar Mila en haar zus, India. Claire had er ook voor gezorgd dat hun vader weinig contact had met zijn tienerdochters. Maar als Mila denkt aan de vijftienjarige Ruby, die haar zusje is verloren en nu haar vader, kan ze niet anders dan toestemmen.

Wanneer Ruby samen is met Mila op weg naar Simone, wil Ruby weten wat er precies is gebeurd met haar zusje Coco. Haar ouders hadden haar verteld dat ze verdronken was in een zwembad tijdens een vakantie. Ruby geloofde hier niet veel van, maar door gebrek aan internet en televisie thuis had ze nooit de kans gehad om het uit te zoeken. Mila vertelt Ruby wat ze weet.

Eenmaal aangekomen bij Simone, zien Mila en Ruby alle vrienden terug van Sean, enkel Linda ontbreekt, die ondertussen overleden is. Mila en Ruby merken dat de sfeer enorm gespannen is, maar veronderstellen dat iedereen op zijn manier het verlies van hun vriend verwerkt.

Simone die al de spullen van haar man zo snel mogelijk weg wil uit haar huis, geeft al de juwelen van Sean aan zijn twee dochters. Wanneer Mila en Ruby alles bekijken, ontdekt Mila het armbandje van Coco, terwijl er altijd gezegd was dat Coco het aan had tijdens haar verdwijning. Mila heeft het gevoel dat er meer achter zit, en vreest dat haar vader gelogen heeft over de verdwijning van Coco.

Sean onderhield Jimmy wanneer hij uit de gevangenis was gekomen. En Jimmy gaat er nu vanuit dat hij een deel van de erfenis zal ontvangen, terwijl Simone hier helemaal anders over denkt. Wat ervoor zorgt dat de sfeer vrij gespannen is. Mila vangt dan ook op een bepaald moment een gesprek op tussen de vrienden, dat duidelijk maakt dat ze allemaal een geheim hebben en Jimmy het best wel wil doorvertellen als ze niets doen aan zijn gebrek aan geld. Maar het gesprek wordt gestopt wanneer ze merken dat Mila in de buurt is.

Wanneer Mila en Ruby even uit het huis vluchten en naar een plaatselijke bar gaan, zien ze Jimmy ladderzat aan de bar. Ze verwittigen de andere vrienden wat ze gezien hebben. Robert en Charlie beslissen om hem te zoeken, en hun probleem met Jimmy op te lossen. De dag nadien wordt Jimmy dood terug gevonden.

Wanneer Simone ontdekt dat Mila het armbandje aan heeft van Coco confronteert Simone haar ouders er mee. Robert en Maria voelen zich genoodzaakt om haar de waarheid te vertellen. Ze vertellen dat de zusjes het warm hadden en onbewaakt naar het zwembad waren gegaan. Ruby die een echte waterrat was, had haar zusje in het water geduwd, waar ze was gestorven. Om Ruby te sparen hadden ze besloten om Coco te begraven en het scenario van de verdwijning te starten.

Mila die verscheurd is van het verhaal, weet dat ze Ruby moet sparen en haar niet vertellen wat er die nacht gebeurd is. Ze denkt dat het verhaal van de verdwijning beter voor Ruby is. Uiteindelijk was het toch te laat voor Coco. Wat Mila niet weet is dat Robert en Maria ook tegen haar niet de waarheid hebben verteld.

2004

Na een nachtje stappen komen de volwassenen tot de conclusie dat er iets verkeerds is gelopen met de medicatie die ze aan de kinderen hebben gegeven. Coco is helemaal niet in orde. Jimmy probeert nog alles om haar te reanimeren, maar het is te laat. Vijf gedrogeerde kinderen en Coco die dood is, de volwassenen die aanwezig zijn weten dat ze geen weg op kunnen, als ze willen vermijden dat ze in de gevangenis terechtkomen.

Ze beginnen alle sporen te wissen en zorgen dat de kinderen niets door hebben. De mannen, uitgezonderd Jimmy, die zijn roes uitslaapt, begraven Coco in de fundering van het zwembad waar binnenkort de buren komen wonen. Sean is helemaal verscheurd door verdriet. Zeker omdat het Coco is. Ze is de favoriete dochter van Sean, ze is sterk en gezond. Terwijl Ruby de zwakke kopie is in zijn ogen.

Maar enkel Simone kent de volledige waarheid. Doordat Claire enkele dagen voor het weekend het kindermeisje had ontslagen, moest Simone op de kinderen letten. Ze merkt dat Sean ongelukkig is door de tweeling en meer oog krijgt voor haar, wat ze fantastisch vindt, aangezien ze al jaren verliefd is op Sean. Dus beslist ze de tweeling te vermoorden, door hen extra pillen te geven, zodat Sean weer gelukkig kan zijn en hopelijk weggaat van Claire. Maar haar plan was niet volledig gelukt, Ruby overleefde.

Hoofdpersonen

Sean

Hij is door zijn baan als projectontwikkelaar rijk en heeft alles wat hij wil. Sean is een charmante man naar zijn vrienden toe, die de beste feesten geeft. Helaas is hij minder goed voor het gezinsleven.Sean was in 2004 getrouwd met Claire, met wie hij de tweeling Coco en Ruby heeft. Hij is van zijn eerste vrouw Heather gescheiden. Met Heather heeft hij twee tienerdochters India en Mila.

Hij was ondertussen voor de vierde keer getrouwd, na de dood van Linda, zijn derde vrouw. Zijn vierde vrouw is Simone, de dochter van Robert, met wie hij een dochter, Emma, heeft.

Claire

De drieëndertigjarige Claire was in 2004 excentriek en zorgeloos. Ze genoot van haar luxeleven, maar realiseerde zich dat haar relatie met Sean snel ging eindigen. Na haar scheiding was ze afgezonderd gaan leven op een boerderij, ver van de luxe en alle roddels. Ze leeft er samen met haar dochter Ruby, die ze afschermt van de buitenwereld, zonder internet, televisie en met thuisonderwijs.

Mila Jackson

Ze is zevenentwintig jaar, onbezonnen en werkt als zelfstandige ontwerpster. Ze is geen fan van haar vader.

Ruby

Ze is lang, heeft zwart haar met roze punten en is als een gothic meisje gekleed.

India

Ze is de voorzichtige en voorbereide zus van Mila, die in Nieuw-Zeeland woont. Doordat haar relatie niet ideaal was, vindt ze het ook niet de moeite om naar Seans begrafenis te gaan.

Maria Gavila

Ze is getrouwd met Robert, die een dochter, Simone, heeft uit een vorig huwelijk. Samen hebben ze een zoon Joaquin. Ze zijn bevriend met Sean en Claire en peter en meter van de tweeling. Maria houdt het hoofd koel onder druk.

Simone

Vanaf haar prille tienerjaren is Simone verliefd op Sean. Ze is dan ook jaloers op Claire, die haar plaats heeft ingenomen naast Sean. Ondertussen is ze de laatste vrouw van Sean en samen hebben ze een dochtertje, Emma.

Charlie Clutterbuck

Hij is een irritante, zelfingenomen man die getrouwd is met Imogen. Hij was in 2004 een parlementslid.

Jimmy

Jimmy is de ex-man van Linda en de vader van Tiggy, Inigo en Fred. Hij had in als arts gewerkt, maar was in de gevangenis terechtgekomen door het onrechtmatig voorschrijven van geneesmiddelen.

Symbolen en motieven

Zusterliefde

Ondanks hun verschillende karakters steunen Mila en India elkaar door dik en dun. Zeker als het hun vader betreft, die weer eens een smerige opmerking geeft of hen laat blijken dat ze niet welkom zijn.

Jaren later heeft Mila hetzelfde gevoel met Ruby. Ze kan het niet verdragen dat ze al zoveel belogen is en probeert haar dan ook zo goed mogelijk te helpen in deze moeilijke situatie.

Verwarring

Wanneer Mila de mensen, die beweren de vrienden te zijn van haar vader, hoort vertellen over Sean, krijgt ze de indruk dat zij een veel positiever beeld en herinneringen hebben, dan dat zij ooit heeft gehad.

Bedrogen

Ruby voelt zich bedrogen door alle leugens die haar verteld zijn over haar zus. Ze weet niet meer wie ze nog kan geloven en wie niet.

Structuur en perspectief / vertelwijze

Het verhaal is opgedragen aan Sally en Bunny Frankland en bestaat uit 395 bladzijden. Het verhaal begint met een e-mail van Maria en verschillende fragmenten uit de getuigenverklaringen na de verdwijning van Coco. Verder is het onderverdeeld in 47 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van Sean, Claire, Maria, Simone, Charlie, Ruby, John (de man die het lijk van Jimmy vindt) en Janusz Bieda (de Poolse aannemer van de buren), die in derde persoon is geschreven en Mila, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2004 wanneer Coco verdwijnt en in 2016 wanneer Sean sterft, in de volgende locaties: Londen, Poole en Appledore.

Evaluatie

Waar is ze, zou eerder onder de categorie spannende roman kunnen vallen, aangezien het verhaal het niet moet hebben van de spanning. Het wordt opgebouwd door wisselende perspectieven en sprongen van het verleden naar het heden, met een hoop intriges, roddels en vriendschappen, waar je je vragen over kunt stellen. De personages zijn goed uitgewerkt en je kan vrij snel een beeld vormen van de verschillende karakters. In de epiloog weet je pas echt de waarheid over de verdwijning van Coco.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Wie het laatst lacht'Boekverslag: James Patterson 'Wie het laatst lacht'De thriller 'Wie het laatst lacht' van James Patterson is het vijfde deel van de Alex Cross-reeks. Geoffrey Shafer geeft…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…

Boekverslag: Kiera Cass 'De Selectie' (De Selection-reeks 1)Boekverslag: Kiera Cass 'De Selectie' (De Selection-reeks 1)De Selectie is het eerste deel van de young adult-trilogie de Selection, met America Singer in de hoofdrol. De Selection…
Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte'Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte'Hitte is de thriller geschreven door James Patterson samen met Michael Ledwidge. Samen hebben ze verschillende thrillers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Boek - Alex Marwood 'Waar is ze?'' (ISBN: 978 90 225 7920 6) - gelezen op 27/5/2017
 • Website - https://www.hebban.nl/auteurs/alex-marwood - bekeken op 2/6/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.