Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte'

Boekverslag: James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte' Hitte is de thriller geschreven door James Patterson samen met Michael Ledwidge. Samen hebben ze verschillende thrillers geschreven zoals De affaire en Zoo, waarop de gelijknamige serie is gebaseerd. In Hitte komt Jeanine in de problemen wanneer ze op een avond een man dood rijdt en betrapt wordt door de politieman Peter Fournier. Hij helpt Jeanine om alles wat er die avond is gebeurd te verbergen. En beiden worden verliefd op elkaar en trouwen. Maar langzaam aan ontdekt Jeanine dingen over Peter, waardoor ze besluit om haar dood in scène te zetten en hem hopelijk nooit meer terug te zien. Maar zeventien jaar later beslist ze om terug te gaan om een onschuldige gedetineerde te helpen, met de kans om Peter tegen te komen, die nog steeds denkt dat ze dood is.

Gegevens

  • Originele titel: Now you see her
  • Titel: Hitte
  • Auteurs: James Patterson & Michael Ledwidge
  • Eerste druk: 2012
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2012
  • Vertaling: Auke Leistra en Atty Mensinga
  • Aantal pagina's: 352
  • ISBN: 978 90 2347 504 0

Samenvatting

Key West

Jeanine gaat in het voorjaar van 1992 samen met haar vrienden naar Key West. Ze heeft een relatie met Alex, waarvan ze overtuigd is dat ze goed bij elkaar passen en een perfecte relatie hebben. Wanneer ze haar vriend echter betrapt met haar beste vriendin, zint ze op wraak. Stomdronken neemt Jeanine de auto van Alex om een eindje te gaan rijden. Door haar te hoge snelheid rijdt ze een man dood. En op dat moment komt er een een politieauto aan.

Jeanine realiseert zich dat haar toekomst er niet rooskleurig uitziet. Het idee dat ze naar de gevangenis moet maakt haar bang. Maar wanneer de agent hoort over haar overleden ouders en wat Alex had gedaan, stelt hij voor haar te helpen. De man die ze had gedood was een crimineel, die niemand zou missen. De agent, Peter Fournier, zorgt er voor dat het lijk verdwijnt en alles zonder bewijzen opgelost is.

Twee jaar later is Jeanine nog altijd in Key West en is ze ondertussen getrouwd met haar reddende engel Peter. Ze heeft haar studies gestopt en heeft een baan in de catering bij een vriendin en collega van Peter, Elena. Wanneer Peter betrokken geraakt in een schietpartij verandert alles voor Jeanine. Elena, haar bazin, is dood en Peter is zwaar gewond, maar hij redt het. Tijdens de begrafenis van Elena wordt Jeanine aangesproken door een FBI-agent, die haar erop wijst dat ze heel voorzichtig moet zijn en zijn kaartje geeft. Jeanine ontdekt op de achterkant de naam van een krant en data.

Wanneer ze op zoek gaat naar de artikels is ze geschokt door wat ze leest. Peter was eerder getrouwd, maar hij had hier nooit iets over gezegd tegen Jeanine. Hij had haar ook gezegd dat hij uit New York kwam terwijl in het artikel Boston staat. Amanda Fournier, de eerste vrouw van Peter, die zwanger was, was neergeschoten tijdens een roofoverval. Het idee dat Amanda, die enorm op Jeanine lijkt, zwanger was, raakt Jeanine, aangezien ze zelf net ontdekt heeft dat ze zwanger is.

Jeanine graaft verder in Peters verleden en komt in contact met een ex-collega van hem uit Boston, die ervan overtuigd is dat Peter achter de tralies had moeten zitten, aangezien hij zijn vrouw had vermoord. Er waren tientallen aanklachten ingediend tegen Peter wegens gewelddadigheid. Er gingen ook geruchten dat hij coke gebruikte. En wanneer Amanda Peter het heugelijke nieuws aankondigde van haar zwangerschap wou hij dat ze het liet weghalen. Niet veel later vroeg Amanda de scheiding aan en veranderde Peter haar leven in een hel.

Jeanine beslist om weg te gaan. Maar ze realiseert zich dat het niet lang zou duren voordat Peter haar zou terugvinden. Ze bedenkt een plan waardoor het lijkt dat ze meegenomen is door de beruchte Jump Killer, een seriemoordenaar die al enkele vrouwen heeft vermoord. Ze zet haar dood in scène en veronderstelt dat ze nu veilig is en begint te liften richting nieuw leven. Maar net op dat moment krijgt ze een lift van de echte Jump Killer en wordt ze door hem ontvoerd. Ze slaagt erin om te ontsnappen door een ongeluk.

New York

Zeventien jaar later leeft Jeanine onder een nieuwe naam, Nina Bloom, samen met haar dochter Emma in New York. Jeanine was begonnen in de horeca, maar ondertussen werkt ze als assistent bij een van de machtigste advocatenkantoren in de stad.

Wanneer Peter met zijn gezin in New York een honkbalwedstrijd bijwoont, ziet hij op een groot scherm een meisje dat hem enorm doet denken aan zijn moeder. Hij is helemaal verbaasd wanneer hij het meisje een vrouw ziet omhelzen, die het evenbeeld is van zijn overleden vrouw Jeanine. Wanneer hij hen probeert op te sporen via een verrekijker tussen alle toeschouwers vindt hij hen nergens terug.

Jeanine krijgt van haar baas de opdracht om mee te doen aan Missie vrijspraak. Hier krijgen enkele advocaten een dossier van een gedetineerde die binnenkort de doodstraf krijgt. Hun opdracht is om samen te werken met de advocaat die de zaak leidt en op zoek te gaan naar fouten in het dossier, die ervoor kunnen zorgen dat de gedetineerde kan blijven leven. Wanneer Jeanine merkt dat een van haar vriendinnen het dossier heeft van de Jump Killer, ziet ze dat de verkeerde is veroordeeld. Justin Harris is een Afro-Amerikaanse man, terwijl de Jump Killer een blanke man is.

Over negen dagen zou een onschuldige man geëxecuteerd worden. En Jeanine is de enige die er iets aan zou kunnen doen. Maar dat houdt ook in dat ze terug moet keren naar de plek, die ze voorgoed had verlaten, ze zou haar baan verliezen door wat er in het verleden is gebeurd, ze zou Emma alles moeten vertellen en zo haar volledige leven overhoop halen. De tol is zwaar, maar ze kan niet zomaar een onschuldige laten sterven voor iets wat hij niet gedaan heeft. Dus stelt ze voor om van zaak te wisselen.

Wanneer Jeanine nog even de stad in gaat om alles te regelen ziet ze Peter en weet ze dat hij haar gevonden heeft. Ze slaagt erin om hem kwijt te spelen in de drukte van de stad, maar ze weet dat hij haar gezien heeft en de kans groot is dat hij haar zal blijven zoeken tot hij haar gevonden heeft.

Key West

In Key West ontmoet Jeanine Charles Baylor, Charlie voor de vrienden, die de laatste advocaat van Justin was geweest. Samen met hem concentreert ze zich op de zaak van Justin, om zo haar problemen met Peter te vergeten. Charlie gelooft niet dat Jeanine de oplossing kan bieden voor Justin. Maar ze hebben niets te verliezen, dus hij helpt haar om uit te zoeken wat ze nog kunnen doen.

Wanneer Peter Jeanine een nachtelijk bezoekje brengt in haar hotelkamer slaagt ze erin te vluchten. Ze gaat onmiddellijk naar Charlies huis en vertelt hem wat er gebeurd is en het verhaal van Peter. Charlie weet niet wat hij hoort. Hij raadt Jeanine aan om zo snel mogelijk terug te keren naar New York.

Maar Jeanine wil niet weggaan zolang Justin in de cel zit. Ze weten allebei dat ze niets kunnen doen met haar getuigenis dat de Jump Killer een blanke man is. Maar hopen dat de ex-verloofde van Justin, Fabiana, zou kunnen getuigen dat Justin bij haar was op het moment dat een van de slachtoffers was ontvoerd. Fabiana weigert Justin te helpen door te getuigen, doordat hij haar in het verleden te veel bedrogen had. Maar ze heeft een bewijs dat hij wel degelijk bij haar was op dat moment, een foto in een krantenartikel waar ze samen met Justin op staat.

Charlie en Jeanine hebben alles gedaan wat mogelijk was door in beroep te gaan en een gratieverzoek in te dienen bij de gouverneur. Het enige wat ze nog kunnen doen is naar de gevangenis gaan en Justin steunen tijdens zijn executie. Maar dan krijgen ze het nieuws dat er een uitstel van executie is verleend.

New York

Wanneer Jeanine terug in haar appartement in New York is ontvangt ze een verontrustend berichtje van Charlie, waarin hij uitlegt dat het gezin van Peter vermoord is en de FBI, waaraan Jeanine eerder haar verhaal had verteld, Peter nog niet had gevonden. Charlie verwittigt haar dat ze beter niet naar haar appartement gaat.

Het is echter te laat, Emma en Peter zijn samen in het appartement. Emma is boos op Jeanine omdat ze van Peter heeft vernomen dat hij haar vader is, terwijl ze dacht dat haar vader dood was. Jeanine begrijpt de ontgoocheling van Emma, maar maakt zich meer zorgen over Peter. Hij heeft maar één doel, Jeanine doen lijden. Terwijl hij Jeanine martelt, bekent hij dat zij de oude man niet had gedood op de bewuste avond waar ze elkaar hadden ontmoet. Peter had hem al neergeschoten voordat de man voor de auto was gelopen. Door alle woede slaagt Jeanine erin om zich te bevrijden en Peter te doden.

Een jaar later is Jeanine gelukkig getrouwd met Charlie en genieten ze samen met Emma van het leven. Ook Justin had weer zijn normale leven opgenomen nadat hij vrijgesproken was.

Hoofdpersonen

Jeanine

In 1992 is ze een eenentwintigjarige studente Engels met hoge cijfers aan de universiteit. Haar vader was tijdens zijn werk als politieagent gestorven toen Jeanine elf was. Haar moeder werd na zijn dood een alcoholiste en verwaarloosde zichzelf en haar dochter. Ze had uiteindelijk zelfmoord gepleegd.

Emma

Ze is de zestienjarige dochter van Jeanine en Peter. Maar ze weet niet dat haar vader Peter is. Haar moeder had haar verteld dat Kevin Bloom, haar fictieve vader, gestorven was aan kanker toen ze twee jaar was. Emma weet ook niet dat haar moeders naam Jeanine is en niet Nina Bloom. Ze heeft een goede band met haar moeder.

Peter Fournier

Hij is knap en begin dertig wanneer hij Jeanine ontmoet. Hij verschilt tien jaar met Jeanine. Voordat hij was overgeplaatst naar Key West had hij in Boston gewerkt. Hij is een corrupte politieagent die in drugs handelt. Iedereen die in zijn weg loopt wordt koelbloedig vermoord.

Hij is ondertussen vijftig en hertrouwd met Vicki en heeft een tweeling van negen jaar, Michael en Scott. Hij is de voorzitter van de groep die de belangen van alle Jump Killer-slachtoffers behartigt. Peter is gepromoveerd tot commissaris van de politie in Key West.

Justin Harris

Justin is een Afro-Amerikaanse man. Hij is een veteraan en gevangenbewaarder in een gevangenis geweest. Hij heeft een lieve moeder die gelooft in de onschuld van haar zoon.

Charles/Charlie Baylor

Hij is begin veertig en een gedreven man. Hij had alles gedaan om ervoor te zorgen dat Justin vrij kwam. Maar Justin kreeg de doodstraf en Charlie was gestopt als advocaat. Charlie is grappig, intelligent en knap.

Symbolen en motieven

Hoop

Jeanine kan weer geloven in de toekomst nu ze een goede baan heeft, een prachtige dochter en terug plezier in het leven heeft.

Verbannen

Van zodra Jeanine in New York was had ze het hoofdstuk van Peter afgesloten en nooit meer geprobeerd om uit te zoeken wat er van hem geworden was. Ook had ze het verhaal van de Jump Killer gebannen. Het was allemaal verleden tijd.

Ontgoocheling

Jeanine had alles op het spel gezet om Justin te helpen met zijn zaak. Maar ze krijgt enkel tegenwerking, zowel door Justin, die het al lang heeft opgegeven en door Charlie, die niet meer gelooft in het rechtssysteem.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de Gilroy's, Ledwith's, Murphy's en Tighes. Het boek bestaat uit 352 bladzijden, die verdeeld zijn over 117 hoofdstukken, een proloog, vijf delen en een epiloog. De proloog heeft als titel Leugens en een videoband en de epiloog Een jaar later. Elk deel heeft een titel: Deel een - De laatste zonsondergang, Deel twee - Eindeloze zomer, Deel drie - Nina in New York, Deel vier - Terugkeer van de verloren vrouw en Deel vijf - De waarheid zal uw bevrijding zijn. Hoewel... Het verhaal geeft het standpunt van Peter Fournier en Justin Harris, die in derde persoon is geschreven en Nina Bloom (Jeanine), die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

De enige weg is dwars door de pijn heen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af 1992 tot het heden in New York, Key West, Railford, Boca Raton, Princeton. Miami en Tallahasee.

Evaluatie

Je hoeft niet te veel na te denken bij de logica van bepaalde situaties en verhaallijnen. Het is soms te ver gezocht en de personages zijn niet echt uitgewerkt. Maar het leest als een trein, met korte hoofdstukken en genoeg spanning, hoe onlogisch het ook soms aan bod komt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…

Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?'Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?''Waar is ze' is een thriller van de Britse schrijfster Alex Marwood. In Waar is ze verdwijnt Coco Jackson, tijdens een w…
Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Een hart van glas is een roman, die geschreven is door James Patterson, die vooral bekend is door zijn thrillers. Katie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Cargo
  • Boek - James Patterson & Michael Ledwidge 'Hitte' (ISBN: 978 90 2347 504 0) - gelezen op 25/5/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.