Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12)

Boekverslag: James Patterson 'Alex Cross' (Alex Cross 12) Alex Cross is het twaalfde deel uit de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, die geschreven is door James Patterson. Het boek verscheen eerder onder de titel Cross. In 2012 werd het boek verfilmd als Alex Cross met Tyler Perry en Matthew Fox in de hoofdrollen. De titel van de filmeditie werd hieraan aangepast. Alex Cross wordt weer geconfronteerd met de moord op zijn vrouw Maria. Na al die jaren worden John en Alex gevraagd om een zaak op te lossen rond een wrede verkrachter, waar Alex een link legt naar een zaak waar Maria aan werkte voor ze vermoord werd. Wanneer hij en John meer te weten komen over de man, ontdekken ze dat hij ook wel eens de moordenaar zou kunnen zijn. Het wordt een emotioneel gevecht dat Alex moet strijden om voor eens en altijd afscheid te nemen van het verleden.

Gegevens

 • Originele titel: Cross
 • Titel: Cross of Alex Cross (filmeditie)
 • Reeks: Alex Cross (12)
 • Auteur: James Patterson
 • Eerste druk: 2006
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
 • Vertaling: Riek Borgers-Hoving
 • Aantal pagina's: 266
 • ISBN: 978 90 449 6965 8

Samenvatting

In 1993 verliep alles zoals het moest voor Alex Cross. Hij was gelukkig getrouwd met Maria, had twee kinderen, Damon en Jamie en er was een derde op komst. Maria werkte net aan een een zaak van een studente, die verkracht was, die niets durfde los te laten over wat er gebeurd was. Alex kreeg de zaak van de evolutie binnen de maffiawereld en kwam zo voor de eerste keer Michael Sullivan, beter bekend als De Slager tegen. Alex was onder de indruk van deze gevreesde man.

Wanneer Alex op een avond Maria ging halen, werd ze neergeschoten en stierf ze in zijn armen. Enkel zijn beste vriend John Sampson en omi wisten hiervan, voor de kinderen had hij de versie wat aangepast. Er was geen enkel spoor naar de moordenaar.

Ondertussen zijn er al enkele jaren voorbijgegaan en is het voor de Slager een leuk weerzien, wanneer hij Alex volop in actie ziet tijdens het oplossen van een zaak samen met zijn FBI-collega's. Wat hij niet weet is dat dit Alex zijn laatste opdracht is, aangezien hij ontslag neemt bij de FBI, om opnieuw een eigen praktijk op te starten.

De Slager krijgt de opdracht van John Maggione junior, om een koppel om te brengen. Hij begrijpt niet goed waarom junior deze mensen dood wil en al snel blijkt dat het een list is. Hij wordt in de val gelokt en de twee professionals beschouwen hem nu als het doelwit. Maar niemand mag De Slager onderschatten. John Maggione junior, of ook wel de don genoemd in de maffiawereld, heeft zijn eigen doodsvonnis getekend. Maar eerst laat De Slager wat andere slachtoffers achter met zijn specifieke handtekening: de scalpel.

John Sampson wordt gecontacteerd door een rechercheur met de vraag of hij en Alex een zaak willen opnemen van een verkrachting. De reden waarom Alex er bij wordt betrokken is dat de kans groot is dat de dader een serieverkrachter is. Ze merken dat ze met een psychopaat te maken hebben, die zijn slachtoffers zo ver krijgt dat ze niet willen praten. Ze hebben allemaal een schrik voor het leven opgelopen. Alex legt al snel de link naar de zaak die Maria voor haar dood ook opvolgde. Alex en John vinden uiteindelijk toch een slachtoffer dat met hen wil spreken en hen ook belangrijke details geeft.

Terwijl Alex en John hun onderzoek doen naar de dader van de verkrachting, krijgen ze info van een moord waar dezelfde manier van werken is gebeurd, dus de kans is groot dat het over dezelfde dader gaat, De Slager, de man die Alex jaren geleden had gezocht.

Alex en John gaan op zoek naar De Slager, terwijl die op zoek gaat naar zijn grootste vijand. Vraag is wie het eerst zal zijn.

Hoofdpersonen

Alex Cross

In 1993 had Alex zijn baan als psycholoog achter hem gelaten om de overstap te maken naar het politiekorps van Washington D.C.. Hij is een lange, aantrekkelijke man, die werkt als forensisch psycholoog en op een of andere manier altijd de mensen wil helpen. Alex heeft ondertussen al enkele relaties gehad en is op dit moment samen met Kayla Coles, die de dokter van omi is.

Michael Sullivan/De Slager

In 1993 was hij een huurmoordenaar voor Dominic Maggione, die aan het hoofd van de maffiafamilie in New York stond. Zijn vader, de oorspronkelijke Slager, was een gestoorde man, die hem had mishandeld toen hij kind was.

Hij is charmant, ziet er goed uit, maar is een gevaar voor iedereen die hem in de weg loopt. De Slager is namelijk slim en wreed. Hij is dan ook een van de meest gezochte huurmoordenaars.

Michael Sullivan heeft een gezin dat helemaal niets weet van zijn bezigheden. Zijn vrouw Caitlin en zijn drie zonen Saemus, Jimmy en Michael jr. vormen de perfecte dekmantel.

Omi

Ze is de grootmoeder van Alex en hij is samen met de kinderen bij haar gaan inwonen, om samen voor de kinderen te zorgen.

John Sampson

John werkt nog steeds bij de politie van Washington, waar zijn reputatie enorm gegroeid is sinds Alex zijn vertrek. De eeuwige vrijgezel is ondertussen gelukkig getrouwd met Billie en samen hebben ze een dochtertje: Djakata.

Symbolen en motieven

Angst

Omi heeft moeite met de angst waar ze continu mee moet omgaan, door het werk van Alex. Het idee dat haar achterkleinkinderen ouderloos zouden kunnen worden, is te veel voor haar.

Hoop

Na al die jaren bestaat er een kans dat Maria's moordenaar toch opgepakt zal worden. Dat idee geeft Alex de hoop dat hij de zaak toch zou kunnen afsluiten, wat voor hem belangrijk is. Maar als de tipgever vermoord wordt, begint alles weer van nul.

Focus

Alex is enorm goed in het oplossen van een zaak doordat hij gefocust blijft en zich helemaal erin vastbijt.

Haat

Maggione jr. heeft een hekel aan de Slager, sinds die in opdracht een vriend van Maggione jr. heeft vermoord.

Persoonlijk

De zoektocht naar De Slager is heel persoonlijk voor Alex. Maar hij beseft wel dat oog om oog, tand om tand hem geen extra voldoening gaat geven.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de Palm Beach Day School en aan Shirley en directeur Jack Thompson. Het verhaal bestaat uit 266 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, vier delen die verdeeld zijn over 122 hoofdstukken en een epiloog. De proloog heeft als titel 'Hoe heet u, meneer?' en de epiloog 'Iemands verjaardagsfeestje'. Ook de delen hebben elk een titel: Deel een - Niemand zal ooit zoveel van je houden als ik (1993), Deel twee - Een oude zaak (heden), Deel drie - Therapie, Deel vier - De Drakendoder, Het verhaal geeft het standpunt van Michael Sullivan (De Slager), John Sampson en John Maggione jr. in derde persoon en Alex Cross die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Wraak lost niet alles op.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 1993 en in het heden in Washington D.C., Baltimore, New York, Venetië, Potomac (Maryland), McLean (Virginia), Londen, Florida (Massachusetts), Boston,

Evaluatie

Eindelijk krijg je als lezer het verhaal over Maria, de vrouw van Alex, die al enkele keren vermeld is in de vorige boeken van James Patterson. Het is een fantastisch verhaal met een wrede man, die om een of andere manier de moordenaar van Maria moet zijn. Het is wel raar om opeens over omi te lezen, terwijl in alle andere boeken de grootmoeder van Alex, 'nana' wordt genoemd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…
Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Boekverslag: James Patterson 'Tweestrijd' (Alex Cross 13)Tweestrijd is ondertussen het dertiende deel van James Patterson met Alex Cross in de hoofdrol. Alles loopt goed voor Al…
Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Rozen verwelken is de zesde thriller van de thrillerauteur James Patterson met Alex Coss in de hoofdrol. In dit boek hee…
Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven'Boekverslag: James Patterson 'Zij die gaan sterven''Zij die gaan sterven' is het tiende deel van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door de Amerikaanse thr…

Boekverslag: Joelle Charbonneau 'De studie' (De test 2)Boekverslag: Joelle Charbonneau 'De studie' (De test 2)De Studie is het tweede deel uit de Young Adult Test-trilogie met Malecia Vale in de hoofdrol van de Amerikaanse schrijf…
Boekverslag: 'Margje' van Jan SiebelinkBoekverslag: 'Margje' van Jan SiebelinkMargje is het vervolg op 'Knielen op een bed violen'. Het is het verhaal over het leven van Margje en haar twee zoons. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bruna Uitgevers, A.W.
 • Boek: James Patterson 'Alex Cross' (ISBN:978 90 449 6965 8) - gelezen op 15/09/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.