Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)

Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2) James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Women's Murder Club-reeks. Daarnaast heeft hij nog meerdere reeksen geschreven, onder andere gericht op jongeren. De thriller 'Meisjes plagen' is het tweede deel uit de Alex Cross-reeks en is eerder uitgegeven onder de titel: 'Regels van het huis' (1995). Het werd verfilmd als 'Kiss the girls' met Morgan Freeman die de rol van Alex Cross op zich neemt.

Gegevens

 • Originele titel: Kiss the girls
 • Titel: Meisjes plagen
 • Reeks: Alex Cross (2)
 • Auteur: James Patterson
 • Eerste druk: 1995
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2005
 • Vertaling uit het Amerikaans: Jean Schalekamp
 • Aantal pagina's: 380
 • ISBN: 90-449-2995-X

Auteur

James Patterson is één van 's werelds bestverkopende schrijvers. Hij ontving in 1976 de Edgar Allan Poe Award voor het beste debuut, voor zijn boek 'The Thomas Berryman number'.

Samenvatting

In de proloog ontmoeten we de twee moordenaars die het onderwerp van dit boek zijn. Casanova houdt er van om meisjes gade te slaan en gaat hiervoor heel ver. Hij geniet van het observeren, om dan toe te slaan. De Gentleman Killer, neemt een jong koppel voor zijn rekening. En gaat minder subtiel te werk.

We zijn bijna twintig jaar later en Casanova hangt rond de universiteiten waar hij op zoek gaat naar zijn vrouwelijke slachtoffers en hen wekenlang observeert. Op deze manier weet hij alles van hen: hun gewoontes, waar ze shoppen, welke parfum ze lekker vinden, hun entourage, met wie ze een relatie hebben of hadden. En op die manier plant hij alles goed op voorhand, tot hij aanvalt en hen naar een plek brengt, die hij zo comfortabel mogelijk heeft ingericht met hun favoriete kleren, parfum, boeken, ... die hij voor hen heeft gekocht. Uiteindelijk vindt hij van zichzelf dat hij een liefhebbend persoon is en rekening houdt met wat ze nodig hebben.

Hij blijft op zoek naar de ideale vrouw en zo lang ze zijn regels volgen, blijven ze in leven en belooft hij dat hij ze ooit zal loslaten. De regels zijn simpel: niet ontsnappen en niet om hulp roepen.

Alex Cross, besluit zich met de zaak te gaan moeien, wanneer hij te weten komt dat zijn nichtje Naomi ontvoerd is. Al snel blijkt dat de zaak niet zo simpel is dan het lijkt. Casanova zorgt er voor dat hij geen sporen of DNA achterlaat. Ook houdt hij van spelletjes, zo maakt hij duidelijk aan Alex via een postkaart dat hij weet wie hij is. Alex Cross, merkt al snel dat de zaak niet zo eenvoudig is dan ze lijkt: Casanova en de Gentleman Killer houden contact met elkaar, waardoor ze voor verwarring zorgen met hun samenwerking die de oost- en westkust van Amerika overschaduwt.

Het feit dat de politie, FBI en Alex Cross achter hen zitten, deert noch Casanova noch de Gentleman Killer. Ze blijven moorden en ontvoeren. Zo heeft Casanova zijn ogen op Kate McTiernan gelegd. Een jonge dokter, die voor hem de volmaaktheid uitstraalde. Hij hoopt dat ze ook van hem houdt, maar Kates plannen zien er net iets anders uit: ze ontsnapt. En vormt op deze manier de enige link naar de psychopaat die Alex nichtje vasthoudt. Lukt het Alex om de zaak op te lossen en zo ook zijn nichtje te redden?

Hoofdpersonen

Casanova

Deze dader is een jong atletisch persoon, hij is mager en een meter tachtig en vindt zichzelf knap. Hij kan vrouwen genoeg krijgen, maar niet op de manier die hij in gedachten heeft. Casanova is er van overtuigd dat elke man geboren is om te jagen op vrouwen, maar de meeste mannen jagen in gedachten, terwijl hij het effectief doet.

Hij is er ook van overtuigd dat hij kan liefhebben ook al verzamelt hij vrouwen. Om te vermijden dat de vrouwen hem herkennen draagt hij verschillende maskers, naargelang zijn gemoedstoestand.

Alex Cross

Hij is psycholoog en werkt als rechercheur Moordzaken in Washington D.C. Hij woont samen met zijn twee kinderen, Damon en Janelle en Nana Mama, zijn grootmoeder.

De Gentleman Killer

Hij vindt zichzelf een echte heer, die contact heeft met Casanova. Hij heeft last van woede-aanvallen, waardoor zijn duistere kant de bovenhand krijgt. Hij werkt ook minder subtiel dan Casanova en is ook minder kieskeurig wat de vrouwen betreft.

Naomi Cross

Ze is het tweeëntwintigjarige nichtje van Alex, met als bijnaam Scootchie. Naomi is de enige dochter van zijn overleden broer Aaron en zijn schoonzus Cilla. Naomi was al vier dagen vermist in North Carolina, waar ze rechten studeert aan Duke University.

John Sampson

Hij is de beste vriend van Alex sinds ze nog kind waren. Hij werkt ook bij de politie van Washington D.C. en is op die manier ook collega van Alex. Samen reizen ze naar het zuiden om uit te zoeken wat er gebeurd is met Naomi.

Kate McTiernan

Kate was toegewijd aan haar werk in het kankerpaviljoen van het ziekenhuis. Ze was bijna 31 jaar en sinds enkele maanden terug single. Door de zaak krijgt ze een nauwe band met Alex.

Symbolen en motieven

Wilskracht

Kate heeft als enige doel om te ontsnappen van de hel. Ze bestudeert alles in haar cel, probeert Casanova te begrijpen en zijn werkwijze te begrijpen. Ze moet en zal verder leven. Wanneer ze ontdekt dat ze niet alleen opgesloten is, probeert ze de anderen er ook bij te betrekken en deelt ze zoveel mogelijk informatie.

Angst en verdriet

Deze gevoelens brengen mensen gemakkelijker samen, zo heeft Alex heel snel een band met Seth, de vriend van zijn nichtje en Kate, één van de slachtoffers.

Macht

De twee moordenaars spelen spelletjes met hun slachtoffers en iedereen die hen probeert op heterdaad te vangen. Ze zijn hen dan ook altijd te slim af en genieten van deze macht. Het maakt hen nog sterker.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Isabelle Anne en Charles Henry. Het verhaal bestaat uit een proloog, vijf delen en honderddrieëntwintig hoofdstukken. Elk deel heeft een titel: deel één - Scootchie Cross, deel twee - Verstoppertje spelen, deel drie - De Gentleman Killer, deel vier- Tweelingzoeken en deel vijf - Kus de meisjes. De proloog is in derde persoon geschreven, terwijl de rest van de hoofdstukken in de ik-persoon (Kate, Casanova, Alex Cross, Naomi en de Gentleman Killer) zijn geschreven.

Thema

De gruwelijkheid van mensen en hoe slachtoffers en de omgeving van de slachtoffers hierop reageren. Wie wil er nu niet kost wat kost iemand die je nauw aan het hart ligt, redden uit de kluwen van een psychopaat?

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af van 1975 tot en met 1994, de periode waarin Casanova en de Gentleman Killer vrouwen vermoorden. Het speelt zich vooral af in de oost- en westkust van Amerika.

Evaluatie

James Patterson is er in geslaagd om de spanning van begin tot einde in het verhaal te houden. Je leert het personage van Alex Cross al een beetje kennen, maar het is nog vrij vaag. Wat niet wil zeggen dat je nog geen sympathie voor die man kan hebben en niet hoopt dat alles in orde komt met zijn nichtje. Op een bepaald moment begint het heel ingewikkeld te worden en moetje je goed concentreren om niets te missen. Maar door de korte hoofdstukken en het springen naar de verschillende personages leest het boek heel vlot en heb je het in een mum van tijd uit.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Alex Cross-serie van James PattersonDe Alex Cross-serie van James PattersonAlex Cross is een personage uit de gelijknamige boekenreeks van James Patterson. Hij is FBI-agent en psycholoog. In het…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Boekverslag: James Patterson 'Rozen verwelken'Rozen verwelken is de zesde thriller van de thrillerauteur James Patterson met Alex Coss in de hoofdrol. In dit boek hee…
Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Boekverslag: James Patterson 'Het uur van de wolf'Het uur van de wolf is het negende deel uit de reeks rond Alex Cross, geschreven door James Patterson. Alex Cross wordt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • http://www.hebban.nl/auteurs/james-patterson#offset_0 - bezocht op 10/10/2015
 • http://www.bol.com/nl/c/boeken/James-Patterson/42150/index.html - bezocht op 10/10/2015
 • James Patterson 'Meisjes plagen' - eerste druk 2005 - ISBN 90-449-2995-X
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.