Boekverslag: James Patterson 'Pak me dan' (Alex Cross 3)
'Pak me dan' is de derde titel uit de Alex Cross-reeks van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson. In deze thriller krijgt Alex Cross de zware opdracht van de veiligheidsdienst en de CIA om Jack en Jill op te sporen, die een spoor van moorden op machtige mensen achterlaten en als einddoel de moord op de president hebben. Daarnaast loopt er ook nog een moordenaar in de buurt waar Alex woont, die het gemunt heeft op kinderen. Kinderen die naar dezelfde school gingen als Damon, de zoon van Alex.
Gegevens
- Originele titel: Jack And Jill
- Titel: Pak me dan
- Reeks: Alex Cross (3)
- Auteur: James Patterson
- Reeks: Alex Cross
- Eerste druk: 1996
- Eerste druk vertaald in het Nederlands: mei 1997
- Vertaling uit het Amerikaans: J. de Vries
- Aantal pagina's: 344
- ISBN: 978-90-461-1332-5
Samenvatting
Senator Daniel Fitzpatrick was al twee weken gevolgd, door Sam Harrison die bekender zal worden onder de naam Jack. Sam zou samen met Sara (Jill) deze nacht toeslaan en een einde maken aan het leven van deze belangrijke man. Om er voor te zorgen dat iedereen weet wie ze zijn en wat hun plan is filmen ze alles en laten ze een gedicht achter met daaronder hun naam als moordduo Jack & Jill.
Diezelfde nacht wordt het zesjarig meisje Shanelle dood teruggevonden. De rechercheurs Alex Cross en John Sampson worden opgeroepen naar de Sojourner Truth-basisschool waar het meisje is gevonden. Het is de school waar Damon, de zoon van Alex, naar school gaat. Het feit dat dit zo dichtbij is gebeurd, maakt het nog zo hard voor de twee mannen. 's Morgens horen ze over de moord op de senator, maar beschouwen het niet als hun prioriteit. De dader van de laffe moord op het meisje gaat nu voor. Al snel blijkt dat dit niet de eerste moord is en dat er nog meer zullen volgen.
Hun plannen om verder te zoeken worden al snel gestaakt door de FBI. Die wil Alex betrekken in het onderzoek naar Jack en Jill. Hij heeft al eerder zaken gehad met psychopathische moordenaars en de mensen van de FBI zijn er van overtuigd dat dit duo nog gaat toeslaan. En gelijk hebben ze, het tweede slachtoffer is de tv-verslaggeefster Natalie Sheehan. Het feit waarom Jack en Jill zich richten op bekende figuren is onduidelijk. Nu is het aan Alex om een psychische profielschets te maken. Waren de moorden willekeurig of zat er een stramien achter?
Hij ontdekt dat Jack en Jill alles goed voorbereiden, overtuigingskracht hebben om op die manier binnendringen in het leven van hun slachtoffer en dan koelbloedig te werk gaan, zonder een fout te maken. Het enige wat ze achter laten op het plaats delict zijn hun gedichtjes. Nadien sturen ze brieven naar kranten en een video van de moord naar CNN.
Twee dagen na de moord van Shanelle, werd er een tweede kind vermoord, een zevenjarige jongen. Dit stimuleert Alex om een groep van rechercheurs samen te stellen die na hun dienst op zoek gingen naar de moordenaar. Tijdens hun clandestiene zoektocht ontdekken ze dat de dader een dertienjarige is, die nog niet van plan is om de moorden te stoppen. John en de andere rechercheurs zetten alles op alles om op zoek te gaan naar de kindermoordenaar.
Ondertussen gaan Jack en Jill verder op hun pad van moorden. Alex wordt opgeroepen door het Witte Huis waar hij wordt gevraagd om aan te sluiten in het team waar de veiligheidsdienst, de nationale veiligheid, de staf van het Witte Huis en de CIA zijn vertegenwoordigd. Het team is er van overtuigd dat de kans groot is dat Jack en Jill het gemunt hebben op de president of zijn vrouw. Uiteindelijk kan het geen toeval zijn dat ze dezelfde codenamen gebruiken die de veiligheidsdienst geeft aan president Byrnes en zijn vrouw Sally. De tijd dringt om de moordenaars te vinden zeker vanaf het moment dat de president een telefoon krijgt van Jill met de vraag of hij gereed was om te sterven.
Hoofdpersonen
Alex Cross
Hij noemt zichzelf de drakenridder en is officieel plaatsvervangend inspecteur, maar werkt vooral als straatrechercheur. Samen met zijn eenentachtigjarige grootmoeder Nana Mama en zijn kinderen Damon en Janie woont hij in Southeast een buurt in Washington DC. Toen hij negen was waren zijn beide ouders gestorven en had Nana Mama hem in huis genomen.
John Sampson
Met zijn geschoren schedel, twee meter lengte en honderdtwintig kilo valt de beste vriend en partner van Alex enorm op. Sinds hun tiende zijn ze al boezemvrienden en door de jaren heen zijn ze nog dichter bij elkaar gegroeid. Hij beschouwt de familie van Alex als zijn familie.
Christine Johnson
De lange mooie vrouw was direct opgevallen bij Alex. Ze heeft iets mysterieus Haar werk als nieuw hoofd van de school neemt ze serieus en werkt dan ook tot laat op de avond. Christine is ook emotioneel door de gebeurtenissen in haar school en wil Alex en John zo goed mogelijk helpen met hun zaak.
Alex voelt zich aangetrokken tot haar, maar het feit dat ze getrouwd is met George, een advocaat, zorgt dat hij zijn gevoelens onder controle houdt.
De kindermoordenaar
De dertienjarige jongen zit op school als cadet en geniet van het moorden. Hij koestert een enorme wraak naar Alex toe, aangezien hij op zijn zaak is gezet. De jongen heeft problemen om zijn emoties op een rijtje te zetten. Hij is er van overtuigd dat hij beter is dan Jack en Jill en zal er ook alles voor doen om dat te bewijzen.
Jack/Sam
Jack heeft een zelfverzekerd gezicht en is intelligent en sterk. Sara was dan ook als een blok voor hem gevallen. Hij is het meesterbrein van de twee en bedenkt het idee om een derde persoon bij de moordaanslag op de president te betrekken.
Jill/Sara
Ondanks het feit dat ze minder sterk is als Jack, aangezien ze kreupel is, is ze een belangrijke schakel voor hun plan. Ze heeft overdag een baan, die van belang is.
Kevin Hawkins
Hij beschouwt zichzelf als een van de laatste echte patriotten en noemt zichzelf de fotojournalist. Hij is een moordenaar en wordt door Jack gevraagd om mee te doen aan de moord van de president, zodat Kevin wordt beschuldigd en Jack en Jill vrijuit kunnen gaan.
President Thomas Byrnes
Alex is van in het begin gecharmeerd door de man. De vijftigjarige president is innemend en dynamisch. Hij heeft een lak aan wat de veiligheidsdienst voorstelt als dit niet in het voordeel is van zijn land. Daarnaast was hij ook gehecht aan zijn privéleven.
Jeanne Sterling
Ze is de inspecteur-generaal van de CIA en is de vertegenwoordiger van het team waar Alex ook in zit. Jeanne is een intelligente vrouw, die stoer is en zichzelf compleet onder controle heeft. Ze vertrouwt Alex enkele geheimen van de CIA toe, die eventueel wel de oplossing zouden kunnen bieden om Jack te vinden.
Symbolen en motieven
Racisme
De omgeving van Southeast is de plaats waar veel Afro-Amerikanen wonen en wanneer hier iets gebeurt is het niet onmiddellijk een prioriteit van de politie.
Machteloosheid
Alex en John kunnen alleen maar toekijken wanneer Emmanuel Perez in een achtervolging verkeerde beslissingen neemt die zijn dood als gevolg heeft.
Misbruik
Jack maakt gebruik van de verliefdheid van Sara om zo zijn doel te bereiken. Het is één groot spel en zij is één van de pionnen, die hij nodig heeft om te verwezenlijken wat hij in gedachten heeft.
Wraak
De kindermoordenaar wil zich wreken op iedereen die zich met zijn leven moeit. En Alex is één van zijn doelwitten. Hij schaduwt hem en zijn familie.
Titelverklaring en boekomslag
De titel is vrij duidelijk zowel de kindermoordenaar als Jack en Jill spelen een spel met de politie en dagen de politie uit om hen te vinden. Op de boekomslag zien we het Thomas Jefferson Memorial met een blauwe achtergrond. Thomas Jefferson was de derde president en dit kan een verwijzing zijn naar het boek, waar de president bedreigd wordt. Het Thomas Jefferson Memorial bevindt zich in Washington DC, waar alle acties gebeuren van het boek. Opvallend is dat de volledige titel 'Pak me dan, als je kan' enkel in het boek zelf staat, maar niet op de boekomslag.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het boek is opgedragen voor John Keresty. Het verhaal bestaat uit een proloog dat uit drie stukken bestaat, zes delen en honderdvijftien hoofdstukken. De proloog en elk deel hebben een titel die kort samenvat waar het hoofdstuk over gaat. De proloog - Laat de spelen beginnen, deel een - Het is weer morgen, deel twee - De drakenridder, deel drie - De fotojournalist, deel vier - Op jacht, deel vijf - Geen terugkeer mogelijk en deel zes - Niemand is nog veilig, niemand. De hoofdstukken worden afgewisseld qua standpunt. Zo krijg je het standpunt van Jack, Jill, de kindermoordenaar, Kevin Hawkins, Maryann Maggio, Alex Cross en John Sampson. De proloog is in derde persoon geschreven, net als de rest van het verhaal. De enige verhaallijn die in de ik-vorm is geschreven is die van Alex Cross.
Thema
Je hebt maar één gek nodig om je het leven te ontnemen, hoe belangrijk en machtig je ook bent.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in het heden. Het speelt zich hoofdzakelijk in Washington DC en de omstreken, maar ook een stuk in New York.
Evaluatie
Je komt van de ene verrassing in de andere, waardoor het van het begin tot het einde spannend is. De twee verhalen lopen door elkaar maar hebben op zich niets met elkaar te maken. Het boek leest in één ruk ondanks de verschillende personages, die in het begin wat moeilijk te volgen zijn. De korte hoofdstukken zorgen dat het lezen gemakkelijker is. De boeken van Alex Cross kunnen zeker en vast apart gelezen worden, maar er wordt wel in dit boek verwezen naar de vorige zaken.
Lees verder