Boekverslag: Alyson Noël 'Evermore' (De onsterfelijken 1)

Boekverslag: Alyson Noël 'Evermore' (De onsterfelijken 1) Alyson Noël is een Amerikaanse schrijfster, die zich vooral richt op young adults. Ze is bekend geworden met haar reeks 'De Onsterfelijken'. Deze boeken werden anno 2015 in 33 landen uitgegeven. De reeks 'Soul Seekers' gaat dezelfde kant op qua succes. Evermore is het eerste deel van de reeks 'De onsterfelijken' waarin Ever de knappe Damen ontmoet en ontdekt dat deze aparte jongen, net zoals zij geheimen met zich meedraagt.

Gegevens

 • Originele titel: Evermore
 • Titel: Evermore
 • Reeks: De onsterfelijken (1)
 • Auteur: Alyson Noël
 • Eerste druk: 2009
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
 • Vertaling uit het Amerikaans: Sandra C. Hessels
 • Aantal pagina's: 309
 • ISBN: 978 90 458 0191 9

Samenvatting

Ever leeft sinds het overlijden van haar ouders en haar jongere zus Riley bij haar tante Sabine. En dat is niet de enige verandering die Ever heeft meegemaakt sinds het ongeluk. Zo heeft ze ook een gave ontwikkeld. Daardoor ziet ze aura's, kan ze gedachten horen en levensverhalen zien bij aanraking van een persoon. De gave ziet Ever eerder als een straf, waar ze mee moet leren leven. Het enige voordeel dat ze erin ziet, is het bezoek van haar zusje Riley. Af en toe komt deze langs en lijkt het alsof ze niet gestorven is.

Ever probeert verder een zo normaal leven te leiden, samen met haar beste vrienden Haven en Miles. Maar dit verandert allemaal wanneer Ever, de nieuwe leerling Damen ontmoet. Ze komt ze al snel tot de conclusie dat ze normaal bij hem kan zijn, zonder overdonderd te worden door de gedachten van anderen. Maar er gebeurt ook wel elke keer iets wanneer ze samen zijn, dat Ever niet kan verklaren en wat haar doet twijfelen over Damen. Deze twijfel wordt nog sterker wanneer ze Drina ontmoet. Ever vindt er niets aan dat Damen duidelijk een verleden deelt met dit hooghartig meisje, wiens aanraking eng aanvoelt.

Haven is dan weer grote fan van Dina en wordt een ware kopie van haar. Zo heeft ze groene contactlenzen en een tattoo. Miles die verdiept is in zijn relatie met Eric, kijkt lijdzaam toe hoe Haven opgeslorpt wordt door haar vriendschap met Dina. En Ever leeft op een roze wolk, maar merkt wel dat ze langzaam maar zeker haar vriendin aan het verliezen is. Alles wat ze zegt of doet wordt verkeerd geïnterpreteerd door Haven.

Ever valt dan ook nog van de roze wolk wanneer ze ontdekt wat Damen is en wat hij met haar gedaan heeft. Hij verdwijnt dan ook uit haar leven. Als ze ook Riley niet meer terugziet, voelt Ever weer de eenzaamheid over haar trekken. Ze keert dan ook terug in haar oude gewoontes om niet op te vallen. Van al haar ellende maakt Dina gretig gebruik van om Ever alles uit te leggen wat haar tot nu toe ontgaan is. Kan Ever ooit nog Damen vertrouwen of is het beter dat hij weggegaan is?

Hoofdpersonen

Ever

De zestienjarige Ever voelt zich verantwoordelijk voor de dood van haar ouders en haar zusje Riley. De gave put haar enorm uit en dit probeert ze te voorkomen door hoodies te dragen en luide muziek op te zetten. Op die manier probeert ze te voorkomen dat mensen haar kunnen aanraken zodat ze de gedachten van anderen niet kan horen. Maar door haar kleding is ze niet echt een populaire leerling, terwijl ze dit vroeger wel was.

Damen

Voor zijn zeventien jarige leeftijd heeft hij al veel gereisd en al veel meegemaakt in zijn leven. Net als Ever is hij zijn ouders verloren. Hij heeft zijn eigen levensstijl, zo spijbelt hij constant.

Sabine

Ze was de tweelingzus van de vader van Ever. Zij was uiteindelijk de enige optie voor Ever na het overlijden van haar ouders. Of ze had tot haar achttiende in een pleeggezin gezeten. Alhoewel ze geen kaas heeft gegeten van opvoeding, doet Sabina alle moeite om Ever op haar gemak te doen voelen.

Riley

Ze is de jongere zus van Ever, die af en toe verschijnt. Riley hielp haar zus de dingen waarderen in haar nieuwe leven en samen riepen ze herinneringen op. Ook al kibbelen ze nog steeds, voor Ever is het belangrijk dat ze hierdoor voor een persoon minder moet rouwen.

Ava

Ze is het medium dat Sabine op een halloweenfeest heeft ingehuurd. Ava wil Ever helpen met het omgaan van haar gave. Maar Ever ziet dat helemaal niet zitten, aangezien ze niet gelooft in de kwakzalverij van Ava. Ever vertrouwt het ook niet dat Ava haar zus ook ziet en Riley af en toe eens bij haar langs gaat om te praten.

Haven

Ze is de beste en feitelijk ook de enige vriendin van Ever. Doordat ze compleet wordt genegeerd door haar ouders, zoekt ze overal liefde en aandacht die ze thuis mist. Zo revolteert ze door haar gothic klederdracht. Wanneer Haven merkt dat Ever met Damen gaat lopen, trekt ze meer en meer op met Drina, die haar negatief beïnvloedt.

Drina

Ze kent Damen duidelijk al lang, maar Damen is duidelijk niet gelukkig om haar weer tegen te komen in zijn leven. Drina komt hooghartig en koel over. Zowel Miles als Ever hebben twijfels over haar vriendschap met Haven.

Symbolen en motieven

Jaloersheid

Haven is jaloers op Ever omdat Damen de aandacht geeft, die zij zo graag zou willen. Ever is dan weer jaloers op iedereen die geen gedachten hoort en niet bij elke aanraking een levensverhaal voorgeschoteld krijgt.

Dilemma

Ever geniet van de aanwezigheid van Riley. Ook al kunnen ze bekvechten zoals alleen zusjes met elkaar kunnen doen. Maar ze weet ook dat Riley verder moet, ook al zou ze haar irritante zusje enorm missen. Ever is tot over haar oren verliefd op Damen, maar er is iets aan hem dat ze niet kan verklaren. Waardoor ze ook elke keer twijfelt over zijn gevoelens naar haar toe.

Eenzaamheid

Sabine werkt heel veel in het advocatenkantoor, waardoor Ever heel veel alleen thuis is. En Sabine vindt geen manier om normaal met haar nichtje te communiceren. Zo heeft ze het ook moeilijk om haar te vertellen dat ze iemand heeft ontmoet waar ze zich goed bij voelt. Samen leven ze in één huis, maar leven voor een groot deel naast elkaar.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit achtendertig hoofdstukken en een opsomming van de kleuren van de aura's. Het verhaal is opgedragen aan Jolynn 'Snarky' Benn. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven, waarbij Ever de ik-persoon is. Er wordt gebruikgemaakt van flashbacks om te vertellen wat er allemaal veranderd is na het ongeluk.

Thema

Worsteling met gevoelens en omgaan met nieuwigheden. Ever moet omgaan met het verlies van haar ouders en de aanwezigheid van haar zus, waar ze zich van bewust is dat dit geen normale toestand is. Ze merkt ook dat ze haar vrienden aan het verliezen is sinds de komst van Damen waar ze hopeloos verliefd op is.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden, vanaf de start van een schooljaar in Laguna Beach, Californië, USA.

Evaluatie

Als lezer voel je dat er van alles aan het gebeuren is, maar je kan het niet direct plaatsen. Je zit ook met verschillende vragen, die je stimuleren om verder te lezen. Het is duidelijk dat het verhaal gericht is naar een jonger publiek. Maar ook volwassenen die interesse hebben in het genre kunnen deze serie lezen. Het verhaal is vrij voorspelbaar en sommige personages worden er wat bijgetrokken om het plot wat sterker te maken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
De religie van Iran - ZoroastrianismeZoroastrianisme is één van de oudste monotheïstische religies ter wereld. Het ontstond in Iran, maar men weet niet preci…

Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap'Boekverslag: James Patterson 'Slaap kindje, slaap''Slaap kindje, slaap' is het eerste boek van de reeks met Alex Cross in de hoofdrol. Deze thriller van James Patterson i…
Boekverslag ‘Noodlot’ van Louis CouperusBoekverslag ‘Noodlot’ van Louis CouperusHet onontkoombare noodlot is een terugkerend thema in de boeken van de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923).…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • http://www.hebban.nl/auteurs/alyson-noel#offset_0 - bezocht op 23/10/2015
 • Alyson Noël 'Evermore - de onsterfelijken - boek 1' (derde druk - augustus 2010) - 978 90 458 0191 9 - bezocht op 23/10/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.