Boekverslag: Erin Hunter 'Warrior Cats 1 - De wildernis in'

Boekverslag: Erin Hunter 'Warrior Cats 1 - De wildernis in' De wildernis in is het eerste deel van de Warrior Cats met Vuurpoot in de hoofdrol. De reeks is een young adult-verhaal, die geschreven is door Erin Hunter, rond een groep katten, die de DonderClan vormen. Rufus, een poesiepoes of huiskat, ontmoet de wilde katten van de DonderClan en krijgt het aanbod om zich bij hen aan te sluiten. Lang hoeft hij daar niet over na te denken, het avontuur lokt hem richting de clan. Hij krijgt onmiddellijk een nieuwe naam: Vuurpoot en krijgt net als de andere jonge katten een zware training. Deze training zal er voor zorgen dat hij ooit een krijger zal worden bij de DonderClan. Maar voor hij dat is, zal hij nog van alles meemaken.

Gegevens

 • Originele titel: Warriors, Into the wild
 • Titel: Warriors cats - De wildernis in
 • Reeks: Warrior cats (1)
 • Auteur: Erin Hunter
 • Eerste druk: 2003
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2009
 • Vertaling: Huberte Vriesendorp
 • Aantal pagina's: 316
 • ISBN: 978 90 7834 572 5

Auteur

Erin Hunter staat voor een collectief van Engelse schrijfsters. Voor de reeks van de Warrior Cats, werkten Victoria Holmes, Kate Cary, Cherith Baldry en Tui Sutherland samen. Victoria bedacht het verhaal van de serie en was ook de redacteur, terwijl Kate, Cherith en Tui elk een volledig verhaal hebben uitgeschreven. Na het succes van de eerste reeks Warrior Cats verscheen er nog een tweede serie boeken onder de titel Warrior Cats De nieuwe profetie. Anno 2016 zijn ze met zes schrijfsters, die samen de reeksen Seekers en Warrior dogs hebben geschreven.

Samenvatting

Rufus voelt zich aangetrokken door de bossen, waarnaast het huis staat waar zijn baasjes wonen. Wanneer hij de verhalen hoort van Vlekje, die bang is van het bos, wordt zijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt. Op een nacht gaat hij de bossen verkennen, wat uitloopt tot een gevecht met een van de katten van de DonderClan, Grijspoot, die geen poesiepoes duldt op zijn terrein.

Na het gevecht ontmoet hij nog enkele katten van de DonderClan: Blauwster en Leeuwenhart. Blauwster, de leider van de Clan, is onder de indruk van Rufus' vechtlust en biedt hem de mogelijkheid om toe te treden tot haar clan. Daar zal hij opgeleid worden tot een krijger, maar dan kan hij niet meer terugkeren naar het luxeleven dat hij nu leidt bij de mensen.

Wanneer Rufus beslist om mee te gaan naar de DonderClan, laten sommigen merken dat ze niet geloven dat een huiskat ooit een krijger kan worden. Maar het besluit staat vast en Rufus krijgt een nieuwe naam, die beter bij de clan hoort: Vuurpoot. Hij krijgt Leeuwenhart en Tijgerklauw als mentoren.

Vuurpoot geniet van de trainingen en leert in korte tijd heel veel bij. Zo leert hij dat er vier kattenclans zijn: de DonderClan, de SchaduwClan, de RivierClan en de WindClan die in de bossen jagen. Elke clan heeft zijn eigen territorium en zo kunnen alle clans naast elkaar leven, ondanks hun afschuw naar elkaar toe.

Tijdens een van zijn tochten raakt hij in een gevecht met een onbekende kat, Geeltand. Wanneer ze het opgeeft, neemt hij haar mee naar het kamp van de DonderClan. Daar wordt ze verzorgd en getolereerd omdat Blauwster het vraagt. Vuurpoot krijgt van haar ook de opdracht om de zorg van de humeurige Geeltand op zich te nemen. Terwijl hij dit doet, is er een enorme bedrijvigheid in het kamp en daar is een reden voor. De katten bereiden zich allemaal voor op een aanval van de SchaduwClan, die er snel zal komen.

Tijdens een patrouille ontdekken enkele krijgers dat de SchaduwClan de katten van de WindClan van hun terrein hadden verdreven. Dit zorgt er voor dat Vuurpoot en de andere leerlingen intensiever worden getraind, zodat ze klaar zijn indien het tot een gevecht komt. Blauwster beslist zelf Vuurpoot te trainen.

Vuurpoot zal moeten bewijzen wat hij waard is. Maar al snel ontdekt hij dat niet alleen de SchaduwClan een gevaar is voor zijn vrienden en zijn clan, maar dat er ook een gevaar loert binnen de clan. Zal hij er voor kunnen zorgen dat iedereen veilig blijft?

Hoofdpersonen

Rufus/Vuurpoot

Hij is een jonge, tamme kater met groene ogen, die bij de mensen leeft. Rufus is nieuwsgierig, strijdlustig en koppig.

Grijspoot

Het grijze katje wordt opgeleid tot DonderClan-krijger. Hij is al iets langer bezig met de training en vanaf dag één de beste vriend van Vuurpoot.

Blauwster

Ze is de leidster van de DonderClan en rechtvaardig voor iedereen binnen en zelfs buiten haar clan.

Leeuwenhart

Hij heeft zijn naam door zijn dikke vacht, die net lijkt op de manen van een leeuw. Hij traint Grijspoot op tot krijger. Leeuwenhart houdt van de zachte, coachende aanpak naar zijn leerlingen toe, dat een groot contrast is met Tijgerklauw, die meer van de harde aanpak houdt.

De SterrenClan

Dat is de clan van alle dode krijgskatten, die over alle Clans waken.

Tijgerklauw

Hij heeft een brede kop, die gehavend is door zijn strijdersleven. Zo is een van zijn oren in een V-vorm gespleten en doorsnijdt een litteken de brug van zijn neus. Tijgerklauw heeft naast Vuurpoot ook nog Ravenpoot als leerling, waar hij geen fan van is.

Geeltand

Ze was de medicijnkat van de SchaduwClan geweest, nadat ze er als krijger had gefunctioneerd. Maar door omstandigheden was ze verbannen uit haar clan. Nu is ze een oude, onverzorgde kat, die bij geen enkele clan hoort.

Ravenpoot

Hij is de schuchtere leerling van Tijgerklauw, die al snel op de steun en vriendschap kan rekenen van Vuurpoot. En dat kan hij goed gebruiken want tussen hem en Tijgerklauw botert het niet echt.

Spikkelblad

Ze is de medicijnkat van de DonderClan, die lief en zacht is. Vuurpoot vindt haar aardig en zoekt af en toe haar gezelschap op.

Symbolen en motieven

Dilemma

Na het aanbod van Blauwster om lid te worden van de DonderClan twijfelt Rufus enorm. Zou hij er in slagen om zijn gemakkelijke leven, waar er altijd voor eten en drinken wordt gezorgd, kunnen achterlaten om het leven te leiden waar hij altijd van gedroomd heeft?

Trots

Wanneer Vuurpoot zijn oude vriend Vlekje uit zijn vorige leven bij de tweebenen tegenkomt, realiseert hij dat hij zijn oude leven niet mist. Toegegeven, zijn nieuw leven is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar Vuurpoot heeft al veel geleerd en hij ontdekt nog steeds nieuwe dingen, wat het allemaal een stuk spannender maakt.

Vertrouwen

Ondanks haar nukkig gedrag vertrouwt Vuurpoot, Geeltand volledig. Er gaan heel veel verhalen over haar de ronde, maar hij gelooft in haar onschuld. Vuurpoot hoopt dat hij echt op haar kan rekenen als het nodig is.

Visioenen

Vuurpoot heeft af en toe een droom, die nadien uitkomt. Helaas zijn sommige dromen geen positieve voorspellingen en hoopt Vuurpoot dat ze niet allemaal uitkomen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Billy en Benjamin, twee overleden katten. Het boek bestaat uit 316 bladzijden, een proloog en 25 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Tijgerklauw en Rufus/Vuurpoot dat in derde persoon is geschreven

Titelverklaring en boekomslag

Op de boekomslag zie je de kop van een roodharige kat, die verwijst naar Vuurpoot. Daaronder zie je ook nog een springende kat, die kan wijzen op de vrijheid die Vuurpoot voelt van zodra hij rondloopt in de bossen. De titel 'In de wildernis', slaat op het avontuur dat de huiskat aangaat door mee te gaan met de DonderClan.

Thema

Jong geleerd, oud gedaan.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in de bossen en de omgeving.

Evaluatie

Het verhaal geeft het standpunt van de katten en ook hoe zij onze wereld, die van de tweebenen, zien. In het begin is het wat verwarrend, maar van zodra je doorhebt wat er wordt bedoeld, is het wel grappig en heel inventief bedacht. De spanning is er goed in verwerkt en volgt heel snel op elkaar, wat er voor zorgt dat het boek heel snel leest en je op het einde aan het volgende deel wil beginnen. Het is een young adult- of fantasy-verhaal, maar jong en oud kan genieten van de avonturen van Vuurpoot en zijn vrienden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Katten stripverhalen en katten cartoonsHoudt u van katten en meer in het bijzonder katten stripverhalen en katten cartoons? Dan hebben wij voor u een overzicht…
Jacob Cats: de volksdichter van NederlandJacob Cats wordt gezien als dé volksdichter van Nederland. Hij was ongekend populair in zijn tijd, met name dankzij zijn…
World of Warcraft CataclysmWorld of Warcraft is één van de grootste en populairste games uit de geschiedenis. Behalve het originele spel zijn er oo…

Boekverslag: James Patterson 'Cross Country' (Alex Cross 14)Boekverslag: James Patterson 'Cross Country' (Alex Cross 14)Cross Country is het veertiende deel van de reeks Alex Cross, die geschreven is door de Amerikaanse schrijver James Patt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij Bakermat
 • Boek: Erin Hunter 'Warrior Cats 1 - De wildernis in'' (ISBN:978 90 7834 572 5) - gelezen op 21/11/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.