Hoe schrijf je een Boekverslag

Wat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit laten? Zie ook: Voorbeelden van Boekverslagen

Als je een boekverslag schrijft moet je er rekening mee houden dat de personen die dat boekverslag lezen in dezelfde doelgroep vallen als de doelgroep van het boek. Zo is het handig een wat eenvoudiger boekverslag te maken van een kinderboek en een wat uitgebreider en diepgaander verslag bij een psychologische roman.

Gegevens

Vermeld gegevens zoals de titel, naam van de auteur, eerste druk, enz.

Samenvatting

Wat een boekverslag zeker moet bevatten is een goede samenvatting van het verhaal. Zorg ervoor dat je niet te diep ingaat op bepaalde dingen. Een samenvatting kan per hoofdstuk worden gemaakt, maar in het algemeen is het beter om dit niet te doen. Een samenvatting van het hele boek in een keer geeft de verbanden en de verhaallijn namelijk beter weer.

Hoofdpersonen

Geef de hoofdpersonen zo objectief mogelijk weer, zodat je eigen mening over deze personen niet te overheersten wordt. Noem de kenmerken van de persoon en leg verbanden tussen personen. Als een persoon een bepaalde ontwikkeling doormaakt in de loop van het verhaal moet deze ook vermeld worden onder dit kopje. Je kunt je mening geven over de hoofdpersonen, maar let er dus op dat dit niet te overheersend word.

Titelverklaring

Dit verschilt per boek. Soms is het overduidelijk waar de titel vandaan komt, maar meestal is een uitleg van de titel wel handig.

Structuur

Dit onderwerp hoeft niet persé in ieder boekverslag, maar als er een opvallende structuur is, is dit wel aan te raden. Als er bijvoorbeeld een epiloog is kun je dit hier vermelden.

Literaire stroming

Als je het boek in een bepaalde stroming kunt plaatsen moet je dit zeker doen. Ga uitgebreid in op de kenmerken van deze stroming. Geef de pagina nummers voor extra duidelijkheid.

Thema

Het thema benoemen is ook een belangrijk deel van een boekverslag. Geef het thema zo duidelijk mogelijk weer en geef ook uitleg.


Symbolen & Motieven

Ben je symbolen en motieven tegen gekomen in het verhaal, dan ik het handig ze onder dit kopje te vermelden. Ook hier zijn paginanummers handig, zodat de motieven en symbolen makkelijk terug zijn te vinden. Maak ook gebruik van citaten.

Tijd

Voor een verhaal is het belangrijk om te weten in welke tijd het zich afspeelt. Leg hierbij ook uit waaraan je de tijd in het boek kunt herkennen.


Plaats

Ook de plaats of plaatsen waar het verhaal zich afspeelt is belangrijk. Hierbij is het ook een aanrader om de kenmerken van deze plaats even op een rijtje te zetten.


Perspectief / Vertelwijze

Beschrijf het perspectief of de vertelwijze kort als er geen bijzonderheden zijn. Zijn deze er echter wel dan kun je gerust wat meer tijd in dit onderdeel steken.

Evaluatie

Geef uitgebreid je mening over het boek. Vertel waar je het wel en niet meer eens bent, hoe geloofwaardig je het verhaal vond, enz.


Secundaire literatuur

Dit zijn recensie en naslagwerken die je eventueel kun toevoegen aan je boekverslag. Als je veel gebruik hebt gemaakt van deze secundaire literatuur is dit aan te raden. Als je een recensie toevoegt geef dan ook je mening over de recensie.

Lees verder

© 2008 - 2025 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…
Hoe maak je een goede samenvattingHoe maak je een goede samenvattingSamenvattingen maken is meestal niet het meest geliefde klusje, maar toch is het erg nuttig, vooral als je studeert. Sam…
Boekverslag Koudvuur, Manon UphoffBoekverslag Koudvuur, Manon UphoffBoekverslag van het boek Koudvuur, van Manon Uphoff. Het boekverslag bestaat uit de basisinformatie over het boek, een s…

Leuke Weetjes - GeldGeld, bankbiljetten, muntstukken: iedereen gebruikt het. Het is zo courant geworden dat we er niet meer bij stilstaan da…
Historisch overzicht Amerika slavernijHistorisch overzicht van Amerika en de rassenscheiding. In Amerika zijn zwarten en blanken nog steeds niet gelijk. De ve…
Dribbel (56 artikelen)
Laatste update: 14-04-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.