Historisch overzicht Amerika slavernij

Historisch overzicht van Amerika en de rassenscheiding. In Amerika zijn zwarten en blanken nog steeds niet gelijk. De verschillen zijn wel kleiner geworden, maar nog altijd aanwezig. In dit overzicht is te lezen hoe dit onderscheid ontstond en hoe dat zich gemanifesteerd heeft in de Amerikaanse samenleving.

1584 tot 1624

In 1584 ontstond de oudste Engelse kolonie “Virginia”. Sinds dit tijd kwamen er steeds meer immigranten naar Amerika. Er kwamen Arme boeren om een nieuw leven op te bouwen, mensen van adel om een groot stuk land te kopen. De levensomstandigheden van deze kolonisten waren vrij slecht. De voeding was eenzijdig, waardoor ze sneller ziek werden en ’s winters leden ze vaak honger. Van de naar schatting 8000 Engelsen die vanaf 1607 arriveerden waren er maar 1300 over in 1624. In 1619 meerden de Hollanders aan om handel te drijven. Sterke en goede arbeidskrachten waren onmisbaar voor het voortbestaan en voor de uitbreiding van de kolonie. Slaven losten dit probleem voor de kolonisten op. In de achttiende eeuw werden in totaal 200.000 slaven uit West-Afrika gehaald en op slavenmarkten in de Amerikaanse kolonies verkocht. Vooral in het Zuiden van Amerika kwamen de Slaven op de grote plantages. Ze moesten vooral werken op plantages voor tabak, suiker, rijst of de kleurstof indigo. De Afrikanen werden met honderden tegelijk vlak naast elkaar in kleine ruimtes gepropt voor een reis van twee tot drie maanden over zee. Veel van de slaven overleefden de reis niet.

In het Noorden kwam de slavernij lang niet zoveel voor. In het Noorden waren lang niet zoveel plantages, maar waren de mensen meer gericht op Industrie. In het Noorden was er al veel eerder sprake van Industrialisatie. Hier werkten mensen van alle leeftijden.

1775 tot 1783

In 1775 tot 1783 kwam de onafhankelijkheidsoorlog o.l.v. George Washington. De Engelse koning was nog steeds de baas over de Amerikaanse kolonisten. Hier waren de kolonisten het niet mee eens, omdat ze juist naar Amerika waren gegaan om een nieuw zelfstandig bestaan op te bouwen. Ze moesten van de Engelse koning hoge belasting betalen. Op 4 juli 1776 presenteerden de dertien Engelse kolonies hun onafhankelijkheidsverklaring.

1861 tot 1865

In 1861 tot 1865 was Lincoln president. De mensen in het Noorden waren tegen de slavernij, zij vonden dat het afgeschaft moest worden. De mensen in het Zuiden hadden de slaven juist heel erg hard nodig, omdat zij allemaal in de landbouw werkten. Hierdoor ontstond een burgeroorlog. Het Noorden beschikte over meer en betere wapens. Lincoln verklaarde, als opperbevelhebber van het unieleger, dat de slavernij in de Unie officieel werd afgeschaft. Hij gaf opdracht om een amendement te maken op de grondwet, waarin dit werd vastgelegd.

De voormalige slaven kregen dezelfde rechten als alle andere Amerikaanse burgers. Dit hield in dat ze vrij waren en gelijk waren aan andere burgers en dat ze stemrecht hadden.

1896

De zuidelijke staten accepteerden niet dat de zwarten gelijke rechten hadden gekregen. In 1896 besliste het hooggerechtshof dat scheiding van blank en zwart toegestaan was, op voorwaarde dat aan zwarten dezelfde mogelijkheden gebonden werden als aan blanken. Hierdoor kwam een gesegregeerde samenleving in het zuiden. De zwarten verloren veel van hun rechten binnen dertig jaar nadat ze hun vrijheid verwierven.

1955

In 1955 Riep Martin Luther King de zwarten op de bussen te boycotten na een arrestatie van een zwarte vrouw nadat ze niet had willen opstaan voor een blanke. Hij was ervan overtuigd dat geweldloze acties zoals de busboycot effect zouden hebben en dat hierdoor de zwarten weer meer rechten zouden krijgen. Hierop volgden vele geweldloze acties. In 1963 leidde Martin Luther King de grootste demonstratie voor burgerrechten in de Amerikaanse geschiedenis. Hij sprak in Washington een massa toe met zijn beroemde toespraak:”I have a dream”. Begin jaren zeventig was de rassenscheiding in alle deelstaten van de VS verdwenen.

Helemaal gelijk zijn ze nog steeds niet. Zo’n dertig procent van de zwarten woont nog steeds in arme getto’s en de criminaliteit in deze wijken is heel erg hoog.
© 2008 - 2024 Kim89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Racisme?Het woord racisme wordt vaak bij allerlei gelegenheden gebruikt. En niet altijd op de juiste manier. Racisme is een vres…
Spirituals: zingen om te overlevenSpirituals: zingen om te overlevenWat zijn (neger)spirituals? Wat is de achtergrond van deze liederen over het harde leven van de slaven, maar vooral ook…
Abolitionisme; afschaffing van de slavernijHaïti was het eerste land dat officieel de slavernij afschafte, Groot-Brittanië het tweede en Nederland één van de laats…
De slavenhandel vanuit NederlandDe slavenhandel vanuit NederlandIn de 17e eeuw zijn er vanuit verschillende Europese landen vele Afrikanen gedwongen om als slaaf te werken. Ook Nederla…

Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
SOG: Studie Ontwijkend GedragSOG: Studie Ontwijkend GedragIedere student heeft vroeg of laat wel eens last van studie ontwijkend gedrag. Wat is studie ontwijkend gedrag en het al…
Kim89 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.