SOG: Studie Ontwijkend Gedrag

SOG: Studie Ontwijkend Gedrag Iedere student heeft vroeg of laat wel eens last van studie ontwijkend gedrag. Wat is studie ontwijkend gedrag en het allerbelangrijkste: hoe kom je er vanaf!

Wat is studie ontwijkend gedrag?

Eigenlijk moet je leren voor je tentamen, examen, toets of gewoon je huiswerk maken. Toch komt het er niet van omdat je steeds andere dingen aan het verzinnen bent om het leerwerk maar te ontwijken. Je studentenhuisje schoonmaken is opeens veel belangrijker, die was nog even in de wasmachine gooien, volgens mij moeten die planten ook nog wat water hebben. Even kijken nog wat Telsell voor nutteloze apparaten in de aanbieding heeft. Allemaal voorbeelden van het SOG. Soggen is inmiddels ook een ingeburgerd werkwoord onder de studenten. Het komt dan ook regelmatig voor in de tentamenperiode dat je uitspraken hoort zoals: 'Zo, ben je weer aan het soggen?' of 'Ik heb vandaag de hele dag alweer gesogd.' In sommige studentenkringen wordt er ook wel gesproken van een SOA: een Studie Ontwijkende Activiteit.

Vormen van studie ontwijkend gedrag

Het studie ontwijkende gedrag valt doorgaans in te delen in twee categorien:

Nuttige activiteiten:

Hierbij kun je denken aan dingen die uiteraard minder belangrijk zijn dan het werk dat je voor school moet doen maar wel productief zijn.
 • Het doen van de afwas.
 • Stofzuigen
 • Planten water geven
 • Schoonmaaklijst maken voor het studentenhuis waar je in woont
 • etc.

Niet nuttige activiteiten:

Hier vallen activiteiten onder die een pure tijdsverspilling zijn.
 • Het alfabetiseren van je cd collectie
 • Doelloos op internet surfen
 • Belspelletjes kijken
 • De stad ingaan om op een terrasje te hangen
 • etc.

Over het algemeen komt de nuttige variant het meeste voor onder de studenten. Dit is te verklaren in het schuldgevoel dat je eraan over houdt. Bij de nuttige studie ontwijkende activiteiten voel je je minder schuldig dat je niet aan het studeren bent dan bij de nutteloze activiteiten.

10 tips om van je SOG af te komen

 1. Voor je begint met studeren zorg je ervoor dat je bureau helemaal leeg en opgeruimd is. Op die manier heb je minder afleiding.
 2. Maak een lijstje met dingen die je nog moet doen. Iedere keer als je iets af hebt streep je het weg of vink je het aan. Zet ook dingen op je lijstje die weinig tijd in beslag nemen zodat je vaak wat af kan strepen.
 3. Sluit jezelf op in je kamer met een flinke pot koffie of thee en wat lekkers om te eten.
 4. Zet je computer als je die niet nodig hebt uit zodat je niet steeds gestoord wordt door msn of de verleiding niet hebt van websites die 'o zo interessant zijn'.
 5. Maak een planning per dag en hou jezelf eraan.
 6. Studeer op de momenten wanneer je je het beste kan concentreren. Sommigen kunnen 's morgens vroeg beter studeren dan 's avonds, als je dit van jezelf weet, studeer dan op die momenten het meest intensief.
 7. Wissel je activiteiten af met wat ontspanning. Na een uur studeren neem je een kleine pauze. Zo kun je alle informatie goed verwerken en is het makkelijker om nog meer te studeren die dag.
 8. Vind je het moeilijk om te beginnen, je wilt wel maar het lukt gewoon niet? Spreek met jezelf af dat je gaat zitten en 5 minuten aan de slag gaat. Was het na die 5 minuten echt ondraaglijk dan mag je weer stoppen, dikke kans dat het wel meeviel en je best een uur achter elkaar kan studeren.
 9. Spreek met iemand anders af om te gaan studeren. Wanneer dan het SOG weer toeslaat verdoe je hiermee ook een ander zijn tijd. Vaak is dit een extra motivatie.
 10. Als je thuis niet goed kunt leren vanwege de afleidingen, ga dan naar de UB (Universiteits Bibliotheek) of zoek een andere rustige plek buitenshuis op.

Veel succes!
© 2008 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomenTips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomenElke student en scholier doet het: soggen. Sog staat voor studie-ontwijkend gedrag, en betekent dat je bezig bent met an…
Studeren op volwassen leeftijdStuderen op volwassen leeftijdWat zijn de voordelen van de volwassen student die aan een studie begint? Zijn er beperkingen in het intellectuele vermo…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

Historisch overzicht Amerika slavernijHistorisch overzicht van Amerika en de rassenscheiding. In Amerika zijn zwarten en blanken nog steeds niet gelijk. De ve…
Iedere vergelijking gaat opIedere vergelijking gaat op. Het tegendeel is ook juist: iedere vergelijking loopt mank. Het is een kwestie van hoe je h…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.