Studeren op volwassen leeftijd

Studeren op volwassen leeftijd Wat zijn de voordelen van de volwassen student die aan een studie begint? Zijn er beperkingen in het intellectuele vermogen van de mens naarmate wij ouder worden? Is het mogelijk om een studie te combineren met werk, sociale contacten, familie en een gezin? Hoeveel uren per week zou minimaal besteed moeten worden aan de studie om bevredigende resultaten te behalen? Hoe ziet een doelgerichte studieaanpak van de volwassen student er uit? Een overzicht:

Met studieplannen rondlopen…

In eerste instantie kan het gezin van de (toekomstige) volwassen student heel enthousiast reageren op de studieplannen. Deze belangstelling en steun van het gezin kunnen gaan bekoelen als blijkt dat de student werkelijk geen tijd meer heeft voor zijn gezin. De trotse houding van het gezin kan door de loop van de jaren verminderen. Steun vanuit het gezin is een bijzonder prettige aanmoediging en een grote stimulatiefactor voor de volwassen student.

Steun vanuit het gezin

Studeren op volwassen leeftijd is een hele uitdaging. Vooral als de student naast de studie ook een baan en een gezin heeft. Het is van groot belang voor de student dat zijn gezin hem/haar blijft steunen tijdens de studie.

Studie combineren met het dagelijks leven

Studeren op volwassen leeftijd betekend over het algemeen dat de student een leven heeft opgebouwd voordat aan de studie wordt begonnen. Er is een leefpatroon opgebouwd, vol dagelijkse verplichtingen en met sociale activiteiten. Er zullen door de volwassen student aanpassingen in zijn dagelijks leefpatroon moeten worden gedaan, niet alleen door de student maar ook door zijn/haar omgeving!

Volwassen student en zijn omgeving: de familie

Studeren op volwassen leeftijd betekend over het algemeen dat de dag van de student al behoorlijk gevuld zijn met allerlei activiteiten, en daar komt de studie nu bij. Ook de omgeving van de student zal zich moeten gaan aanpassen. Dit kan thuis, met de familie, de naaste familie of zelfs met het gezin, om enorme aanpassingen vragen. Besef dat de aanpassingen van het gezin en de familie van de student echt groots zijn!

Afspraken maken met huisgenoten

Heeft de volwassen student aan zijn/haar omgeving duidelijk gemaakt dat de studie en het studeren een echte serieuze aangelegenheid is? Zijn er duidelijke afspraken gemaakt over studietijden met het gezin en met de huisgenoten?

Welke voordelen zijn er om te gaan studeren op volwassen leeftijd?

 1. Studeren op volwassen leeftijd wordt over het algemeen gedaan vanuit een zeer sterke motivatie. Deze motivatie kan zich uiten in zichzelf willen ontwikkelen en in weten wat je wil.
 2. Studeren op volwassen leeftijd berust vaak op een bewuste keuze.
 3. Verder is studeren op volwassen leeftijd bijzonder handig, door de beschikking van de nodige werkervaring, om de theoretische kennis van de studie, vaak direct te kunnen vertalen in de praktijk.

Motieven om te gaan studeren

Motivatie is het verlangen van de intensiteit om iets te doen of te bereiken. Lees meer over motivatie in het volgende artikel: Motivatie, leren studeren.

Nemen intellectuele vermogens van de mens af naarmate wij ouder worden?

Het is een begrijpelijke vraag van iedere volwassen student die op het punt staat te beginnen met een studie. Uit het hoofd leren zal inderdaad wat meer moeite kosten dan op jongere leeftijd. Maar waar de volwassen student zeer sterk in is, is in het leggen van verbanden tussen theorie en praktijk, zij overzien direct de grote lijnen. Studievaardigheden kunnen altijd, op welke leeftijd dan ook, geoefend en verbeterd worden. In principe mag er van uit gegaan worden dat de intellectuele vermogens van de mens niet afnemen naarmate wij ouder worden.

Tijdsbesteding aan de studie, maak een planning

Reken als volwassen student voor jezelf uit, globaal, hoeveel uur per week je kwijt bent aan werk, vrije tijd, sociale contacten, sport, uitgaan, familie, gezin en hobby. Blijft er voldoende tijd over per week voor de studie? Hoeveel uur per week plan je voor de studie en hoeveel uur realiseer je per week daadwerkelijk voor de studie? Een overzicht maken over de beschikbare studie-uren per week kan duidelijkheid verschaffen. Zo krijgt iedere student een reëel beeld van de tijd die tot de beschikking staat voor de studie.

Wat is een minimale tijdsbesteding aan de studie per week?

Een minimale tijdsbesteding om aan een studie te besteden per week ligt rond de 15 uur. Een te trage voortgang van de studie is niet bevorderlijk voor de motivatie en ook niet voor de vooruitgang van de studie resultaten. Bovendien kan met een te krappe tijdsbesteding aan de studie per week betekenen dat de volwassen student achterop raakt bij medestudenten.

Doelgerichte studieaanpak

Voor iedere student geldt, ook voor de volwassen student: een doelgerichte studieaanpak levert op den duur voor iedere student betere studie resultaten en tijdswinst op. Betere studieresultaten en tijdswinst willen we allemaal!

Een doelgerichte studieaanpak bestaat uit:

 • Een actieve studiehouding,
 • Regelmatige studeermomenten,
 • Tijdsplanning,
 • De juiste studeeromstandigheden creëren, (studeer je liever in de morgen en in de stilte?)
 • Over het vermogen beschikken om jezelf aan het studeren te brengen en te houden,
 • Een studiemaatje hebben,
 • Contact hebben met andere studenten, voorbereiden van de verwerking van de hoeveelheid stof die bestudeert moet gaan worden,
 • Toetsen en herhalen van de bestudeerde stof.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een thuisstudie doenEen thuisstudie doenEr zijn een aantal bedrijven die een thuis studie aanbieden. Dit is lekker te combineren met het huishouden, werk, kinde…
Na het vwo studeren?Na het vwo studeren?Wat te doen na het vwo, ga je door naar de universiteit of ga je een jaartje werken om wat buffer in de financiele midde…
Studeren op latere leeftijd – Studietips voor volwassenenStuderen op latere leeftijd – Studietips voor volwassenenWanneer je op volwassen leeftijd het besluit neemt om weer te gaan studeren heb je te maken met heel andere omstandighed…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…
Leren - Op een leuke en snelle manier!Leren is voor veel mensen een groot probleem. De 1 heeft moeite met woordjes, de ander weer met begrippen of formules ui…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.