Leren - Op een leuke en snelle manier!

Leren is voor veel mensen een groot probleem. De 1 heeft moeite met woordjes, de ander weer met begrippen of formules uit zijn of haar hoofd te leren. Gelukkig zijn er mensen die ervaring hebben met dit soort problemen. Ze hebben tal van manieren verzonnen en uitgevonden om sneller en beter te kunnen leren. Hieronder staan een aantal van deze manieren opgeschreven en uitgewerkt.

Leren

Leren is voor veel mensen een probleem. Het is meestal saai, vervelend en tijd rovend. Wie wil er nou op een mooie dag binnen gaan zitten stampen op wat woordjes? Heel goed, niemand! Gelukkg zijn er tal van manieren om dit sneller en beter te doen! Leren is en zal altijd een beetje saai blijven. Maar het mag toch wel een stuk sneller gaan, niet?

Tips en Tricks

Dus, je wilt sneller en beter kunnen leren, maar het lukt je nooit zo goed? Hier een paar handige tips om te zorgen dat je sneller en beter de stof uit je hoofd kent!

Tips om woordjes te leren

Woordjes, bij iedere taal is het hetzelfde verhaaltje. Soms is het best lastig als je een hoop woordjes moet leren voor de volgende dag! Dit zijn een paar goeie manieren om ze snel en goed in je hoofd te krijgen.

  • Streepjes Methode - Als al je woordjes onder elkaar in een schrift staan, kun je voor deze methode kiezen. Het idee is dat je het Vreemde Taal - Nederlands of Nederlands - Vreemde Taal leert. Dit doe je door aan 1 kant het woordje te bedekken, en dan op een ander blad het woord op te schrijven. Heb je het woord goed, dan zet je er een klein streepje achter. Zo kun je goed zijn welke worden je al kent.
  • Blaadjes Methode - Met deze methode kun je goed gebruiken als er maar een paar woordjes zijn die je niet kunt onthouden. Deze woordjes schrijf je op een klein blaadje. Vervolgens plak je dat blaadje op een plaats waar je vaak komt, e.g. de koelkast of je computer. Zo zie je het woord wat je telkens vergeet heel vaak op de dag en vergeet je hem dus niet meer.
  • Internet Oefeningen - Voor bijna iedere leer methode op de middelbare school of universiteit bestaan er leerprogramma's. Deze staan vaak gratis online of er zit een Cd bij je boek. Je herhaalt hier ook iedere keer alle woordjes in leuke oefeningen.
  • Overschrijven - Voor sommige mensen werkt de oude overschrijf methode, op deze manier schrijf je de woordjes net zolang over totdat je ze allemaal kent. Het duurt even maar het is zeer effectief!
  • Schema - Als je een persoon bent die graag met schema's werkt, kun je dit proberen. Je schrijft alle woordjes die je niet kunt herrineren in een schema. Ook dit schema hang je ergens op waar je veel langskomt. Deze methode is bijna hetzelfde als de blaadjes methode.

Tips om begrippen te leren

Begrippen leren is soms een ramp voor iedere student of scholier. Deze onhandige zinnetjes zijn altijd lastig in je hoofd te dreunen. Gelukkig zijn ook hier een paar handige maniertjes voor uitgevonden.

  • Streepjes Methode - Ook hier weer is de streepjes methode handig. Je schrijft de begrippen onder elkaar op een los blaadje en schrijft er naast wat het betekent. Hier scherm je ook weer een antwoord of een begrip af. Ken je het begrip, dan zet je er een streepje achter.
  • Blaadjes Methode - En ook hier weer, de blaadjes methode. Je schrijf het begrip wat maar niet wil blijven hangen op een blaadje. Dit blaadje plak je dan op een plaats waar je veel langs komt. Op die manier blijft het zeker "hangen".
  • Schema - Ook hier is een schema erg handig, misschien zelfs beter dan bij de woordjes. Je schrijft het begrip met uitleg in het schema, en hangt dat ergens op waar je veel langs komt. Op die manier zie je het schema en dus ook de begrippen vaak waardoor je ze makkelijker zult herrineren

Tips om Wiskunde te leren

Wiskunde kan ook een tijdrovende bezigheid zijn als je niet weet wat je moet doen. Ook hiervoor nog een paar tips.

  • Schema - Nogmaals een schema, schrijf de formules die je moet doen op in een schema en schrijf aan de andere kant een voorbeeldssom zodat je weet wat je moet doen om die formule toe te passen.
  • Blaadjes Methode - Ook deze nogmaals, schrijf de formule op die je maar niet in je hoofd gestampt krijgt op een blaadje. Dit blaadje plak je op een plaats waar je vaak langs komt. Iedere keer als je langs loopt kijk je even naar de formule en probeer je een basis sommetje ervan in je hoofd te doen. Zo leer je de formule in no time uit je hoofd!
  • Oefenen - Stomweg de sommen een aantal keer maken kan al genoeg zijn. Maak de sommen een aantal keer en kijk ze vervolgens na, heb je sommen fout? Maak ze dan nog een keer en schrijf het som nummer op zodat je weet waar je volgende keer naar moet kijken!
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij je leerwerkIedere scholier moet er elke keer weer aan geloven, het leren. Soms wordt dit als moeilijk ervaren, vooral de talen word…
Makkelijk en snel woordjes lerenHet leren van woorden is een vereiste bij veel vakken zoals Frans, Duits, Latijn, Grieks en Spaans. Veel mensen hebben e…
Tips voor leren, stampen en woorden lerenLeren is net zo belangrijk als onthouden. Vaak wordt leren gezien als stampen met als resultaat dat je de informatie na…
Hoe spiek je het best?Hoe spiek je het best?Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespie…

Studeren op volwassen leeftijdStuderen op volwassen leeftijdWat zijn de voordelen van de volwassen student die aan een studie begint? Zijn er beperkingen in het intellectuele vermo…
Onderwerpen bedenken voor een werkstuk, artikel of essayStel, je moet een artikel of werkstuk schrijven. Voor school of bijvoorbeeld voor InfoNu. Het schrijven zelf is geen enk…
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 29-09-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.