Tips voor leren, stampen en woorden leren

Leren is net zo belangrijk als onthouden. Vaak wordt leren gezien als stampen met als resultaat dat je de informatie na een tijdje bijna helemaal vergeten bent. Om effectief en efficiënt te leren zijn een aantal hoofdzaken van belang: een doel, voldoende tijd, concentratie, herhaling en zelfdiscipline. Deze tips zullen je helpen om sneller en beter te leren.

Tijd

Neem altijd meer dan genoeg tijd voor woordjes leren. Voor veel mensen is woordjes leren nu eenmaal een vervelende klus en de tijd die je hiervoor nodig hebt valt meestal tegen.

Realistische doelen

Stel realistische doelen: als je 500 woordjes moet leren is het helemaal niet gek als je daar 20 uur in het totaal mee bezig bent. Je moet er rekening mee houden dat het makkelijker is om 10 woordjes in 2 minuten te leren, dan om 20 woordjes in 4 minuten te leren. Het zijn er namelijk meer en het kost de hersenen dan meer moeite om ze uit elkaar te houden.

Pauzes

Pauzes inlassen is net zo belangrijk als voldoende tijd nemen. De concentratieboog van een gezond persoon is maar zo'n 40 minuten en daarna neemt de concentratie sterk af. Dan neem je dus ook geen nieuwe informatie meer op. Las een pauze in van tien minuten. Maak de pauze niet te lang, want dan voel je je snel verveeld en kost het meer moeite om weer te beginnen met leren.

Herhalen: de volgende dag!

Tijdens het slapen wordt informatie in het langetermijngeheugen opgeslagen. Pas na een goede nachtrust kun je dingen goed onthouden. Zorg dus altijd dat je na het leren goed slaapt en herhaal de stof over meerdere dagen. Zo slaat je geheugen de informatie langer op, waardoor je hersenen informatie beter uit elkaar kan houden en betekenissen aan elkaar kan koppelen. De kans op een black-out wordt zo aanzienlijk verminderd.

Variëren

Probeer de informatie via verschillende zintuigen binnen te laten komen. Laat iemand bijvoorbeeld de informatie voorlezen, schrijf de informatie over, probeer de informatie uit te beelden, leg iemand anders de informatie uit, lees de informatie hardop voor, enzovoort. Door de informatie op verschillende manieren op te slaan in het kortetermijngeheugen is de kans groter dat de informatie vervolgens in het langetermijngeheugen opgeslagen wordt en bovendien verveelt het leren minder snel.

Externe concentratie

Zorg dat je omgeving geschikt is om te concentreren. Zorg dat er geen irritante geluiden om je heen zijn, overweeg eventueel het gebruik van oordoppen. Als er veel mensen langslopen die aandacht vragen, doe dan de deur dicht en vraag hen om je met rust te laten. Zorg dat de ruimte waarin je werkt opgeruimd is en dat er geen aandacht vragende voorwerpen aanwezig zijn. Zet je telefoon, televisie en computer waar mogelijk uit. Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt, zodat je niet hoeft te zoeken. Zorg ook dat alles wat je denkt te gebruiken tijdens je pauze klaar staat, zo kun je optimaal genieten van de pauze.

Interne concentratie

Zorg dat je hersenen fit genoeg zijn om te leren. Als je moe bent zal het leren niet lukken. Je kunt om die reden beter 's ochtends leren dan 's avonds. Zorg dat je genoeg energie hebt, probeer goed te eten. Zorg dat je geestelijk in staat bent om informatie op te slaan, wanneer je gestrest bent kun je niet goed leren. Probeer dan even te ontspannen. Zet als ontspanning niet de televisie of laptop aan want via deze apparaten krijg je veel informatie binnen waardoor je niet kunt ontspannen. Neem voldoende rust.

Zelfdiscipline

Het belangrijkste bij leren is zelfdiscipline. Neem de tijd en begin gewoon. Draai er niet omheen, ga niet twijfelen, ga geen andere dingen doen, ga niet nadenken over het hoe, waarom en of het ook op een ander moment kan. Leren moet je doen, niet uitstellen.
© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe leer ik het beste voor een examen of toets?Hoe leer ik het beste voor een examen of toets?Maar hoe leer je nu het beste voor je examen? Hier wat tips die je wellicht kunt gebruiken.
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Tips - Het beter leren (en onthouden) van woorden of zinnenHet leren van woordjes en zinnetjes komt tegenwoordig veel voor in het leren van talen op school. Woordjes leren wordt v…
Makkelijk en snel woordjes lerenHet leren van woorden is een vereiste bij veel vakken zoals Frans, Duits, Latijn, Grieks en Spaans. Veel mensen hebben e…

Tips voor je mondeling en literatuurlijst NederlandsLiteratuur is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse onderwijs op de middelbare school. Het onderdeel wordt afgesl…
Hoe schrijf je een boekverslag als naslagwerk?Een boekverslag als naslagwerk moet onder andere gemaakt worden bij het maken van een leesdossier in de bovenbouw van he…
Bronnen en referenties
  • http://www.studieinfo.nl/medisch/index.html
  • http://lerenteleren.com/concentratie-bij-het-leren/concentratie-bij-het-leren/
Panda (28 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.