Hoe leer ik het beste voor een examen of toets?

Hoe leer ik het beste voor een examen of toets? Maar hoe leer je nu het beste voor je examen? Hier wat tips die je wellicht kunt gebruiken.

Omgeving

Als je wilt gaan leren, is het belangrijk dat je een rustige plek opzoekt. Je eigen kamer bijvoorbeeld. Want helemaal alleen, in de stilte, kun je jezelf het beste concentreren op dat wat je leest. Het is misschien gezelliger om in de huiskamer te gaan zitten, waar je ouders en misschien broers/zusjes ook zijn, maar dit gaat je niet helpen. Omgevingsgeluiden verstoren je concentratie, en ongemerkt kijk je elke keer op als iemand iets zegt of iets doet. Ga dus op een rustige plek zitten, waar je je even helemaal kunt focussen op het leren.

Hoe lang moet ik leren?

Voor je examens moet je natuurlijk wat harder studeren dan voor een ''gewone'' toets. Neem jezelf dus voor om minimaal 2 1/2 à 3 uur te leren op een dag. Het beste is om deze leertijd te verdelen over de dag. Bijvoorbeeld anderhalf uur 's ochtends, een half uur later op de middag en een uurtje 's avonds. Zo voorkom je dat je jezelf blindstaart op de letters in de studieboeken. Verdeel de tijd zoals jij het zelf graag wilt, maar hou je aan de voorgenomen tijd. Tip: Na het sporten nemen je hersenen extra goed informatie op. Dus ga leren als je net terugkomt van voetbaltraining of paardrijles!

Hoe moet ik leren?

Met vakken als aardrijkskunde of geschiedenis krijg je ontzettend veel informatie te verwerken. Het helpt als je de tekst die je doorneemt niet gewoon doorleest, maar hardop aan jezelf (of aan een ander) voorleest. Zo denk je meer na bij wat je eigenlijk aan het lezen bent en bovendien nemen je hersenen de stof beter op. Je leest het namelijk (proces in je hersenen), vormt de woorden die er staan met je mond (proces in je hersenen) en vervolgens hoor je jezelf de tekst zeggen (wordt verwerkt in je hersenen). Zo neem je de tekst dus 3x beter op dan dat je het gewoon voor jezelf overkijkt. Al snel ben je dan namelijk in je gedachten met iets anders bezig terwijl je ogen nog over de regels glijden.
Wat je ook kunt doen, is een samenvatting maken. Zo pik je de belangrijkste informatie uit de tekst en zet je die zelf nog eens in je eigen woorden op papier. Is er erg veel tekst te verwerken, dan kun je ook met een paar klasgenoten afspreken om ieder bijvoorbeeld een hoofdstuk samen te vatten en de samenvattingen naar elkaar op te sturen.
Als laatste kan ik je nog aanraden om jezelf te laten overhoren. Vooral met woordjes (Duits, Engels, Frans) werkt dit systeem het beste. Maar ook met andere vakken is dit een goede methode om jezelf te testen wat je goed kent en waar je nog aan moet werken. Zowel op internet als door familieleden of vrienden kun je overhoord worden. Proefexamens of proeftoetsen kunnen ook helpen.

Neem dit mee als je gaat leren voor een toets of examen, dan zul je zien dat het gemakkelijker gaat. Ik wens je veel succes!
© 2011 - 2025 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Fluitend een toets of examen makenFluitend een toets of examen makenWie gaat er fluitend door een toets of examen? Wie een toets of een examen moet maken, twijfelt vooral of dit wel allema…

Samenvatting: Dekolonisatie en Koude Oorlog in VietnamSamenvatting: Dekolonisatie en Koude Oorlog in VietnamSamenvatting van het examenkatern VWO van Wolters Noordhoff voor het examenonderwerp Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vi…
Examenstress, wat nu gedaan?De examenperiode is voor veel jongeren zwaar. Ze ervaren stress, zowel lichamelijk als psychisch. Voor sommigen lijkt de…
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.