Slagen voor je eindexamen

Slagen voor je eindexamen Slagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet uit naar de lange zomervakantie. Alleen het examen staat nog in de weg. Voor het eindexamen wil je natuurlijk een zo goed mogelijk cijfer halen. Dat kan als jij je volledig inzet.

Maak je huiswerk!

Deze tip is misschien cliché, maar het is wel echt waar! Door het maken van je huiswerk sla je de stof beter op. Doordat je de stof eerst in de les hoort en daarna zelf toepast en ook nog bespreekt, komt de stof in je langetermijngeheugen te zitten. Wanneer je stof nét voor een toets of examen leert, komt het in je kortetermijngeheugen. Zo kan het zijn dat je op een toets een heel goed cijfer haalt, maar wanneer je je examen hebt je alles weer bent vergeten. Ook leer je door het maken van het huiswerk de stof toe te passen en kom je achter de dingen die je nog lastig vindt. Als je vlak voor het examen begint met oefenen, is het vaak al te laat en heb je geen tijd meer om de stof volledig te gaan begrijpen.

Maak oefenexamens

Het maken van oefenexamens kan heel erg helpen bij de voorbereiding voor het echte examen. Door het maken van het oefenexamen leer je hoe de examens in elkaar zitten. Elk examen gaat over verschillende onderwerpen. Door het maken en het nakijken van een oefenexamen kan je zien waar je de fout in gaat en welk onderwerp eigenlijk heel goed gaat. Het oefenen van examens kan op Examenblad en op Examenflow. Bij Examenflow kijkt de website zelf na en zie je meteen wat je goed hebt gedaan. Bij Examenblad kan je het oefenexamen uitprinten en later zelf nakijken met het nakijkblad en vervolgens je cijfer bepalen met hulp van de normering. Voor het oefenen van examens kan je ook een Examenbundel en Samengevat aanschaffen. In de Examenbundel staan oude examens en het antwoordmodel. In Samengevat staat alles wat je moet weten voor het examen als een samenvatting.

Leren met YouTube-filmpjes

Op YouTube staan heel veel examen-uitlegfilmpjes. Als je even op internet zoekt naar het onderwerp dat jij moeilijk vindt, kom je wel een aantal filmpjes tegen. Het leren via YouTube is ideaal. Doordat je leert via een filmpje kan je zo vaak opnieuw kijken als jij wilt. Ook kan je het filmpje doorspoelen of op pauze zetten. Zo kan je net zo lang over een onderwerp doen als jij nodig hebt. Ben je na een tijdje weer vergeten hoe iets ook alweer moest, dan kan je dat zo weer terug kijken zonder dat je daar moeite voor moet doen. Om nog meer profijt te hebben van de filmpjes, kan je tijdens het luisteren aantekeningen maken. Zo volg je eigenlijk les vanuit je eigen kamer.

Volg een examentraining

Als je alle bovenstaande tips al hebt gedaan of je wilt je nog meer voorbereiden op het examen dan is een examentraining erg handig. Veel scholen bieden zo'n training aan, maar misschien biedt jouw school niet de training aan die je wilt hebben of weet je toch al dat de training niet veel nut heeft, omdat je docent niet zo goed is, dan zijn er nog andere opties. Net voor de examenperiode en tijdens de examenperiode worden er door het hele land examentrainingen gegeven. Je kan op internet kijken naar de examentrainingen waar jij interesse in hebt. Door het volgen van examentrainingen leer je de examenstof te begrijpen en toe te passen. Ook leer je hoe het examen in elkaar zit en hoe je de vragen moet beantwoorden.

Begin op tijd

De belangrijkste tip van allemaal is dat je op tijd moet beginnen. Je hebt niet voor niets zoveel vrije tijd van school gekregen. Gebruik die tijd goed! Door op tijd te beginnen heb je voor jezelf meer rust. Je weet precies wat je kan en wat je lastig vind. Ook is nu de meeste informatie opgeslagen in je lange termijn geheugen, waardoor je niet nog net voor je examen hoeft te stressen en je je examen dus ook rustig in kan gaan.
© 2015 - 2024 Lisannex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Eindexamen 2019: Rooster en uitslag vmbo, havo en vwoOp donderdag 9 mei 2019 beginnen de eindexamens voor scholieren van de vmbo, havo, vwo en gymnasium. Altijd een spannend…
De verschillende leerwegen van het voortgezet onderwijsDe verschillende leerwegen van het voortgezet onderwijsNederland heeft veel verschillende leerwegen op het voortgezet onderwijs. In totaal zijn er zes verschillende leerwegen…
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?

Problemen voor, tijdens en na het eindexamen: wat te doen?Problemen voor, tijdens en na het eindexamen: wat te doen?Elk jaar in mei is het weer zover: dan moeten duizenden scholieren aan de bak met hun centrale eindexamens. Als jij één…
Hoe kan je het beste leren voor een tentamen (hbo en wo)?Hoe kan je het beste leren voor een tentamen (hbo en wo)?Het leren voor een tentamen kan af en toe lastig zijn. Je weet soms niet waar je moet beginnen of wat de hoofdlijnen zij…
Lisannex (4 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.