Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juist

Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juist Zodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alles anders wordt voor kinderen van 12 of 13 jaar oud. Maar hoe zit dat middelbare school systeem er eigenlijk uit tegenwoordig?

De eerste twee leerjaren van de middelbare school: dezelfde vakken

Leerlingen gaan na het basisonderwijs naar de middelbare school. In de eerste twee jaren krijgen alle leerlingen dezelfde vakken. Dit wordt aangeduid met de basisvorming. Het niveau verschilt echter wel per schooltype.

Verschil VWO, Havo en VMBO

 1. Zo is het VWO bedoeld voor leerlingen die vooral theoretisch inzicht hebben.
 2. Het VMBO vraagt van een kind een veel praktischer instelling.
 3. Ook de Havo vraagt een theoretisch inzicht

Hoe is het VMBO opgesteld

Het VMBO duurt 4 jaar en kent een aantal sectoren:
 1. Theoretische leerweg (TL)
 2. Gemengde leerweg (GL)
 3. Kaderberoepsgerichte leerweg (KBL)
 4. Basisberoepsgerichte leerweg (BBL)

De profielen in het VMBO

In het VMBO kan bovendien gekozen worden voor een aantal profielen. Dit zijn:
 • Techniek
 • Zorg & Welzijn
 • Economie
 • Landbouw

Vervolgopleiding na het VMBO

Na het VMBO kunnen leerlingen hun vervolgopleiding doen op het MBO. Leerlingen met een diploma voor de Theoretische Leerweg (TL) kunnen ook doorstromen naar Havo-4.

De Havo

De Havo duurt 5 jaar. Bij deze opleiding kan gekozen worden voor 4 profielen. Dit zijn:
 1. Natuur & Techniek
 2. Natuur & Gezondheid
 3. Cultuur & Maatschappij
 4. Economie & Maatschappij

Het VWO

Het VWO duurt een jaar langer dan de Havo, dus 6 jaar. Ook hier zijn de volgende profielen te kiezen:
 1. Natuur & Techniek
 2. Natuur & Gezondheid
 3. Cultuur & Maatschappij
 4. Economie & Maatschappij

Na de Havo en het VWO

Na de Havo kunnen leerlingen doorstromen naar het HBO (Hoger Beroepsonderwijs).
Na het Vwo kunnen leerlingen ook doorstromen naar het HBO, maar ook naar het wetenschappelijk onderwijs.

Hoe bepaal je naar welke school je kind moet na het basisonderwijs?

Natuurlijk weten ouders ook wel redelijk goed hoe het met hun kinderen gesteld staat als het om onderwijs gaat. Is het kind praktisch ingesteld, dan is het VMBO de beste keuze, is een kind meer theoretisch aangelegd, dan is de HAVO mogelijk een betere keuze als het kind voldoende capaciteit heeft om die opleiding te volgen. Scholen doen overigens testen om te kijken voor welke onderwijssoort het kind geschikt is. Dit gebeurt aan de hand van het leerlingenvolgsysteem en de Cito-toets.

Speciaal traject voor kinderen die wat meer ondersteuning nodig hebben

Natuurlijk zijn er ook kinderen die wat meer ondersteuning nodig hebben en veel beter een ander traject kunnen volgen. Dit kan zijn:
 • Praktijkonderwijs
 • Leerwegondersteunend onderwijs
 • Plus-traject voor meerbegaafde kinderen

Tips om een goede school uit te zoeken

Ook in al die bovengenoemde schooltypen varieert de ene school nog heel erg van de andere. Bezoek als ouder de school eens tijdens een open dag, kijk naar de resultaten en vraag kinderen die er op school zitten hoe de sfeer en de leeromgeving zijn.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Soorten onderwijs in NederlandSoorten onderwijs in NederlandNederland kent talloze scholen, van basisscholen tot universiteiten. Ieder kind dat leerplichtig is, wordt ingeschreven…
Voortgezet onderwijsVoortgezet onderwijsNa de basisschool gaan kinderen naar het middelbaar, ofwel het voortgezet onderwijs. Dit is onder te verdelen in de drie…
De verschillende soorten middelbaar onderwijsDe verschillende soorten middelbaar onderwijsNa de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Waar we op de basisschool nog een gelijkstelling van leer…

Klaar voor groep 3Klaar voor groep 3Het kan zijn dat je zelf vindt dat je kind nog erg speels is en dat je je twijfels hebt over zijn schoolrijpheid of miss…
Stageverslag maken: tips en trucsStageverslag maken: tips en trucsAls je stage gaat lopen, zul je ook opdrachten moeten maken. Deze opdrachten werk je uit in een verslag. In het begin ka…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • Ouders & Co
Reactie

Anoeradha, 18-01-2017
Als je geen pakketten van mavo hebt gehaald, welke school kan je dan kiezen? Reactie infoteur, 14-02-2017
Je hebt vast wel een studiebegeleider of decaan die je daar bij wil helpen. Het hangt er ook vanaf wat je wilt gaan doen. Dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor een studie.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.