De verschillende soorten middelbaar onderwijs

De verschillende soorten middelbaar onderwijs Na de basisschool gaat een kind naar het voortgezet onderwijs. Waar we op de basisschool nog een gelijkstelling van leerlingen zien, komt daar op het voortgezet onderwijs een verandering in. Na de basisschool wordt er een schifting gemaakt tussen leerlingen op basis van niveau. Waar een kind terecht komt hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het leergedrag van een kind maar natuurlijk ook de CITO toets. De CITO toets is niet de enige factor maar wel een belangrijke. Na aanleiding van de score op de toets wordt een inschatting gemaakt van het niveau van een kind. In dit artikel kan je lezen welke niveaus we binnen het voortgezet onderwijs kennen.

Praktijkonderwijs

Het laagste niveau is praktijkonderwijs. Dit is bedoeld voor kinderen met een IQ onder de 80. Er staat voor dit onderwijs niet een bepaald aantal jaren. Je kan dit onderwijs volgen tot je achttiende jaar. De kinderen krijgen les in zaken zoals zelfstandig wonen, werken en vrije tijd. Het praktijkonderwijs is voortgekomen uit voorgezet speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen.

VMBO; voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs

Het VMBO is een combinatie van de oude MAVO en VBO. Binnen het VMBO bestaan vier leerwegen. Te weten:
  1. de basisberoepsgerichte leerweg; de leerweg met de minste theorie
  2. de kaderberoepsgeleerde leerweg
  3. de gemengde leerweg
  4. de theoretische leerweg; de leerweg met de meeste theorie.
Naast de verschillende leerwegen heb je ook vier sectoren: economie, landbouw, techniek en zorg en welzijn. Na het tweede jaar kiest het kind een persoonlijke leerweg en een sector. Na vier jaar en een examen kan je richting HAVO of richting het middelbaar beroepsonderwijs.

HAVO; hoger algemeen voorbereidend onderwijs

De HAVO is een traject van vijf jaar en bereidt het kind voor op het hoger beroepsonderwijs. De HAVO is ingedeeld in de onderbouw en de bovenbouw, In de onderbouw gaat het om algemeen onderwijs. In de bovenbouw kiest het kind een specialisatie in de vorm van een profiel. Je hebt de keus uit de volgende vier profielen:
  1. Natuur en techniek.
  2. Natuur en gezondheid
  3. Economie en maatschappij
  4. Cultuur en maatschappij.
Binnen het profiel heb je een gemeenschappelijk deel en een vrij deel. In het gemeenschappelijk deel zitten de vakken die voor alle leerlingen binnen elk profiel hetzelfde zijn. In het vrije deel zitten de vakken die de leerlingen zelf kiezen. Eventueel vakken uit een ander profiel.

VWO; voorbereidend wetenschappelijk onderwijs

Het VWO is een traject van zes jaar en de enige stroming die ook de vakken Grieks en Latijn biedt. Na het VWO heb je de keus om door te stromen naar het hoger beroepsonderwijs of naar het wetenschappelijk onderwijs. Binnen het VWO bestaan vormen; atheneum en gymnasium. Net als bij HAVO kiezen de kinderen op het VWO ook in de bovenbouw een profiel. De bovenbouw start in de vierde klas. Om een diploma te halen moet je examen doen in minimaal negen vakken. Daarbij horen de vakken Nederlands, Engels en een andere taal zoals Frans of Duits. Daarnaast de vier vakken uit het gekozen profiel en een keuzevak. En tenslotte nog een combinatiecijfer. Dit is het gemiddelde cijfer van de schoolexamens gecombineerd met het cijfer van het centraal eindexamen.

Technasium

Het technasium is te vergelijken met het gymnasium. Het verschil is dat het technasium geen Grieks en Latijn biedt maar het vak 'onderzoeken en ontwerpen. Kinderen die op de HAVO of het VWO zitten volgen dit vak gezamenlijk tot en met de derde klas. Daarna wordt het een keuzevak in een profiel. In het vak 'onderzoeken en ontwerpen' kan examen worden gedaan. Het vak bestaat uit verschillende projecten waarin vooral praktijkgerichte opdrachten aan bod komen.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten onderwijs in NederlandSoorten onderwijs in NederlandNederland kent talloze scholen, van basisscholen tot universiteiten. Ieder kind dat leerplichtig is, wordt ingeschreven…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Ontstaan van het onderwijsbestel- de rol van de overheidOntstaan van het onderwijsbestel- de rol van de overheidNederland heeft een vrij uniek onderwijsbestel: waar in de meeste landen de staat alleen voor openbaar onderwijs betaalt…

Kinderen hebben recht op een veilige leeromgevingKinderen hebben recht op een veilige leeromgevingVoor een optimaal leer- en ontwikkelproces bij kinderen moet gewerkt worden aan optimale voorwaarden. Wat dat zoal inhou…
Welke soorten onderwijs kennen we?Welke soorten onderwijs kennen we?In Nederland heeft ieder kind vanaf zijn vijfde tot met zijn achttiende een leerplicht. Dat begint met acht jaar basissc…
Bronnen en referenties
  • www.nationaleonderwijsgids.nl
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.