Hoe spiek je het best?

Hoe spiek je het best? Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespiekt zal hij het zeker toegeven. Maar spieken gebeurt echter steeds vaker op de verkeerde manier waardoor de scholier vaak een 1,0 of zelfs een schorsing krijgt als straf. Het is dus erg belangrijk dat je spieken goed doet. Maar hoe doe je dit eigenlijk? En wat zijn de beste tips?

Wanneer wel en wanneer niet

Het beste is gewoon om te leren, maar kan je dit niet omdat je bijvoorbeeld écht geen tijd had of niet wist dat je een toets had, dan kan je besluiten om te spieken. Overigens kan je niet altijd spieken! Neem bijvoorbeeld wiskunde, je kan wel alle formules opschrijven op een spiekbriefje, maar je moet het ook kunnen toepassen. Ook met grammaticaregels moet je gewoon leren en het oefenen zodat je het ook kunt toepassen. Voor wiskunde en grammaticaregels moet je de moeite nemen om het te leren. Heb je een toets over woordjes, dan kan je wel besluiten om te spieken door de woordjes op een spiekbriefje te schrijven. In het begin van het jaar moet je zeker niet spieken, je weet immers niet of de docent een goede surveillant is.

Risico's spieken

Als je wilt spieken moet je wel eerst weten wat de risico's zijn. Op sommige scholen krijg je een 1,0 of soms gaat er een punt van je behaalde cijfer af. Er zijn ook scholen die streng controleren op spieken waardoor de straffen ook erg hoog zijn: een schorsing. Om al deze risico's te voorkomen moet je goed en slim spieken. Hieronder worden er een aantal tips gegeven.

Waarom zou je spieken?

Scholieren spieken omdat ze er te laat achter komen dat ze een toets hebben of ze hebben gewoonweg geen zin in leren. Spieken kan dan een goed idee zijn om alsnog een voldoende te halen voor een toets. Scholieren snappen soms de stof wel, maar willen niet alles leren omdat ze het al snappen. Je hebt ook scholieren die wel willen leren, maar het niet snappen en lastig vinden, ze vinden het dan onnodig om heel hard te leren en besluiten om te spieken.

Tas gebruiken

Maak een spiekbriefje en stop deze in je tas. Als de docent langsloopt sluit je je tas met je benen. Leg je spiekbriefje wel goed in je tas want je moet het wel kunnen lezen.

Atlas

Voor sommige aardrijkskundetoetsen mag je een atlas gebruiken. Als dit het geval is maak je een spiekbriefje en leg je deze in de atlas. Als je wil spieken leg je je atlas open en spiek je.

Etui

Dit is wellicht de meest gebruikte spiekmateriaal: de etui. Maak een spiekbriefje en stop deze in je etui. Spiek niet te vaak want dit zal erg opvallen. Sommige docenten laten een etui op tafel niet toe omdat ze weten dat scholieren een spiekbriefje in een etui stoppen. Let hier dus op!

Vensterbank

Probeer naast een vensterbank te zitten. Maak een spiekbriefje en leg deze op de vensterbank. Als je wil spieken kijk je naar de vensterbank.

Spiekbriefje onder antwoordenblad

Maak een spiekbriefje en leg deze onder je antwoordenblad. Maak geen groot spiekbriefje want dit zal erg opvallen. Als je wil spieken leg je je antwoordenblad een beetje opzij en spiek je.

'Ik wil wel leren, maar ik weet niet hoe'

Er zijn scholieren die wel willen leren, maar niet kunnen leren. Vooral brugklassers hebben moeite met leren. Voor degenen die zich hierin herkennen: probeer je leerwerk te plannen. Een planner is een overzicht van alles wat je moet doen en werkt erg goed want je hoeft niet telkens na te denken over wat en hoe laat je iets moet leren. Zeker in het begin van het jaar werkt een planner goed, naarmate je langer op de middelbare school zit kan je dit verminderen omdat je dan ongeveer kan inschatten welke vakken lastig zijn en dus meer aandacht nodig hebben.

Planner

Het is handig om een planner te maken, dan is het namelijk helemaal niet nodig om te spieken. Zeker in het begin van jaar werkt een planner goed. Een voorbeeld:
  • Stap 1: schrijf op wat je allemaal moet leren.
  • Stap 2: schrijf op hoelang elk onderdeel duurt.
  • Stap 3: je weet nu wat en hoelang je moet leren. Schrijf op dat je bijvoorbeeld om 15:00 uur wiskunde moet leren en dat je om 16:00 uur klaar bent met leren. Plan ook voldoende pauzes in. Een pauze van 15 minuten is voldoende.
© 2015 - 2024 Moussi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spieken tijdens examenSpieken tijdens examenAfkijken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijna alle scholieren doen het of hebben het wel eens gedaan.…
De beste manieren om te spieken tijdens een toetsDe beste manieren om te spieken tijdens een toetsOpeens schiet het je binnen, je hebt morgen een so, een proefwerk of zelfs een examen! Je hebt alleen nog niet geleerd e…
Spieken: hoe doe je dat?Spieken: hoe doe je dat?Spieken, we hebben het allemaal een keer gedaan. Soms vergeet je gewoon dat je morgen een overhoring, toets of misschien…
Verschil tussen financieel planner en financieel adviseurVerschil tussen financieel planner en financieel adviseurIedereen kan zich financieel adviseur noemen, maar dat zegt nog niets over de kennis en kwaliteit die de adviseur verstr…

Het colloquium doctum: 21+-test van de universiteitHet colloquium doctum: 21+-test van de universiteitHet is bij veel mensen bekend dat je door middel van een 21+-toets toegelaten kan worden tot het hbo indien je niet in h…
Hoe lukt het dit jaar wél om bij te blijven op school?Hoe lukt het dit jaar wél om bij te blijven op school?Het nieuwe schooljaar is begonnen, en deze keer wil je het toch echt anders aanpakken dan anders. Niet meer de week voor…
Bronnen en referenties
Moussi (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.