Spieken: hoe doe je dat?

Spieken: hoe doe je dat? Spieken, we hebben het allemaal een keer gedaan. Soms vergeet je gewoon dat je morgen een overhoring, toets of misschien wel examen hebt. Voor degene die nog naar de school gaan of moeten, staan hier in ieder geval wat tips over hoe je het beste kan spieken. Ook bestaan er tegenwoordig voldoende spullen die je kunt kopen om te spieken.

Waarom spieken?

Het kan voorkomen dat je een keer vergeet om te leren voor een toets of een andere vorm van examinering. Je wil geen laag cijfer halen dus besluit je om te gaan spieken. Een andere reden kan zijn dat je de stof allemaal wel begrijpt, maar simpelweg geen zin hebt om honderden begrippen uit je hoofd te leren. Een andere reden kan zijn dat je het vak toch laat vallen en hierdoor geen tijd en moeite in wil steken. Zo haal je toch nog een voldoende.

Wanneer niet?

In bovenstaande gevallen kan spieken geen kwaad. Bij de volgende scenario's of vakken is het echter niet verstandig om te gaan spieken:
 • Wiskunde: Wiskunde is een vak dat je moet begrijpen. Ook al schrijf je alle formules op, als je het niet toe kan passen heb je hier helemaal niks aan. Daarnaast is wiskunde een vak dat in veel beroepen en opleidingen terugkomt. Het is dus verstandiger om hier gewoon moeite en tijd in te steken.
 • Surveillance: Het kan zijn dat je leraar constant aan het surveilleren is in het lokaal. Dan kan je het dus wel vergeten. Neem het risico niet en probeer om eigen houtje de toets zo goed mogelijk te maken. Dat is altijd nog beter dan een 1 of een eventuele schorsing.
 • Verdacht: Als je al eerder bent betrapt op spieken of je bent verdacht neem het risico dan niet. Je zal sneller gepakt worden en leg die 1 maar eens uit aan je ouders.

Spieken kan je best een paar keer doen, maar maak er geen gewoonte van. Spiek ook nooit meteen de eerste paar keer bij een nieuwe docent. Kijk eerst wat voor maatregelen en gedrag de docent heeft voordat je meteen grootste spiekplannen opzet. Laat ook nooit spiekmateriaal achter in het lokaal.

Beste plek

Goed spieken begint bij een goede plek. Vermijd de eerste drie rijen en probeer ergens achterin te gaan zitten. De meest verdachte plekken zijn helemaal achterin en dan voornamelijk links en rechts. De meest gunstigste plek is de één na laatste rij in het midden. Het mooiste is als er een wat breder persoon voor je zit.

Als je eenmaal je plek hebt bemachtigd, schuif je tafel dan zo ver mogelijk tegen de persoon voor je aan. Hierdoor dekt zijn of haar lichaam meer van jouw tafel.

Hou er rekening mee dat spiegelbeelden in ramen, spiegels, deuren en andere reflecterende objecten je onbewust kunnen 'verraden'.

Spiekbriefje

De meest klassieke manier is het spiekbriefje. Je maakt een klein briefje met hierop afkortingen, begrippen, jaartallen of andere belangrijke informatie. Een aantal plekken waar je dit briefje kan verstoppen:
 • Etui. De rits van je etui laat je open en het briefje leg je ergens tussen je pennen en potloden, maar wel zodanig dat het nog te lezen is. Het nadeel hiervan is dat niet iedere docent het toestaat om spullen op je tafel te hebben. Daarnaast kan een docent makkelijk in je etui kijken tijdens een surveillanceronde.
 • Onder je toets. Als je de toets op tafel krijgt leg je er daarna snel een spiekbriefje onder. Hierdoor kun je gemakkelijk even je blaadje aan de kant doen. Een groot nadeel hiervan kan zijn dat het na een paar keer op begint te vallen dat je steeds je blaadje omhoog houdt of verschuift. Als je ziet dat een docent argwaan begint te krijgen, leg dan meteen je spiekbriefje weg.
 • Op je schoot of een zak in je trui. Je kan het spiekbriefje ook op je schoot leggen of in een zak in je trui of vest. Makkelijk leesbaar en het naar beneden kijken kan je makkelijk camoufleren. Het nadeel is dat bij mooi weer de ramen vaak open staan in het lokaal. De wind kan het briefje van je schoot doen waaien. Ook kan je moeilijk je briefje wegdoen als je ziet dat je docent gaat surveilleren. De bewegingen zullen te veel opvallen.
 • Binnenkant van een flesje. Als de docent het toestaat om een flesje drinken op tafel te hebben, kan je deze van te voren gebruiken om alles op te schrijven. Je haalt het etiket eraf en schrijft aan de binnenkant alles op. Vervolgens plak je het etiket weer op en zo heb je een goed verborgen spiekbriefje

Oordopjes

Een ander trucje in het gebruiken van oordopjes. Zie onderstaande stappen die je moet nemen om deze spiekmethode met succes te voltooien:
 • Spreek de dag voor de toets de benodigde stof in en zet het in een bestand op je mp3-speler, telefoon of andere elektronica.
 • Tape één oordopje dicht zodat hier geen geluid uit kan ontsnappen.
 • Stel het geluidsvolume in zodat alleen jij het kan horen.
 • Zet je afspeellijst of bestand op 'repeat. Hierdoor krijg je alleen je ingesproken berichten te horen.
 • Doe de oordopjes in en laat het draadje onder je kleren lopen.
 • Doe één oordopje via je mouw langs je arm naar je pols toe.
 • Maak de toets en als je het antwoord niet meer weet, leun je gewoon met je hoofd op je arm. Dit valt niet op en jij luistert aandachtig naar de door jou ingesproken leerstof.

Nadelen van deze methode is dat je nooit precies weet wat voor vragen je krijgt op de toets. De methode werkt het beste bij geschiedenis. Hier kan je jaartallen makkelijk inspreken.

Pas op dat je het geluid niet te hard zet!

Op je huid schrijven

Een veelvoorkomende methode is het schrijven op je huid. Als je dit doet, bedenk dan wel dat dit risicovol is. In ieder geval, als je gaat schrijven op je huid doe dit dan niet op je arm of hand maar op je enkel of been. Als je gaat zitten sla je je volgeschreven enkel of been over de 'schone'. Als de leraar het even niet ziet trek je onopvallend je broekspijp omhoog. Simpel, maar wel riskant. Dit werkt alleen niet wanneer het hoogzomer is en iedereen met korte broeken loopt.

Laserlamp

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een pen met een laser erin. Het licht hiervan laat teksten zien die zonder onzichtbaar zijn. Klinkt allemaal heel leuk, maar is riskanter dan je denkt. Het lijkt namelijk een onopvallend lampje, maar in de ooghoek van een leraar val je al snel door de mand. Zorg ervoor dat je een goede dekking hebt.

Codetaal en samenwerken

Je kan natuurlijk ook besluiten om te gaan samenwerken met een klasgenoot. Zorg ervoor dat jullie van te voren duidelijke afspraken hebben waar je gaat zitten, hoe je antwoorden gaat overspelen en wat eventuele codetaal kan zijn. Zorg er in ieder geval voor dat jou partner slim is en niet roekeloos op je blaadje gaat spieken.

Je kan bijvoorbeeld afspreken bij een toets met meerkeuzevragen, dat je jouw hand naar een hoek schuift van de tafel.
 • A = Rechtsonder
 • B = Linksonder
 • C = Rechtsboven
 • D = Rechtsonder

Keep Cool

 • Als je van te voren al zenuwachtig wordt bij het idee dat je zo meteen gaat spieken, vergeet het dan. Iemand die zenuwachtig is gaat zich opvallend gedragen en zweten. Een docent die al jaren in het vak zit herkent deze symptomen maar al te goed. Wees dus zeker van je zaak.
 • Maak geen opvallende bewegingen. Ga niet lopen hoesten, kuchen of spontaan iets laten vallen. Dit wekt alleen maar de aandacht van een docent en dat is nou net wat je niet wilt.
 • Vergeet niet om af en toe een foutje te maken. Steeds maar een tien of een negen voor je toets valt op. Maak daarom af en toe een schoonheidsfoutje.

Hou er rekening mee dat spieken tijdens een officiële toets, examen of overhoring van school, werk of wat voor instelling dan ook, wordt gezien als fraude. Er kan aangifte tegen je gedaan worden en een eventuele gepaste straf kan volgen.

Spullen voor spieken

 • Spiekpen. Je hebt verschillende soorten spiekpennen. De meest voorkomende is die met een verborgen papiertje dat je gemakkelijk kunt uitrollen.
 • Spieketui. Sommige etuis hebben een zijkant gemaakt van krijtbord. Hier kun je gemakkelijk op schrijven en het valt niet op! Het krijtbordje is klein en kan verborgen worden onder een lapje stof van de etui zelf. Enig nadeel hiervan is dat op sommige scholen het niet toegestaan is een etui op tafel te hebben tijdens een toets.
 • Onzichtbare inkt. De meest veilige en handige manier van spieken is met behulp van een pen die met onzichtbare inkt werkt. De geschreven tekst wordt alleen zichtbaar als je er met een lampje op schijnt dat in de pen zit. Dit lampje is zo gemaakt dat het licht niet zichtbaar is van afstand. Ideaal!
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe spiek je het best?Hoe spiek je het best?Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespie…
Spieken tijdens examenSpieken tijdens examenAfkijken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijna alle scholieren doen het of hebben het wel eens gedaan.…
De beste manieren om te spieken tijdens een toetsDe beste manieren om te spieken tijdens een toetsOpeens schiet het je binnen, je hebt morgen een so, een proefwerk of zelfs een examen! Je hebt alleen nog niet geleerd e…
Wat als je kip zijn eigen ei kapot pikt?Het leuke van het hebben van eigen kippen in de achtertuin is natuurlijk dat ze ook eieren produceren. Een kip legt gemi…

De eerste Koningsspelen van Nederland voor de KoningDe eerste Koningsspelen van Nederland voor de KoningIn aanloop naar de dag van de eerste Koningsspelen, 26 april 2013, zaten verschillende scholen met de handen in het haar…
Informele brief in het Frans schrijvenInformele brief in het Frans schrijvenIn dit artikel lees je hoe je van begin tot eind een informele Franse brief of email moet schrijven. Een informele brief…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giesje, Pixabay
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.