De eerste Koningsspelen van Nederland voor de Koning

De eerste Koningsspelen van Nederland voor de Koning In aanloop naar de dag van de eerste Koningsspelen, 26 april 2013, zaten verschillende scholen met de handen in het haar. Hoe moet? Hoe komt het? Gelukkig kregen de spelen in aanloop naar die eerste keer steeds meer vorm. In maart 2013 werd de website voor de Koningsspelen gelanceerd en honderden scholen meldden zich meteen aan. De scholen hadden toen wèl voor de bril hoe ze de Koningsspelen vorm moesten geven. De Koningsspelen in 2013 waren de aftrap van een jaarlijks terugkerende sportieve en gezellige dag op of rond Koningsdag.

Spelletjes en vermaak voor het volk


Koningsspelen voor de basisscholen van Nederland

Honderden basisscholen melden zich meteen op de eerste dag dat de website www.koningsspelen.nl in de lucht is, 18 maart 2013. Om precies te zijn schrijven de eerste 455 scholen zich in voor de allereerste Koningsspelen van het land. Het moet een vrolijke en gezellige dag worden, laat de website weten. De Koningsspelen vinden plaats in heel Nederland en in het Caribische deel dat bij het Koninkrijk hoort.

Koningsspelen-comité

Een Koningsspelen-comité heeft de leiding over de spelen en voormalig toptennisser Richard Krajicek heeft de algehele leiding. De organisatie heeft speciale toestemming van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dat was nodig, omdat tijdens de dag de reguliere lessen niet doorgaan. In de plaats daarvan hebben de kinderen een speciale sportdag.

Stichtingen

Twee stichtingen werpen zich op als verantwoordelijk voor de coördinatie:
 1. Johan Cruyff Foundation
 2. Richard Krajicek Foundation.

Programma voor de scholen

De scholen mogen zelf het programma van de dag bedenken. Wie het meest creatief uit de bus komt wordt beloond met een persoonlijke ontmoeting met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, op een van de dagen van hun kennismakingstour door het land. De schooldag begint gewoon om 8.30 uur en de invulling van de dag is vrij op een paar onderdelen na:
 • 8:30 Koningsontbijt op school;
 • 9:30 Landelijke aftrap met het Koninklijk paar (live te volgen via tv en radio);
 • 9:45 Start sportdag.

Eerste Koningsspelen rond Samen

Alle activiteiten die rondom de troonswisseling plaatsvinden, worden georganiseerd rond het begrip samen. Het comité roept iedereen op om met dat begrip aan de slag te gaan en om samen vorm te geven aan de dag van de Koningsspelen. Samen betekent in dit verband ook dat scholen samenwerken met:
Bron: Koningsspelen logoBron: Koningsspelen logo
 • andere scholen in dezelfde gemeente;
 • gemeente;
 • sportverenigingen;
 • plaatselijke bedrijfsleven;
 • bekende sporters uit de gemeente.
Samen betekent tevens dat bedrijven meewerken zonder kosten te berekenen. De organisatie rekent er op dat lokale ondernemers facilitair sponsoren.

Twitter

Via Twitter kan iedereen die iets voor de Koningsspelen wil betekenen met anderen in contact komen door de hashtag Koningsspelen te gebruiken:
 • #koningsspelen

Facebook

De organisatie van de Koningsspelen heeft een Facebookpagina onder de naam:
 • www.facebook.com/pages/Koningsspelen

Koningsontbijt

De organisatie heeft het ontbijt voor alle kinderen gezamenlijk als vast onderdeel van de dag gemaakt. Meteen om 8.30 uur zitten de kinderen met elkaar aan de ontbijttafel. Dat moet een feestelijk begin van de dag worden en tevens een gezond begin van een dag vol activiteit. Het organisatiecomité zet zich zoveel mogelijk in om voor alle scholen een gratis ontbijt te regelen. Daarvoor benaderen ze diverse leveranciers. Op de website van www.koningsspelen.nl staat daarover informatie. Op die website kunnen scholen zich ook aanmelden. De scholen die zich aanmelden krijgen een feestpakket waarmee ze de school feestelijk kunnen versieren.

Officiële start Koningsspelen

Willem-Alexander en Máxima, die op 26 april 2013 nog net geen Koning en Koningin zijn, openen als toekomstig Koningspaar de spelen. De opening van de sportdag is een feestelijke happening.

Koningsdag

Na 2013 wordt 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander, Koningsdag. Ten tijde van Juliana en Beatrix vierde Nederland Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van Juliana.

Tips voor de Koningsspelen sportdag

Na de eerste aankondiging van het Nationaal Comité Inhuldiging dat er Koningsspelen worden gehouden, begin februari 2013, zitten veel scholen met de handen in het haar. Ze weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken, terwijl de kinderen een bijzondere dag verwachten. Veel scholen menen ook dat ze niet genoeg tijd hebben om er echt iets bijzonders en koninklijks van te maken.
De scholen krijgen allemaal een brief over de te organiseren dag en de website vult zich na de lancering met steeds meer suggesties en tips. Ook staan er veel suggesties voor sport- en spelactiviteiten op de websites van NOC*NSF en KVLO.
Enkele tips van het comité:
 • Maak er een sportdag van op het schoolplein:
 • organiseer een voetbalwedstrijd met alle scholen in de buurt;
 • maak een streetdancevoorstelling;
 • sporttienkamp.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koninklijke vernoemingen in NederlandKoninklijke vernoemingen in NederlandHet is gebruikelijk dat in Nederland de namen van de leden van het koninklijk huis gebruikt worden voor de naamgeving va…
Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdagKoninklijk bezoek en vaderlandse feestdagElk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. W…

Karin de LiedjesmammaKarin de LiedjesmammaKarin Holscher uit Harkstede in Groningen noemt zich de Liedjesmamma. Ze schrijft haar liedjes zelf en begeleidt zichzel…
Spieken: hoe doe je dat?Spieken: hoe doe je dat?Spieken, we hebben het allemaal een keer gedaan. Soms vergeet je gewoon dat je morgen een overhoring, toets of misschien…
Bronnen en referenties
 • Metro
 • www.koningsspelen.nl
 • www.jeugdjournaal.nl
 • www.facebook.com/pages/Koningsspelen
 • www.nocnsf.nl/troonswisseling
 • www.kvlo.nl
 • Afbeelding bron 1: Koningsspelen logo
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.