De beste manieren om te spieken tijdens een toets

De beste manieren om te spieken tijdens een toets Opeens schiet het je binnen, je hebt morgen een so, een proefwerk of zelfs een examen! Je hebt alleen nog niet geleerd en je hebt echt geen tijd meer over. Je besluit dus om een keertje het risico te nemen en stiekem te spieken tijdens de toets. Veel mensen doen dit echter op een verkeerde manier en zo zijn al vele betrapt met als resultaat een 1 voor de desbetreffende toets of zelfs een schorsing. Als je besluit om te gaan spieken, doe het dan ook goed. In dit artikel zal ik verschillende manieren uiteen zetten om te spieken en de do en dont's behandelen. Alle spiekmethoden zijn makkelijk uit te voeren, voor de meeste heb je wel een pen of computer nodig.

Wanneer wel en wanneer niet spieken?

Van spieken moet je zeker geen gewoonte maken maar als je het met mate doet is het helemaal niet zo erg. Vooral als je weet dat je de stof begrijpt maar geen zin hebt om een enorme lijst met woordjes of dergelijke in je hoofd te stampen is het een goede optie. Ook als je bijvoorbeeld bij voorbaat al weet dat je het desbetreffende vak wilt laten vallen is het een makkelijke manier om toch een ruime voldoende te halen. Zelfs al heb je redelijk geleerd voor een toets maar wil je voor de zekerheid een uitvalsbasis hebben als je net een black-out krijgt is spieken een goede uitweg.

Spiek nooit voor vakken als wiskunde of vakken die vooral op begrip gebaseerd zijn, je hebt vrij weinig aan het spieken en meestal moet je de stof later toch kennen, spieken heeft geen zin in een dergelijk geval. Als er veel surveillanten zijn zou ik eveneens niet snel gaan spieken, gewoonweg omdat het risico groter is dat je gepakt wordt. Je moet daarbij sowieso niet gaan spieken als de docent of surveillant je al verdenkt.

Hoe te spieken?

Voordat de losse spiekmanieren worden besproken, wil ik een paar algemene tips geven. Zo is de positie in de klas belangrijk, achterin is altijd handig maar zorg er vooral voor dat je niet direct in het blikveld van docent zit. Probeer je tafeltje enige ce]ntimeters te verschuiven en ga eerder in het midden zitten (helemaal achterin is namelijk erg opvallend). Achter een wat breder of dikker iemand zitten helpt ook veel, schuif zoveel mogelijk met je tafel tegen diegene aan. Als je tactiek afkijken of samenwerken is moet je ervoor zorgen dat je partner op een manier gepositioneerd is waardoor je zonder opgemerkt te worden je blaadje naar de ander toe kan schuiven of signalen door kan geven. Dit kan bij beginners het best bij een tafeltje naast elkaar.

Je moet verder nooit expres 'onopvallende' dingen gaan doen zoals hard zuchten of je docent in de gaten te doen. Ook moet je niet zenuwachtig zijn, hierdoor verraad je jezelf juist heel snel. Mocht je in een risicovolle situatie terecht komen, probeer niet in paniek te raken maar juist zo langzaam en rustig mogelijk je spiekmanier te verbergen. Laat daarbij nooit iets achter in de klas wat als bewijsmateriaal kan dienen. Zorg er ook voor dat je niet alleen maar 10en haalt, maak altijd een paar nonchalante foutjes anders gaat het heel snel opvallen!

Ingesproken tekst

Benodigdheden: Ipod/mp3 speler, oortjes, lange mouwen

Deze methode vergt een klein beetje voorbereiding maar werkt echt geweldig. De kracht in deze tactiek zit hem in het feit dat je niet met je ogen maar met je oren spiekt. Van tevoren spreek je alle woordjes, zinnetjes, data of andere informatie in je ipod of mp3 speler in. Ook kan je het op je computer inspreken en daarna de bestanden overplaatsen. Voorbeelden van data waarmee ik ervaring heb zijn: volledige vertaalde teksten uit het Latijn, Franse woordjes, Duitse zinnen en alle belangrijke data in de koude oorlog.

De ipod zet je op repeat en niet op shuffle, zorg ervoor dat het één bestand is of alle bestanden in één afspeellijst. Pas het volume aan opdat je het wel kan horen in een stille ruimte in je oor maar onmogelijk kan horen als het oortje niet in je oor zit, dit is met de meeste oortjes heel goed mogelijk.

Vervolgens plak je een van de oortjes af met tape waardoor er geen geluid uit ontsnapt. Het andere oortje haal je door je mouw heen en plak je vast op je arm. Als de toets begint plaats je het oortje in je handpalm van je linkerhand (als je met rechts schrijft, anders andersom). Je plaatst je hand tegen je oor aan, alsof je het hoofd op je hand rust, vervolgens hoor je alle woorden of data voorbijkomen. Niemand zal je ervan denken dat je spiekt aangezien je aan het schrijven bent en naar je toets kijkt.

Verborgen Tekst

Benodigdheden: Pen, papier, overige

Dit is een van de meest klassieke en veelzijdige methodes die er bestaan. Je zorgt ervoor dat er ergens opgeschreven verschillende stukjes informatie staan. Ik zal twee methoden uiteenzetten binnen dit kopje.

Ten eerste kan je tekst op je huid verbergen. Doe dit niet in je handpalm, je zal snel betrapt worden. Er zijn genoeg andere plaatsen waar een docent nooit zou kijken. De beste is volgens mij je enkels. Schrijf de informatie op je enkels, laat je voet op je knie rusten en trek je broekspijp een klein stukje op, als de surveillant langskomt laat je je broekspijp weer een beetje zakken, deze tactiek werkt ook bij de polsen en dan met lange mouwen. Een andere slimme tactiek is de tekst verbergen onder een zweetbandje onder je pols of een grote armband, die schuif je een stuk naar beneden en vervolgens kan je de tekst lezen.

Ten tweede kan je tekst in voorwerpen verbergen, er zijn genoeg voorbeelden op het internet waarop je bijvoorbeeld kan zien hoe je een spiekpen kan maken. Een andere leuke methode is wanneer je verkouden bent, of doet alsof je verkouden bent, je verbergt je spiekbriefje in je zakdoekje. Zorg ervoor dat je zakdoekje er lekker smerig en verfrommeld uitziet, je surveillant zal er nooit zin in hebben om in je snot te gaan zoeken naar een spiekbriefje, als hij uberhaupt al op het idee komt! Een andere tip is om de informatie aan de binnenkant van een cola etiket of een overig etiket te drukken. Je kan door een flesje heen dan de informatie lezen maar als je niet weet dat het er staat zal het niet opvallen. De tekst in een etui stoppen kan werken maar is risicovol en bekend, hetzelfde geldt bij een briefje onder je toetsblaadje verstoppen. De allerlaatste tip binnen deze categorie is om informatie onder of op je schoenzolen de schrijven, een docent zal hier ook nooit op letten.

Afkijken, samenwerken

Benodigdheden: een nogal snuggere en slimme partner

Vooral bij meerkeuzetoetsen maar praktisch bij elke soort tekst is de beste en minst risicovolle manier van spieken (als je het goed doet), overleggen met je partner. Dit moet altijd zwijgend gebeuren, anders loop je gewoonweg te veel risico. Bij meerkeuzevragen zijn er duizenden tactieken waarbij je nooit betrapt wordt, een slimme is bij een luistertoets bijvoorbeeld om elke hoek van de tafel A, B, C of D te noemen. Vervolgens plaats je na elke vraag je hand op een van de hoeken van de tafel. Bij een normale toets kan je met het aantal vingers de nummer van de vraag aangeven.

Ook kan je bij andere soort toetsen makkelijk, met de tips wat betreft positie die ik eerder heb gegeven, afkijken bij iemand die dicht bij je zit. Zorg ervoor dat je beide duidelijk schrijft en afspreekt waar je het papiertje neerlegt. Iemand die voor je zit kan doen alsof hij zijn tekst aan het nakijken is, diegene kan de tekst recht voor zijn ogen houden waardoor jij mee kan kijken.

Schrijf echter NOOIT letterlijk over wat de ander heeft, dan wordt het overduidelijk dat je hebt afgekeken. Noteer het altijd in je eigen woorden en doe alsof je eerst wat foutjes hebt gemaakt of maak een nonchalante fout.
© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe spiek je het best?Hoe spiek je het best?Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespie…
De kunst van het leren en maken van proefwerkenLeren en de manier waarop je je proefwerken maakt is heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste voor je prestaties…
Spieken tijdens examenSpieken tijdens examenAfkijken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Bijna alle scholieren doen het of hebben het wel eens gedaan.…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

Examen Engelse teksten, hoe pak ik het aan?Examen Engelse teksten, hoe pak ik het aan?Engels kan een lastig vak zijn, het ligt je of het ligt je niet. Vooral (examen) teksten maken kunnen een probleem zijn.…
Tips om je auto theorie-examen te halenTips om je auto theorie-examen te halenHet auto theorie-examen bestaat uit twee onderdelen: gevaarherkenning en verkeersregels & verkeersinzicht. Samen zijn he…
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.