Tips om je auto theorie-examen te halen

Tips om je auto theorie-examen te halen Het auto theorie-examen bestaat uit twee onderdelen: gevaarherkenning en verkeersregels & verkeersinzicht. Samen zijn het 65 vragen die je bij het CBR moet beantwoorden. Om te kunnen slagen is allereerst een goede voorbereiding een vereiste. Deze krijg je door goed te leren. Hierna kun je exames gaan oefenen met de kennis die je hebt. Goed slapen en eten kan ook een grote bijdrage leveren aan een goed resultaat. Lees hieronder alle tips om te slagen voor je theorie-examen.

Informatie over het theorie-examen

Het theorie-examen leg je af bij het CBR. CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Je moet minstens 16 jaar zijn op het theorie-examen af te kunnen nemen. De uitslag van het theorie-examen is een jaar en zes maanden geldig. Ben je gedurende deze periode niet geslaagd voor het praktijkexamen bij het CBR, dan verloopt de uitslag van het theorie-examen. Je zult dan opnieuw het theorie-examen af moeten leggen. De kosten voor het theorie-examen bedragen rond de 35. Dit bedrag verandert ieder jaar een klein beetje. Een theorie-examen duurt ongeveer drie kwartier en je moet een kwartier voor aanvang aanwezig zijn.

Opzet van het theorie-examen

Het examen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gevaarherkenning en het tweede deel toetst kennis van verkeersregels en verkeersinzicht.

Gevaarherkenning

Je krijgt 25 vragen en men toetst hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Je bevindt je in een auto en krijgt een bepaalde verkeerssituatie te zien. Er wordt je gevraagd wat je zou doen. Je kunt kiezen uit remmen, gas loslaten of niets doen. Je rijdt bijvoorbeeld 40 km/h en ziet een kind zijn bal - die inmiddels op het wegdek is - achterna rennen. Er wordt je gevraagd wat je zou doen. Het juiste antwoord is remmen. Je snelheid is hoog en een spelend kind denkt alleen maar aan zijn bal. Om te slagen moet je minimaal 13 van de 25 vragen goed hebben van dit onderdeel. Per vraag krijg je acht seconden bedenktijd. Snel handelen is dus een vereiste.

Verkeersregels en verkeersinzicht

Het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht bestaat uit 40 vragen. Hiervan zijn 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Het betreft ja/nee vragen, meerkeuzevragen en open vragen waar een getal moet worden ingevuld. Je kennis op het gebied van borden en andere tekens in het verkeer wordt getoetst. Zo kan er gevraagd worden wie er voorrang heeft in een bepaalde situatie en of je een bepaalde weggebruiker voorrang moet verlenen. Bij het onderdeel verkeersinzicht gaat het erom of men weet wat in een bepaalde situatie veilig en verstandig is om te doen. Het gaat er hier niet zozeer om wat er in de wet staat. Ook bij deze vragen geldt dat je een tijdslimiet hebt. Je moet 35 van de 40 vragen goed hebben om te slagen. Dit is best pittig en daarom ook het onderdeel waar de meeste mensen op zakken.

Tips om te slagen

Je theorie-examen wordt je niet zomaar cadeau gegeven. Je zult je goed moeten voorbereiden en zeker niet een dag van te voren moeten beginnen. Probeer de informatie die je leert ook echt op te slaan. Je zult het immers ook bij je praktijkexamen hard nodig hebben. Hieronder staat een lijstje met tips om je theorie-examen te halen.
  • Eerst goed leren. Sommige mensen beginnen meteen met het maken van examens. Echter ieder examen is weer anders en je zult nooit precies dezelfde vragen krijgen. Leer dus eerst goed het theorieboek. De oefenexamens die je dan maakt geven ook beter een afspiegeling van de kennis die je hebt. Je weet dan waar je eventueel nog meer aandacht aan moet besteden.
  • Oefenen. Nadat je goed hebt geleerd is oefenen erg belangrijk. Je toetst nu in hoeverre je de stof goed beheerst en krijgt daarnaast een beeld over hoe een theorie-examen eruit kan zien. Er zijn talloze CD-roms beschikbaar met oefenmateriaal.
  • Goed slapen. Het is belangrijk dat je de dag voor je examen goed slaapt. Probeer te ontspannen. Kijk bijvoorbeeld een uurtje TV en ga vroeg slapen. Uitgerust van start gaan kan je een hoop slordigheidsfouten besparen.
  • Goed eten en drinken. Het is ook belangrijk om goed te eten en te drinken voor je examen. Je moet je namelijk drie kwartier lang goed focussen en dat kan alleen als je voldoende suikers en andere bouwstoffen in je lichaam hebt.
  • Altijd rustig blijven. Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar blijf altijd rustig. Leg jezelf geen druk op. Stel dat je het niet haalt, dan doe je het toch gewoon nog een keer? De wereld vergaat niet!
© 2012 - 2024 B-bbergkamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Vernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBRnieuws uitgelichtVernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBRHet CBR heeft het afnemen van het theorie-examen vernieuwd. Het oude systeem om examens voor de verkeerstheorie af te ne…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…

De beste manieren om te spieken tijdens een toetsDe beste manieren om te spieken tijdens een toetsOpeens schiet het je binnen, je hebt morgen een so, een proefwerk of zelfs een examen! Je hebt alleen nog niet geleerd e…
Vijf tips om je kind te steunen tijdens de examensVijf tips om je kind te steunen tijdens de examensIedere ouder kreeg er ooit al eens mee te maken of zal er in de toekomst mee geconfronteerd worden. Een kind dat door ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbr.nl
Reactie

Martin, 12-11-2013
Begrijp ik het goed uit deze tekst dat je om te slagen 12 fouten mag hebben voor gevaarherkenning en 5 voor de kennis en inzicht?! Zo ja dan ben ik even heel erg blij want ik dacht maximaal 6 fouten inclusief de gevaarherkenning (mijn zwakte punt op dit moment) Reactie infoteur, 19-03-2014
Beste Martin,

Dit klopt helemaal. Ik vermoed dat je het examen inmiddels wel hebt gehaald, maar anders heb ik nog een belangrijke tip: maak je niet druk! Slaag je niet, dan doe je het de volgende keer gewoon opnieuw. Beter dan je best kun je toch niet doen. Met die instelling komt het de eerste keer zelfs al goed!

Met vriendelijke groet,
B-BBergkamp

B-bbergkamp (81 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.