Vijf tips om je kind te steunen tijdens de examens

Vijf tips om je kind te steunen tijdens de examens Iedere ouder kreeg er ooit al eens mee te maken of zal er in de toekomst mee geconfronteerd worden. Een kind dat door een examenperiode heen moet. Vanaf hun zesde jaar moeten onze jongeren zich door deze momenten heen spartelen en daar kunnen ze alle hulp bij gebruiken. Uiteraard moeten zij zelf presteren, maar als ouder kun je ook een heel belangrijke rol spelen. Jouw inbreng kan je kind helpen of juist helemaal gek maken. Probeer dus eerst te weten te komen wat jouw nageslacht verwacht van jou. Dan gaan jullie samen het succes tegemoet. Een examenperiode brengt meestal heel wat stress met zich mee. Dat is niet alleen zo voor de studerende jongere, maar ook voor de mensen die samen onder een dak wonen met die persoon. Zo hebben de ouders tijdens deze momenten ook een belangrijke rol. Naarmate de tijd vordert, kom je te weten wat je kind op prijs stelt, maar probeer je vooraf toch wat voor te bereiden. Jijzelf kan niet studeren in hun plaats, maar je kunt wel een doorslaggevende rol spelen. Kinderen en studenten kunnen alle steun gebruiken en het is dus ook aan jullie om die hen te geven.

Spreek vooraf met elkaar

Het is belangrijk dat je vooraf al eens rond de tafel gaat zitten. Je hoeft dat niet elke keer opnieuw te doen, maar het kan toch leerrijk zijn. Je kind en jijzelf evolueren ook steeds waardoor enkele weken voor de examens zeker geen tijdsverspilling is. Op dit moment probeer je te weten te komen want je kind op prijs stelt. Het is niet zo dat je alles natuurlijk zo maar moet toelaten. De eisen moeten binnen enkele regels vallen. Toch kun je hier je kind al geruststellen of steunen. Zo kan het zijn dat er op bepaalde momenten te weinig rust is voor de student. Probeer een regeling te treffen dat dit in de examenperiode anders is. Je kind hoeft zich daar dan al geen zorgen meer over te maken.

Probeer je niet te streng op te stellen

In een huis zijn er regels en het is uiteraard de bedoeling dat kinderen zich aan die regels en wetten houden. Toch moet het kunnen dat er bepaalde dingen wat gewijzigd worden tijdens de examenperiode. Zo kan je misschien even een oogje dichtknijpen als ze eten aan hun bureau in plaats van aan tafel bij het gezin. Als het nodig is, kun je je kind ook wat langer laten opblijven. Uiteraard beslis je hier nog altijd wat het beste is voor jouw kind. Hebben ze het echt nodig om verder te studeren, dan kun je dit principe in deze periode ook wat versoepelen. Het uur zal natuurlijk wel afhangen van de leeftijd van je kind.

Wees geïnteresseerd, maar controleer niet

Het kan leuk zijn om te vragen hoe het is gegaan. Toch zijn er ook kinderen die daar niet van houden. Probeer dus vooraf af te spreken hoe je dit moment gaat aanpakken. Je kind moet zijn of haar verhaal kwijt kunnen, maar hij of zij moet thuis ook de rust terugvinden. Zoek een mooi evenwicht tussen interesse en controle. Hou zeker rekening met de wensen van je zoon of dochter. Als je kind in een andere ruimte aan het studeren is, kan het goed zijn om af en toe een kijkje te gaan nemen. Bij het ene kind is dat vaak nodig, bij andere helemaal niet. Beslis zelf wat het beste is. Ban de computer wel uit de kamer want Facebook en Twitter zijn tijdrovend en zeer verleidelijk.

Zorg voor rust in huis

Studeren is intensief en dat lukt het best als er rust in huis heerst. Probeer dus tal van stoorzenders uit te schakelen of te verplaatsen. Er kunnen kleine kinderen in het gezin zijn die misschien beter ergens anders gaan spelen. Stofzuigen of zelfs verbouwingen stel je ook beter uit tot na de examens. Dit lijkt allemaal logisch, maar toch wordt er vaak niet aan gedacht. De auto wassen met de muziek loeihard is op zo'n moment ook geen goed idee. Zie je geen mogelijkheid om al deze werken uit te stellen, dan moet je er voor zorgen dat er ergens anders een plaatsje is voor je kind. Zo kunnen ze misschien een paar dagen bij oma en opa logeren,... Wees creatief!

Nachtrust is ook belangrijk

Zorg er voor dat je kind voldoende slaapt want dat zal de resultaten ook ten goede komen. Uiteraard kunnen ze net iets langer opblijven dan anders, maar het is toch belangrijk dat ze niet te vermoeid aan de start van de examens komen. Hou dus die uren slaap zeker goed in de gaten.

Laat geen medicatie toe

Vitaminen kunnen je kind sterk houden in deze lastige tijd, maar geef nooit medicatie. Heel wat studenten trekken tijdens de examens de pillenkast open of gaan om een voorschrift bij de dokter. Dit is echter gevaarlijk en hoort eigenlijk niet. Probeer dus zeker in de gaten te houden of jouw kind 'clean' studeert.

Voldoende en gezond eten

Studenten die op kot studeren durven wel al eens een maaltijd overslaan. Ze hebben geen tijd om te koken of om boodschappen te gaan doen. Dit is tijdverlies in deze periode van het jaar en dan wordt er al gauw eens vergeten dat eten ook heel belangrijk is. Zorg er dus altijd voor dat je kind voldoende en gezond eet. Wonen ze thuis dan heb je dat zeker in de hand, zitten ze op kot dan geef je best wat diepvriesmaaltijden mee.

Uiteraard zijn deze tips geheel vrijblijvend en kunnen ze niet op ieder kind zo maar toegepast worden. Alles hangt af van het leeftijd en karakter van je student. Toch hoop ik dat jullie achteraf samen kunnen genieten van een uitstekend resultaat.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…
Examentips voor ouders: hoe kan je je kind ondersteunenExamentips voor ouders: hoe kan je je kind ondersteunenVoor ouders kan het prettig zijn ook enkele examentips te krijgen zodat zij weten hoe zij hun kind het beste kunnen bege…

Tips om je auto theorie-examen te halenTips om je auto theorie-examen te halenHet auto theorie-examen bestaat uit twee onderdelen: gevaarherkenning en verkeersregels & verkeersinzicht. Samen zijn he…
De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd?De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd?In het schooljaar 2012 en 2013 is er een nieuwe slagingsregeling voor het voorgezet onderwijs. De regels zijn strikter e…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.