De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd?

De nieuwe eindexamenregeling: wanneer ben ik geslaagd? In het schooljaar 2012 en 2013 is er een nieuwe slagingsregeling voor het voorgezet onderwijs. De regels zijn strikter en het zal dus moeilijker zijn om je diploma te kunnen halen. Lees hier wanneer je gezakt of geslaagd bent.

De 5,5-norm

De nieuwe regeling van 2012 houdt in dat het gemiddelde van je centrale eindexamens een 5,5 moet zijn. Heb je bijvoorbeeld dus 7 vakken waar je eindexamen in hebt gedaan, dan tel je de 7 behaalde cijfers bij elkaar op en deelt dit dan door het aantal vakken waar je examen in hebt gedaan. Is dit gemiddelde 5,5 of hoger, dan ben je geslaagd. Is dit 5,4 of lager, dan ben je sowieso gezakt. Deze regel geldt voor zowel VMBO, HAVO en VWO.

Hierna wordt er gekeken naar je eindcijfers. Per afdeling gelden andere regels.
De regels die voor alle afdelingen gelden zijn dat voor de vakken CKV(of ander kunstvak) en lichamelijke opvoeding (LO) de leerling een voldoende moet staan.

VMBO

Je bent geslaagd als:
 • Al je cijfers een 6 of hoger zijn
 • Je één 5 hebt terwijl al je andere cijfers 6 of hoger zijn
 • Je één 4 hebt terwijl al je andere cijfers 6 of hoger zijn waarvan ten minste één een 7 of hoger is
 • Je twee keer een 5 hebt terwijl je andere cijfers een 6 of hoger zijn waarvan ten minste één een 7 of hoger is

Je bent dus gezakt als:
 • Je in totaal drie keer een 5 of lager hebt
 • Je een 3 hebt als eindcijfer
 • Je twee keer een 5 hebt terwijl het gemiddelde van je andere cijfers 5,9 of lager is en je geen enkele 7 of hoger hebt
 • Je een 4 en een 5 hebt

Een extra regel van het VMBO is dat het sectorwerkstuk met een voldoende moet worden afgesloten.

HAVO en VWO

Je bent geslaagd als:
 • Al je cijfers een 6 of hoger zijn
 • Je één 5 hebt terwijl al je andere cijfers 6 of hoger zijn
 • Je één 4 hebt terwijl al je andere cijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van deze cijfers 6,0 of hoger is
 • Je twee keer een 5 hebt terwijl het gemiddelde van je andere cijfers 6,0 of hoger is
 • Je een 4 en een 5 hebt terwijl het gemiddelde van je andere cijfers 6,0 of hoger is

Je bent dus gezakt als:
 • Je in totaal drie keer een 5 of lager hebt
 • Je een 3 hebt als eindcijfer
 • Je twee keer een 5 of een 5 en een 4 hebt terwijl het gemiddelde van je andere cijfers 5,9 of lager is

Nieuwe regeling 2012-2013

In het schooljaar van 2012-2013 komt er een nieuwe regeling die het behalen van een diploma nóg moeilijker zal maken. Deze nieuwe regeling houdt in dat men op de HAVO en het VWO voor de vakken Engels, Nederlands en Wiskunde maar één onvoldoende mag halen op de eindlijst. Bij het behalen een 4 op de eindlijst is de leerling gelijk gezakt.
Heb je bijvoorbeeld voor Engels een 5, Nederlands een 5 en Wiskunde een 6, dan ben je gezakt.

Het afronden van cijfers

Het afronden van cijfers zorgt nog wel eens voor verwarring. De cijfers worden, zoals men dat noemt, 'afgekapt'. Dit doet men als volgt:
 • een 5,45 wordt een 5,4 -> onvoldoende
 • een 5,49 wordt een 5,4 -> onvoldoende
 • een 5,51 wordt een 5,5 -> voldoende

Het is dus mogelijk om op één tiende te zakken voor je examens als het gemiddelde van je eindexamencijfers bijvoorbeeld een 5,49 is. Dit wordt een 5,4, dus een onvoldoende!

Herkansing

Gelukkig kun je één herkansing doen van je eindexamens. Denk goed na over de keuze van het vak dat je wilt herkansen. Soms is het beter om een vak te herkansen waarvan je van die 6 een 9 kunt maken, dan een vak te herkansen waarvan je van die 4 misschien een 5 kunt maken. Kies dus strategisch!
© 2012 - 2024 Luipaard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slagingseisen voortgezet onderwijs vwoSlagingseisen voortgezet onderwijs vwoNa zes jaar onderwijs moeten de leerlingen van het vwo in het examenjaar nog één laatste test doorstaan, het eindexamen.…
Eindexamen 2019: Rooster en uitslag vmbo, havo en vwoOp donderdag 9 mei 2019 beginnen de eindexamens voor scholieren van de vmbo, havo, vwo en gymnasium. Altijd een spannend…
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…

Vijf tips om je kind te steunen tijdens de examensVijf tips om je kind te steunen tijdens de examensIedere ouder kreeg er ooit al eens mee te maken of zal er in de toekomst mee geconfronteerd worden. Een kind dat door ee…
Tips voor een goede voorbereiding op het centraal eindexamenDe centrale examens komen steeds dichterbij, en de examenstress dus ook. Het is logisch dat de examentijd spannend is, m…
Bronnen en referenties
 • Rijksoverheid
Luipaard (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.