Examentips voor ouders: hoe kan je je kind ondersteunen

Examentips voor ouders: hoe kan je je kind ondersteunen Voor ouders kan het prettig zijn ook enkele examentips te krijgen zodat zij weten hoe zij hun kind het beste kunnen begeleiden en ondersteunen in de examenperiode. Elke jaar in mei beginnen de landelijke eindexamens voor de leerlingen van het vmbo, havo, vwo en gymnasium. Een spannende periode voor de leerlingen die de examens moeten maken en voorbereiden, maar ook voor hun ouders. Door alle media-aandacht kan de spanning nog eens extra oplopen.

Examenperiode

Of je kind er nu wel of niet goed voor staat, de examenperiode is altijd een spannende tijd. Dit is het moment waarop je kind kan laten zien wat het al die jaren heeft geleerd en in hoeverre hij/zij de verworven kennis weet toe te passen. Als je kind op de juiste school zit en op de juiste manier tijd en energie in zijn/haar studie heeft gestoken dan is je kind goed voorbereid en zijn er geen reden tot zorgen. Toch is het altijd spannend, zeker voor de ouders van kinderen die er minder goed voor staan en waarvan het behalen van het diploma afhangt van hoge(re) resultaten op het eindexamen.

Spanning en stress

De examenperiode gaat over het algemeen gepaard met spanning en stress. Een beetje spanning is helemaal niet erg, dat zorgt ervoor dat je kind scherp, wakker en alert zijn/haar examen maakt. Het is wel belangrijk dat je als ouder je niet (nog) drukker maakt dan je kind. Een geruststelde gedachte is misschien dat het merendeel van de examenkandidaten zijn/haar diploma haalt. Ondersteun je kind. Aan de éne kant is het al heel groot en zelfstandig, maar aan de andere kant kan het in deze periode ineens heel onzeker worden. Het is dan fijn om te merken dat je ouders onvoorwaardelijk achter je staan (ongeacht het resultaat).

Vertroetelen

Je mag je kind tijdens deze periode best een beetje extra vertroetelen en ontzien. Je kind werkt (als het goed is) hard, zit soms nog in de puberteit (met alle bijbehorende hormonale stemmingswisselingen) en staat misschien voor het eerst in zijn/haar leven onder grote druk. Dit betekent niet dat je alles goed hoeft te vinden en je kind nergens meer mee hoeft te helpen. Examen doen is namelijk ook gewoon een onderdeel van het leven en daar moet je mee leren omgaan. Met soms kleine dingen kan je je kind laten merken dat je er voor hem of haar bent;
  • Een luisterend oor
  • Iets te drinken brengen tijdens het studeren
  • Samen diens favoriete film kijken op vrijdagavond
  • Een keertje de hond voor je kind uitlaten
  • Een lief briefje, kaartje of sms’je om succes te wensen als je al naar je werk bent

Of vraag je kind gewoon wat het nu nodig heeft of waar het blij van wordt en zich gezien en ondersteund door voelt.

Wat moet je niet doen?

Hoewel het soms verleidelijk kan zijn is het beter een aantal dingen niet te doen als je kind helemaal in de stress schiet;
  • Je kind veroordelen (ja, dan had het maar eerder moeten beginnen)
  • Zelf samenvattingen en dergelijke voor je kind gaan maken
  • Je kind hoeft met niets meer mee te helpen
  • Je kind zielig vinden
  • Zeggen dat de examens vroeger veel zwaarder waren
  • In paniek raken
  • Ruzie maken (sommige kinderen hebben in deze periode een korter lontje, geef duidelijk je grens aan, maar blijf er niet in hangen)

Wat kan je wel doen?

  • Denk samen na (als je kind dit fijn vindt) over praktische zaken als een werkplan en dergelijke
  • Luister naar je kind en vat samen
  • Toon begrip voor de emoties van je kind
  • Kijk samen rustig wat de eventuele gevolgen van een slecht cijfer zouden kunnen zijn
  • Kijk samen of een minder goed gemaakt examen meteen betekent dat slagen (eventueel met herkansing) onmogelijk is
  • Zorg voor lekkere en gezonde voeding
  • Houd de balans spanning en ontspanning in de gaten
  • Relativeer als het inderdaad finaal mis dreigt te gaan (herkansing of anders volgend jaar nieuwe kansen)

De media

Tijdens de hele examenperiode wordt de spanning nog eens extra opgevoerd door het hele mediacircus er omheen. Op het nieuws, een speciaal examenjournaal, in de krant et cetera. Er is (bijna) geen ontkomen aan. Overleg van tevoren met je kind waar het allemaal wel en niet aan mee wil doen. Als het niet meteen de multiple choice antwoorden wil checken, ga dit dan ook niet voor je kind doen. Kijk mee naar het examenjournaal, als je kind dit prettig vindt. Kortom volg je kind, ook als je kind dit halverwege het examen ineens anders gaat doen. Herinneren aan hetgeen eerder besproken is, kan altijd, maar maak er geen punt van.

Als je kind (toch) niet het diploma haalt

Zeker als een kind hier niet op gerekend had kan de klap hard aankomen. Wees er voor je kind. Deel zijn/haar teleurstelling.
  • Kijk samen of een herexamen hier verandering in kan brengen.
  • Kijk samen hoe het volgende keer anders kan.
  • Kijk of je kind wel op het juiste schooltype zit.

Maar boven alles is het heel belangrijk dat je kind weet dat het ook oké is nu hij/zij gezakt is. Ieder kind/mens maakt zijn/haar eigen leerproces door en blijkbaar hoort dit nu bij jouw kind, hoe frustrerend dit ook is (zeker als je weet dat je kind beter had gekund).

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Examenstress, wat nu gedaan?De examenperiode is voor veel jongeren zwaar. Ze ervaren stress, zowel lichamelijk als psychisch. Voor sommigen lijkt de…

Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)De uitslag van de Cito eindtoets 2019 (de centrale eindtoets 2019) is bekend. De gemiddelde uitslag van de Cito eindtoet…
Kritiek op de Cito toets (Cito eindtoets en entreetoets)Kritiek op de Cito toets (Cito eindtoets en entreetoets)In het verleden werd de Cito toets (ook wel Cito eindtoets genoemd) steeds meer gezien als een soort eindexamen voor de…
Bronnen en referenties
  • ‘Eindexamen’ door Marieke Henselmans (Libelle)
Reactie

Bas, 13-05-2014
Hallo

Ik heb deze periode examen.
In deze periode moeten we verhuizen, alleen gaat de deal niet door.

Hierdoor zijn mijn ouders gestrest.

Ik heb ruzie met mijn moeder.
Ze zegt dat ik zelf medelijden heb, alleen omdat ik zei dat ze mischien iets vrolijker tegen ons kan doen gezien de omstandigheden.

Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 15-05-2014
Beste Bas,
Wat naar dat je ouders juist nu zo gestrest zijn, dat ze niet kunnen zien dat jij nu ook steun nodig hebt. Eigenlijk kan jij al die extra stress nu niet gebruiken, maar helaas heb je niet alles in de hand. Concentreer je op je examens en zoek steun bij je vrienden.
Heel veel sterkte en succes!

Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 03-07-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.