Eten, drinken en slapen tijdens je examens

Eten, drinken en slapen tijdens je examens Er wordt vaak niet aan gedacht, maar gezond eten en drinken is extra belangrijk tijdens een examenperiode. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Examens maken is te vergelijken met topsport (voor je hersens). Topsporters stoppen niet klakkeloos van alles naar binnen en zorgen dat ze goed uitgerust zijn. Volg hun voorbeeld, zorg (extra) goed voor jezelf en kies voor ‘de beste voeding’ tijdens de examenperiode en zorg ervoor dat je voldoende en regelmatig slaapt.

Examentips eten en drinken

Door stress kan je lichaam meer voedingsstoffen verbruiken. Let daarom extra goed op je voeding. Eet;
 • Vette vis (zalm, haring, makreel, tonijn en sardientjes)
 • Noten en zaden
 • Volkoren producten (volkoren pasta, volkoren boterhammen et cetera)
 • Veel groenten en fruit

Drink voldoende;
 • Water
 • Thee

Verstandige tussendoortjes tijdens het leren

 • Banaan
 • Gedroogde abrikozen
 • Komkommer
 • Noten en zaden
 • Appel
 • Worteltjes
 • Blauwe bessen
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Bramen
 • Een klein stukje pure chocolade (minimaal 70%)
Het is goed om tijdens het leren zelf de examensituatie zo goed mogelijk na te bootsen. Eet de tussendoortjes daarom zoveel mogelijk tussen het leren door.

De avond voor je examen

Eet niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Doordat je lichaam meer energie verbruikt in deze periode (je hersenen werken op topniveau en vaak ben je toch een beetje gestrest) heeft je lichaam soms ook echt meer voeding nodig, maar overdrijf niet. Zorg er ook voor dat je niet te vet eet. Eet ook niet te laat. Een maaltijd met bijvoorbeeld volkorenpasta en een groenterijke saus en een stukje vis is ideaal.

Ontbijt voor je examen

Zorg ervoor dat je goed ontbijt op de dag van het examen. Je hersenen hebben voldoende energie nodig om optimaal te kunnen presteren. Neem iets met vezels die voor een vol gevoel zorgen en langzaam hun energie afgeven. Neem bijvoorbeeld volkorenboterhammen met kaas en/of worst of neem pap van havervlokken. Een goed ontbijt is een goed begin.

Lunch tijdens je examen

Volkorenboterhammen met kaas en/of worst (eventueel nog een tomaat en sla erop). Hoe verleidelijk het ook is, eet nu geen patat, kroket of andere vette happen. Kies ook geen frisdrank of een energiedrankje, maar ga voor melk, thee of water.

Kauwgum tijdens het examen

Kauwen kan helpen om scherp te blijven. Niet door de stoffen die in kauwgum zitten, maar puur door de beweging. Bij sommige mensen werkt kauwgum laxerend.

Niet eten en drinken tijdens de examenperiode

Het is verstandig een aantal voedingsmiddelen en drankjes niet te eten en drinken in de examenperiode, zoals;
 • Cruesli (zit vol suiker)
 • Energiedrankjes (ze zitten vol met suiker, waardoor je even een enorme piek aan energie krijgt, maar als je suikerspiegel daarna weer snel omlaag gaat kan je je slap en futloos voelen)
 • Vette snacks en chips
 • Snoep

Examentips om goed te slapen tijdens de examenperiode

Een goede nachtrust is essentieel tijdens de examenperiode. Het scheelt enorm of je voldoende uitgerust bent, je kunt dan veel helderder denken. Zorg daarom voor voldoende slaap. Hoeveel slaap je nodig hebt is voor iedereen anders. Waarschijnlijk ligt het ergens rond de 8 uur. Daarnaast is een regelmatig slaapritme belangrijk om je goed uitgerust te voelen. Ga daarom de hele periode dezelfde tijd naar bed en sta dezelfde tijd op. Een beetje uitslapen kan, maar laat er niet meer dan een uur tussen zitten. Dit geldt ook voor het moment dat je naar bed gaat. Een keertje flink doorhalen kan geen kwaad, maar als dit vaker gebeurt, wordt je steeds vermoeider en dit zal van invloed zijn op je resultaten.

Succes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…

Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden…
Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)De uitslag van de Cito eindtoets 2019 (de centrale eindtoets 2019) is bekend. De gemiddelde uitslag van de Cito eindtoet…
Bronnen en referenties
 • ‘4x voedingstips voor de hersenen’ door Bianca Brasser (Metronieuws, 14 mei 2012)
 • ‘Vrolijk voedsel’ door Marilse Eerkens (J/M oktober 2009)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.