Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?

Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)? Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden tijdens je studieperiode wordt verwerkt. Je scriptie kan gebaseerd zijn op een praktijkgericht probleem, op literatuuronderzoek of een combinatie. Welke stappen moet je zetten in het schrijven van een scriptie naar aanleiding van een praktijkgericht probleem?

Scriptie

Elke studie heeft informatie over de procedure die de opleiding voorschrijft voor het vervaardigen van een scriptie. Hierin zijn onder andere de voorwaarden te lezen, de uiterste inleverdatum, uitstel et cetera. Je scriptie vormt meestal een onderdeel van het examen. Voor dit examenonderdeel moet je een voldoende halen.

Scriptie naar aanleiding van een praktijkgericht probleem

Een scriptie die geschreven wordt naar aanleiding van een praktijkgericht probleem is vaak gekoppeld aan een stage. Onderzoek van te voren goed of het desbetreffende stagebedrijf genoeg tijd, ruimte en inzet kan leveren om ervoor te zorgen dat jij ook daadwerkelijk onderzoek kan doen naar een oplossing voor het probleem. Het is ontzettend vervelend als je voor een groot deel afhankelijk bent van je stagebedrijf en deze het laat afweten waardoor jij uiteindelijk niet je scriptie (op tijd) kan inleveren.

Hoofdfasen scriptieschrijven

Het schrijven van een scriptie kan je opdelen in vier hoofdfasen;
  • De voorbereiding (stap 1 t/m 5)
  • Het onderzoek (stap 4 t/m 8)
  • Het schrijven van de scriptie (stap 9 t/m 10)
  • De beoordeling (stap 11)

Stappen scriptieschrijven

  1. Oriëntatie; wat is de opdracht, waaraan moet de scriptie voldoen?
  2. Keuze van het onderwerp; baken je onderwerp goed af, kijk of er voldoende relevante literatuur te vinden is.
  3. Probleemstelling; de formulering van een probleem- of vraagstelling
  4. Scriptieopzet en werkplan; plan van aanpak (indeling, onderzoeksopzet, tijdslijn)
  5. Indeling van de scriptie naar onderwerpen; een raamplan maken met hoofdstukken en paragrafen (wat hoort in welk hoofdstuk thuis)
  6. Verzamelen en selecteren van resultaten (leg de gegevens goed vast en verwerk deze zorgvuldig)
  7. Interpreteren van de resultaten (maak goed onderscheid tussen veronderstellingen en feiten, verwerk eventuele literatuur)
  8. Interpreteren van het totaalresultaat en dat toetsen aan de probleemstelling (zijn je conclusies logisch, heb je eventueel een onderdeel gemist)
  9. Invullen raamplan, het schrijven van je scriptie ( scheid hoofd- en bijzaken, gebruik eventuele grafieken en tabellen op de juiste manier, verwijs op de juiste manier naar eventuele literatuur, formuleer in een heldere leesbare stijl
  10. Vormgeving en controle (zorg voor de juiste opmaak, laat anderen je scriptie controleren zowel op spelling als op inhoud (voor zover mogelijk))
  11. Beoordeling (zorg dat je aan alle uiterlijke en inhoudelijke voorwaarden hebt voldaan)

De structuur van een scriptie

Een scriptie is een betoog. In de scriptie verdedig je aan de hand van de resultaten van je onderzoek je conclusie.
In grote lijnen heeft een scriptie de volgende structuur;
  • Inleiding (eerste hoofdstuk); onderwerp, probleemstelling en deelvragen
  • Middenstuk (middelste hoofdstukken); resultaten onderzoek en deelconclusies
  • Conclusie (laatste hoofdstuk); conclusie en aanbevelingen

Literatuurlijst

Aan het eind van de scriptie komt de literatuurlijst. Houd deze vanaf het begin zorgvuldig bij op de juiste manier (staat aangegeven in de informatie van de studie). Denk hierbij ook aan artikels, uitzendingen en websites.

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…
Conclusie schrijvenConclusie schrijvenEen scriptie, werkstuk of rapport sluit je af met het schrijven van een conclusie. Het is niet eenvoudig om een duidelij…
Het schrijven van een goede scriptieEen van de interessantste, maar ook moeilijkste dingen die een student aan het hoger onderwijs moet doen is het schrijve…
Een scriptie schrijven, hoe te beginnen?Een scriptie schrijven, hoe te beginnen?De meeste HBO en WO studies worden afgesloten door het schrijven van een scriptie/thesis. Dit is een groot onderzoek, wa…

Tips voor eindexamen vwo Nederlands: een samenvatting makenTips voor eindexamen vwo Nederlands: een samenvatting makenVoor het eindexamen vwo Nederlands moet je een samenvatting maken. Daarnaast is het sowieso handig als je een goede same…
Eten, drinken en slapen tijdens je examensEten, drinken en slapen tijdens je examensEr wordt vaak niet aan gedacht, maar gezond eten en drinken is extra belangrijk tijdens een examenperiode. Daarnaast is…
Bronnen en referenties
  • ‘Scriptie schrijven, hoe doe je dat’ door J.J.M. Krabbe en A.M.M.M. van Zeijl (HES Amsterdam, Amsterdam, mei 1993)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 20-01-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.