Tips voor eindexamen vwo Nederlands: een samenvatting maken

Tips voor eindexamen vwo Nederlands: een samenvatting maken Voor het eindexamen vwo Nederlands moet je een samenvatting maken. Daarnaast is het sowieso handig als je een goede samenvatting kunt maken van teksten en boeken, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft te lezen. Waar bestaat een goede samenvatting uit en hoe maak je een goede samenvatting voor je eindexamen vwo Nederlands?

Doorwerken tijdens het examen vwo Nederlands

Tijdens het oefenen voor het maken van een samenvatting heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je flink moet doorwerken om dit examen op tijd af te krijgen. Je moet de tekst doorlezen, de belangrijkste punten er hebben uitgehaald en dit netjes hebben samengevat. Dit betekent dat je de samenvatting in feite twee maal schrijft. Eén keer klad en één keer netjes. De laatste versie lever je uiteraard in.

Aantal woorden

Meestal wordt er aangegeven hoeveel woorden de samenvatting maximaal mag bevatten (ga hier niet overheen. Meestal is er wel een kleine overschrijdingsmarge, maar je weet nooit waar deze precies ligt). Als dit niet het geval is ga dan uit van 10% van het aantal woorden dat de gegeven tekst bevat.

Tel regelmatig de woorden op je kladpapier per alinea. Zet het aantal woorden ook naast de desbetreffende alinea en maak elke keer een optel som. Op deze manier houd je vanaf het begin goed bij hoeveel woorden je hebt. Zo kom je er niet ineens aan het einde achter dat je de helft moet schrappen omdat je echt teveel tekst hebt. Ook zorgt deze optelling ervoor dat je makkelijker keuzes en aanpassingen kan maken als je teveel woorden hebt en nog meer/beter moet gaan samenvatten.

Wat heb je nodig?

  • Pen
  • Potlood (om steekwoorden naast alinea’s op het examen te schrijven)
  • Liniaal (om belangrijke woorden en/of zinnen te onderstrepen)
  • Flink veel examenpapier (is ook kladpapier)

Samenvatting examen vwo Nederlands

Op het examen vwo Nederlands krijg je voor de opdracht van de samenvatting meestal een tekst uit een krant of opinietijdschrift. De samenvatting moet een samenhangende tekst worden die geschreven is in goed Nederlands. De samenvatting moet goed te lezen en te volgen zijn voor iemand die de oorspronkelijke tekst niet heeft gelezen. Essentiële woorden of zinswendingen uit de voorgelegde tekst mag je gebruiken.

Waar bestaat een goede samenvatting uit?

Een goede samenvatting bestaat uit een;
  • Inleiding; hierin staat de hoofdgedachte van de tekst
  • Kern; hierin staan argumenten uit de verschillende alinea’s
  • Slot/ conclusie; hierin staat de conclusie/bevinding van de schrijver van de tekst

Hoe maak je een goede samenvatting?

  • Lees de opdracht; hierin staat waar het artikel vandaan komt en aan welke voorwaarden de samenvatting moet voldoen (bijvoorbeeld maximaal aantal woorden).
  • Lees de titel en bestudeer eventuele illustraties.
  • Lees de tekst helemaal door, zodat je weet waar deze over gaat.
  • Formuleer de hoofdgedachte, het doel en de conclusie van de schrijver.
  • Lees de tekst opnieuw en onderstreep belangrijke woorden en zinnen. Zet eventueel een paar steekwoorden (ook wel signaalwoorden genoemd) naast de alinea’s waar deze over gaan of naar verwijzen (inleiding, vervolg inleiding, aanpak, onderzoek, voorbeeld et cetera).
  • Begin met het schrijven van je samenvatting. Bij het schrijven van de samenvatting begin je met de hoofdgedachte. Daarna loop je meestal de alinea’s één voor één af en neemt essentiële zinnen en woorden over. Verbind deze tot een lopend geheel. Sluit af met de conclusie of oordeel van de schrijver.
  • Houd op deze kladversie ook het aantal woorden bij.
  • Klaar; tel het totaal aantal woorden.
  • Lees de kladversie nog eens goed door op inhoud.
  • Lees de kladversie nog eens goed door op spelling en zinsconstructie.
  • Schrijf de nette versie.
  • Lees deze nette versie nog een keer door voor je deze inlevert.

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…
Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…

Omgaan met examenstressOmgaan met examenstressVeel mensen hebben in meer of mindere mate last van examenstress (ook wel examenkoorts genoemd). Examenstress is niet er…
Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?In een scriptie verwerkt je de (een deel van de) kennis en vaardigheden die je tijdens je studie (en stage) hebt opgedaa…
Bronnen en referenties
  • www.eindexamensite.nl
  • www.scholieren.com
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.