Het colloquium doctum: 21+-test van de universiteit

Het colloquium doctum: 21+-test van de universiteit Het is bij veel mensen bekend dat je door middel van een 21+-toets toegelaten kan worden tot het hbo indien je niet in het bezit bent van een havo-diploma of enig ander geschikte vooropleiding hebt afgerond. Maar wist je ook dat er een soortgelijke mogelijkheid bestaat op universitair niveau? Zonder een vwo-, hbo-diploma of hbo-propedeuse krijg je alsnog de kans om een universitaire opleiding te volgen. Als je aan de voorwaarde van minimaal 21 jaar oud voldoet kan je je aanmelden voor zo'n toelatingsprocedure, genaamd het colloquium doctum.

Wat is het colloquium doctum precies?

Het colloquium doctum is een bijzondere toelatingsprocedure tot een universitaire bacheloropleiding en bedoeld voor mensen van 21 jaar of ouder die niet meteen toelaatbaar zijn door het ontbreken van de vereiste vooropleiding. Je bent namelijk in beginsel meteen toelaatbaar tot de universiteit als je in het bezit bent van een:
  • Vwo-diploma
  • Wo-propedeuse, -bachelor, of -master
  • Hbo-propedeuse of -einddiploma (In het geval van een hbo-propedeuse gelden vaak nog aanvullende eisen.)

Als je dus niet een van de bovenstaande diploma's bezit maar alsnog aan een universitaire opleiding wil beginnen moet je het colloquium doctum doorlopen om aan te tonen dat je het niveau aankan.

Hoe verloopt de toelatingsprocedure?

Aanmelden

Veel universiteiten hanteren een deadline rond april of mei voor het aanmelden van het C.D. Des te eerder je je aanmeldt, des te eerder je ook informatie krijgt over de precieze eisen en kan je op tijd beginnen met het voorbereiden van de toetsen. Bovendien bieden sommige universiteiten zelf geen toelatingstoetsen aan en dien je de gevraagde vakken via een staatsexamen of een andere instellingen te halen, daarom moet je ook rekening houden met de aanmeld- en toetsdata van de desbetreffende instellingen. De deadline voor het aanmelden van een staatsexamen is bijvoorbeeld 31 december. Dus meld je ruim op tijd aan om te voorkomen dat je je kans verspilt. Bij vrijwel alle universiteiten dien je je eerst aan te melden voor de beoogde opleiding in Studielink. Hoe je daarna je aanmelding moet afronden hangt van de verschillende universiteiten af.

Kosten

Sommige universiteiten vragen aanmeldkosten van rond de 100 euro en bij andere universiteiten is het weer gratis. Dat gaat echter alleen over het aanmelden. Vaak moet je de benodigde vakken halen aan een andere instelling en daar zitten ook kosten aan verbonden. Gemiddeld kan je denken aan zo'n 100 euro per examen. Daarnaast heb je ook nog indirecte kosten als boeken voor zelfstudie of cursusgeld en reiskosten.

Af te leggen toetsen en vrijstellingen

De af te leggen toetsen binnen het kader van het C.D. verschillen per opleiding en per universiteit. Maar het aantal zit meestal rond de twee tot vier toetsen. Bijvoorbeeld voor de opleiding Economie en Bedrijfseconomie op de VU dien je de vakken Engels, wiskunde A of B en geschiedenis op 6vwo-niveau te halen.

Sommige universiteiten bieden zelf toelatingstoetsen aan, maar vaak is dat niet het geval. Dan moet je de toetsen aan een andere instelling afleggen. Mogelijkheden zijn via staatsexamens, de CCVX of het James Boswell Instituut. Van de behaalde vwo-deelcertificaten en diploma's aan de externe instanties dien je vervolgens gewaarmerkte kopieën te maken en die in te leveren bij jouw universiteit. Waarmerken wil zeggen dat op de kopie van jouw diploma of certificaat een stempel en een handtekening staan van een officiële instantie waaruit blijkt dat de kopie overeen komt met het origineel. Dit waarmerken kan bij de administratie van de instelling die het diploma heeft verstrekt of bij de universiteit waar je naartoe wil. Als je al eerder een certificaat of diploma voor een vereist vak hebt gehaald hoef je die niet opnieuw te halen. Je hoeft het dan alleen te laten waarmerken en in te leveren waarna je vrijstelling krijgt voor het desbetreffende vak.

Let er wel op dat niet alle soorten certificaten en diploma's geaccepteerd worden door de universiteit. Het kan zijn dat een diploma behaald aan een bepaalde instantie niet voldoende wordt geacht door de universiteit, en de criteria daarvoor kunnen zelfs per opleiding verschillen. Informeer daar dus eerst goed naar voordat je voor een examen aanmeldt bij een instantie.

Meestal worden de toetsen twee keer per jaar afgenomen, de eerste keer rond mei en een herkansing rond juli. De precieze data zul je een aantal weken op voorhand in een brief krijgen van de universiteit. De toetsdata van andere instanties dien je zelf op te zoeken.

En daarna?

Als je alle vereiste certificaten en/of diploma's hebt aangereikt en/of de toelatingstoetsen met een voldoende hebt afgesloten en die ook administratief zijn verwerkt ben je in principe toelaatbaar tot die specifieke bacheloropleiding. Eén succesvol doorlopen colloquium doctum geeft je namelijk alleen toegang tot die ene bacheloropleiding waarvoor je een C.D. had aangevraagd op die ene universiteit en in dat ene studiejaar. Als je later toch van gedachte verandert moet je de toelatingsprocedure opnieuw doorlopen. Dus wees eerst zeker van je besluit voordat je een C.D. aanvraagt.
© 2015 - 2024 Realyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colloquium DoctumWil je graag naar de universiteit, maar heb je geen vwo-diploma? Veel mensen weten niet dat het alsnog mogelijk is om to…
Toelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaToelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaHet is mogelijk om toegelaten te worden tot een universitaire opleiding op basis van een buitenlands middelbare school d…
Geen diploma? Tóch studeren!Geen diploma? Tóch studeren!Jij weet precies wat je wilt. Je hebt je droomjob al helemaal uitgezocht. Er is één probleem: je hebt geen (middelbaresc…

Dyslexie in het basisonderwijsAls leerkracht in het basisonderwijs moet jij leerlingen dingen leren en moet je kunnen inspelen op de behoeftes die een…
Hoe spiek je het best?Hoe spiek je het best?Spieken is een soort van gewoonte geworden op school. Als je aan een gemiddelde scholier vraagt of hij ooit heeft gespie…
Bronnen en referenties
  • http://www.vu.nl/nl/opleidingen/toelating-en-inschrijving/bachelorstudenten/colloquium-doctum/informatie/index.asp
  • http://www.eur.nl/essc/studentenadministratie/colloquium_doctum/
  • http://www.uva.nl/onderwijs/bachelor/inschrijven/toelating/onvoldoende-vooropleiding/colloquium-doctum.html
Reactie

Nujdar Ahmad, 01-02-2017
Hoevaak kan iemand een colloquium doctum afleggen? Kan ik het dus meerdere keren doen als ik het nodig heb? Of mag het alleen 1 keer in mijn leven? Of 1 keer per jaar? Reactie infoteur, 07-03-2017
Voor zover ik het weet mag je per studiejaar voor elk gewenste opleiding een keer het colloquium doctum afleggen, als het niet geslaagd is mag je het volgend jaar weer opnieuw proberen enzovoort.

Realyy (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.