Toelating tot de universiteit met een buitenlands diploma

Toelating tot de universiteit met een buitenlands diploma Het is mogelijk om toegelaten te worden tot een universitaire opleiding op basis van een buitenlands middelbare school diploma. Het aanmeldproces en de route naar toelating voor de opleiding van keuze is dan wel wat ingewikkelder. De universiteit zal namelijk moeten inschatten of het diploma dat je behaald een equivalent is van het Nederlandse VWO en of je vakkenpakket toereikend is. Is dit niet het geval, dan moet je wellicht aanvullende examens afleggen. Nuffic voorziet Nederlandse universiteiten van informatie met betrekking tot het niveau van buitenlandse opleidingen. Diversen daarvan zijn een volwaardig equivalent van het Nederlandse VWO.

Inhoud


Met een buitenlandse vooropleiding naar een Nederlandse universiteit

Heb je niet in Nederland op de middelbare school gezeten maar in het buitenland een diploma behaald, dan is het mogelijk om op basis van dit papiertje toelating te verkrijgen tot een Nederlandse universiteit, mits je vooropleiding van voldoende niveau is. Is dit jouw situatie dan zal je aanmelding voor een opleiding wat anders verlopen dan bij studenten met een Nederlandse vooropleiding. Omdat Studielink - het systeem dat alle inschrijvingen voor Nederlandse universiteiten registreert - geen buitenlandse diploma's kan verifiëren zul je door je universiteit(en) van keuze een alternatief systeem in geloodst worden. De meeste universiteiten hebben een International Office dat alle aanmeldingen van studenten met een buitenlandse vooropleiding afhandelt..

Waardering van het diploma

De verificatie van de authenticiteit en kwaliteit van je diploma kan in het geval van een buitenlandse vooropleiding niet automatisch gedaan worden. De universiteit zal maatwerk moeten verrichten. Het aanmeldproces is daarom wat ingewikkelder als je een niet-Nederlands diploma hebt. Dit proces bestaat eruit dat je een aanmelddossier moet indienen dat gewoonlijk zal bestaan uit een kopie van je paspoort, een gewaarmerkte kopie van je diploma en cijferlijst (eventueel met vertalingen) en een taaltoets Engels en/of Nederlands. Opleidingen vragen daarnaast soms nog om aanvullende documenten zoals een motivatiebrief en een referentiebrief van je school. De deadline voor het compleet maken van je aanmelddossier kan soms eerder liggen dan voor scholieren met een Nederlandse vooropleiding.

Het International Office van de universiteit zal een waardering maken van je diploma waarbij gekeken wordt of jouw diploma een volwaardig equivalent van het Nederlandse VWO is. Dit zal in ieder geval het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld een IB-diploma of EB-diploma hebt behaald. Hetzelfde geldt voor het Belgische 'Diploma van Secundair Onderwijs', het Duitse 'Abitur' of drie Britse A-Levels. Deze standaarden worden bepaald door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Nederlandse universiteiten kunnen daarnaast nog wel eisen stellen aan het gemiddelde cijfer waarmee je geslaagd moet zijn.

Voorbeelden van diploma's die rechtstreekse toelating bieden

Naast de hierboven genoemde veel voorkomende diploma's worden ook deze diploma's qua niveau gelijkgesteld met het Nederlandse VWO:
Bron: State Farm, Flickr (CC BY-2.0)Bron: State Farm, Flickr (CC BY-2.0)
  • Finland: Ylioppilastutkinto todistus
  • Frankrijk: Diplôme de Baccalauréate Générale
  • Griekenland: Apolytirio Genikou Lykeiou (mogelijk met eisen aan het gemiddelde cijfer)
  • IJsland: Studentprof van een Mentaskoli
  • Indonesië: Surat Tanda Tamat Belajar: Sekolah Menengah Atas aangevuld met een universitair toelatingsexamen
  • Italië: Diploma di Superamento Dell 'Esame di Stato Conclusivo
  • Litouwen: Brandos Atestatas van een Gimnazija of Licejus
  • Luxemburg: Diplome de fin d'Etudes Secondaires
  • Noorwegen: Vitnemal fra den Videregaende skolen
  • Oostenrijk: Reife(prüfungs)zeugnis van een Allgemeinbildende Höhere Schule
  • Polen: Swiadectwo Dojrzalosci van de Centralna Komisja Egzaminacyjna
  • Portugal: Diploma do Ensino Secundário (mogelijk met eisen aan het gemiddelde cijfer)
  • Spanje: Bachillerato of Titulo de Bachiller (mogelijk aangevuld met het universitair toelatingsexamen)
  • Turkije: Lise Diplomasi van een Genel Lise (met eisen aan het gemiddelde cijfer)
  • Verenigde Staten van Amerika: High School Diploma met tenminste 3 Advanced Placements (AP's) met een cijfer tussen de 3 en 5
  • Zuid-Afrika: National Senior Certificate (mogelijk met eisen aan het gemiddelde cijfer)
  • Zweden: Avgangsbetyg / Slutbetyg från gymnasiskolan (met eisen aan het vakkenpakket)
  • Zwitserland: Maturitätszeugnis, Certificat de Maturité of Attestato di Maturità

Aanvullende eisen

Heb je een diploma behaald in een niet-Westers land waar de kwaliteit van het onderwijs over het algemeen minder is dan in Nederland, dan kan het zijn dat jouw diploma niet op VWO-niveau gewaardeerd wordt maar bijvoorbeeld op Havo-niveau. In dat geval zul je niet rechtstreeks toelaatbaar zijn. Deze deficiënties kun je mogelijk wegwerken door het afleggen van aanvullende examens. Zo verwijst de Universiteit Utrecht en Amsterdam University College bijvoorbeeld scholieren door naar Boswell-Bèta voor aanvullende examens wiskunde, scheikunde of natuurkunde. Deze examens kunnen ook in het Engels afgelegd worden.

Colloquium doctum

Is het niveau van je vooropleiding dusdanig laag dat deficiënties niet door middel van aanvullende cursussen kunnen worden gecompenseerd dan ben je mogelijk aangewezen op het afleggen van een colloquium doctum. Dit is in feite een onderzoek naar je geschiktheid voor toelating tot de universiteit. Afhankelijk van de opleiding waarvoor je kiest zul je dan een aantal staatsexamens af moeten leggen. Kies je voor een alfa-opleiding dan gaat dit vaak alleen om Nederlands en Engels. Bij bèta-opleidingen zul je echter ook moeten kunnen aantonen dat je een vak als wiskunde op VWO-niveau beheerst. Het afleggen van een colloquium doctum is pas mogelijk vanaf de leeftijd van 21 jaar.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lotingstudies, lotingsklassen & kans op inlotingHoe groot is de kans op inloting bij een lotingstudie? Een aantal HBO en WO-opleidingen zijn zogenaamde “lotingstudies”,…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?Studeren in Curaçao: welke opleidingen zijn er?Studeren in Curaçao is een mogelijkheid waar niet iedereen direct aan denkt. Maar waarom zou je het niet overwegen? Het…

Een middelbare school kiezen in Willemstad CuraçaoEen middelbare school kiezen in Willemstad CuraçaoAan het einde van de basisschool is het altijd spannend naar welke middelbare school je kind gaat. Wanneer je op Curaçao…
Studeren met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenStuderen met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenVoor wie niet genoeg kan krijgen van studeren, zijn Massive Open Online Courses een welkome toegevoegde waarde binnen he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thelester, Pixabay
  • http://www.students.leiden.edu/application-admission/bachelor/application-admission/equivalent-diplomas.html
  • http://www.uu.nl/bachelors/en/bachelor/economics-and-business-economics/toelating
  • http://www.ru.nl/opleidingen/bacheloropleidingen/toelating/colloquium-doctum/
  • http://www.boswell-beta.nl/vwo/math-a
  • Afbeelding bron 1: State Farm, Flickr (CC BY-2.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.