Studeren met MOOC's: gratis online cursussen en vakken

Studeren met MOOC's: gratis online cursussen en vakken Voor wie niet genoeg kan krijgen van studeren, zijn Massive Open Online Courses een welkome toegevoegde waarde binnen het onderwijs. Het overgrote deel van de aangeboden cursussen is geheel gratis. Dit verlaagt de drempel om je kennis en vaardigheden te vergroten met behulp van een online universitaire cursus. Het gros van de MOOC's wordt aangeboden door de meest gerenommeerde universiteiten van over de hele wereld, zoals Harvard, Princeton en Oxford University, wat duidt op een kwalitatieve waarborg en genoeg uitdaging voor de cursist.

Massive Open Online Courses

Sinds 2008 bieden diverse platforms die gevormd worden door samenwerking met tal van universiteiten over de hele wereld, diverse gratis (of tegen geringe betaling) online cursussen aan op universitair niveau. MOOC's blijken een waardevolle aanvulling op het aanbod in e-learning, waarbij voor de cursussen en modules interactief gebruikt wordt gemaakt van de computer en het internet. 2012 was 'het jaar van de MOOC', toen de belangstelling onder beleidsmakers binnen het onderwijs en de media dusdanig groot was en dit type onderwijs onder de afnemers een impuls kreeg. Met de opkomst van MOOC's staat de poort tot gratis kwalitatieve educatie wijd open.

De bekendste platforms die Massive Online Open Courses aanbieden zijn:
  • Coursera
  • Udacity
  • EdX

Toelating

De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk, mits je 18 jaar of ouder bent. Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben, niet eerder op universitair niveau te hebben gestudeerd óf überhaupt op dit moment te studeren aan een universiteit. MOOC's dienen ter aanvulling van een ieders kennis. Je kunt ze ook afnemen wanneer je daarnaast een baan hebt of andere bezigheden. Daarom zijn MOOC's bij uitstek geschikt om te volgen 'tussen de bedrijven door'.

Cursusaanbod

Het aanbod in cursussen is zeer divers en bereikt een groot publiek. Miljoenen mensen wereldwijd volgen op dit moment een cursus. Zo zijn er cursussen te volgen in natuurkunde, wiskunde en andere beta-richtingen, maar ook in filosofie, kunsten en bijv. marketing en business. De meeste onderwerpen binnen de wetenschap zijn inmiddels wel toegankelijk gemaakt voor de geïnteresseerde thuis-studeerder.

Hoe zijn MOOC's opgebouwd?

Het idee achter MOOC's is dat je kunt studeren in je eigen tijd en in je eigen tempo. De cursussen worden veelal aangeboden in blokken van een aantal weken. Zo zijn er cursussen die vijf weken duren, maar ook zijn er die tien weken duren. De meeste cursussen bestaan uit een combinatie van video-hoorcolleges en digitale huiswerk opdrachten (in groepen). Ieder blok wordt afgesloten met een toets of eindopdracht, waarna er een eindtoets plaatsvindt over de gehele cursus. De cursussen worden gegeven door vakdocenten en/of professoren.

Valkuilen

Ondanks dat je voor de meeste cursussen geen specifieke voorkennis nodig hebt of universitair denkniveau, wees erop bedacht dat de meeste cursussen van een tamelijk (onderschat) niveau zijn. Daardoor blijkt in de praktijk dat een aanzienlijk aantal studenten vroegtijdig afhaakt en de eindstreep niet haalt. Dit is nog vaker het geval wanneer iemand zich inschrijft voor meerdere cursussen tegelijk, omdat iedere cursus maar een paar weken duurt en vervolgens geprobeerd wordt alle ballen in de lucht te houden. Het is daarom aan te bevelen je te richten op één cursus tegelijk.

Zorg daarnaast dat je de Engelse taal voldoende machtig bent. Het overgrote deel van de cursussen wordt namelijk gegeven in het Engels, inclusief vakterminologie. Ook daar struikelen studenten over.

MOOC's zijn fraudegevoelig

Tot slot is het afleggen van examens bij MOOC's gevoelig voor fraude. Mede om deze reden zijn niet alle MOOC's volledig gratis, hoewel het overgrote deel dat wel is. Je kunt tegen een geringe vergoeding een persoonlijk certificaat aanvragen dat bevestigt dat jij degene bent die het examen afgelegd heeft en niet een willekeurige ander, door middel van een zogenaamd signature tracking-systeem. Dit is bijvoorbeeld relevant wanneer je na het behalen van een certificaat dit wil vermelden op je cv en je dus moet kunnen aantonen dat jij degene bent die het certificaat behaald heeft, of wanneer je werkgever je gevraagd heeft om een cursus te doen.

Betalen voor MOOC's in de toekomst?

Hoewel MOOC's in 2016 nog overwegend gratis zijn, gaat dit in de toekomst mogelijk veranderen. Het maken van een MOOC kost universiteiten heel veel geld en tijd. Universiteiten verdienen er verhoudingsgewijs bijna niets op terug. Het feit dat een groot deel van de cursisten de eindstreep niet haalt en vroegtijdig stopt, terwijl in MOOC's een grote investering zit, doet het tij keren bij universiteiten.

Het standpunt van universiteiten is dan ook dat door de gratis cursussen de interesse van studenten wordt gewekt, maar ze op den duur een vergoeding willen vragen voor wie zijn kennis wil verbreden. Deze vergoeding zal niet altijd in verhouding staan met wat studenten van die universiteiten aan collegegeld betalen, zodat het puur een vergoeding blijft. Andere cursussen zullen wel duurder worden. EdX is inmiddels al overgestapt van het gratis aanbieden van cursussen naar het vragen van een vergoeding voor de aangeboden cursussen.
© 2016 - 2024 Epiphany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coursera: Online studeren met een MOOCCoursera: Online studeren met een MOOCHet Amerikaanse bedrijf Coursera biedt colleges online aan van top universiteiten zoals Princeton en Stanford. Dit doet…
Hoe volg ik gratis online colleges aan een universiteit?Hoe volg ik gratis online colleges aan een universiteit?Steeds meer universiteiten bieden het aan: online colleges. Deze colleges zijn ontwikkeld op basis van videolectures die…
Gratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityGratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityMOOC staat voor Massive Open Online Course, oftewel een online cursus waaraan vele duizenden geïnteresseerden meedoen. Z…
Gratis online cursus volgen? De beste sites op een rijGratis online cursus volgen? De beste sites op een rijVerveel je je en wil je graag iets nieuws leren? Wil je graag een cursus volgen maar heb je weinig geld? Wil je je kenni…

Toelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaToelating tot de universiteit met een buitenlands diplomaHet is mogelijk om toegelaten te worden tot een universitaire opleiding op basis van een buitenlands middelbare school d…
Het juist gebruik van interpunctie in het EngelsHet juist gebruik van interpunctie in het EngelsHet gebruik van leestekens, ook wel interpunctie genoemd, is in het Engels anders dan in het Nederlands. Interpunctie is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • http://lexicon.ft.com/Term?term=mooc
  • http://oedb.org/ilibrarian/the-future-of-moocs/
  • http://www.diygenius.com/the-ultimate-guide-to-moocs/
  • http://www.afr.com/news/policy/education/top-mooc-provider-edx-no-longer-free-for-all-20141005-jlu72
Epiphany (42 artikelen)
Laatste update: 26-04-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.