Loten voor een opleiding aan de universiteit

Loten voor een opleiding aan de universiteit Een paar univerisitaire opleidingen hebben een numerus fixus. Dit betekent dat je mee moet doen aan een loting om te worden toegelaten. Dit is voor sommigen bijna net zo spannend als de uitslag van hun vwo examen. Hoe gaat loten voor een opleiding aan de universiteit er aan toe en wat zijn je alternatieven? Lees het hier.

Voor welke opleidingen in Nederland moet je loten?

De volgende opleidingen aangeboden door Nederlandse universiteiten hebben een numerus fixus (de tussen haakjes genoemde aantalen zijn een voorbeeld van de aantalen die gehanteerd worden op de Universiteit Utrecht):
  • biomedische wetenschappen (175 studenten)
  • diergeneeskunde (225 studenten)
  • geneeskunde (304 studenten)
  • psychologie (500 studenten)
  • farmacie (225 studenten)
  • rechten (750 studenten)

Wat moet je doen als je je wilt inschrijven voor een opleiding met numerus fixus?

Allereerst moet je je aanmelden via de website van Studielink. Wanneer de uiterlijke inschrijfdatum is, is ieder jaar verschillend, hoe dit dus goed in de gaten. Van hen krijg je een bevestiging van ontvangst. Je geeft dan aan voor welke opleiding je je wil inschrijven en in welke plaats. Waar mogelijk geef je een tweede voorkeur op. Voor Diergeneeskunde is dit niet mogelijk, want deze opleiding wordt alleen door de Universiteit Utrecht aangeboden. Bij je inschrijving kun je ook een tweede keuze aangeven voor wat betreft de opleiding. Je wordt daar dan automatisch voor inschreven als je bij de loting voor de opleiding van voorkeur wordt uitgeloot.

Na de sluitingsdatum krijg je een lotnummer. Hoe lager je nummer des te groter je kans. Je krijgt echter niet te zien welk lotnummer je hebt. Dit wordt tegelijk bekend gemaakt met het bericht van in- of uitloting. Dit komt meestal in de tweede helft van juli.

Je moet je ook inschrijven bij de IB-groep. De sluitingsdatum voor inschrijving is meestal in de tweede week van juni als het gaat om numerus fixusopleidingen. Ook als je nog een examenvak gaat herkansen om een hoger cijfer te laten geldt deze sluitingsdatum. Lukt het je om je examencijfer op te hogen dan moet je een bericht hiervan nazenden naar de IB Groep. Dit zal dan nog worden meegenomen.

Hoeveel kans maak je om ingeloot te worden?

De kans die je hebt om daadwerkelijk te worden toegelaten bij de opleiding van keuze is afhankelijk van je gemiddelde cijfers op het vwo. De groepen hebben de volgende kans:
  • lotingsklasse A: gemiddeld eindexamencijfer van 8,0 of hoger: 100%
  • lotingsklasse B: gemiddeld eindexamencijfer van 7,5 tot 8,0: 65 %
  • lotingsklasse C: gemiddeld eindexamencijfer van 7,0 tot 7,5: 45%
  • lotingsklasse D: gemiddeld eindexamencijfer van 6,5 tot 7,0: 35%
  • lotingsklasse E: gemiddeld eindexamencijfer tot 6,5: 22%

Dit gaat niet om kansen die studenten in de genoemde groepen ten opzichte van elkaar hebben. Iemand met een 7,2 gemiddeld komt bijvoorbeeld in een groep met 500 studenten, daarvan worden er dan ongeveer 225 (oftewel 45%) toegelaten. Dit is een gemiddelde, het kan ook zijn dat bijvoorbeeld 41% of 60% wordt toegelaten. Dit is afhankelijk van het aantal inschrijvingen dat jaar. Deze percentages zijn gebaseerd op het aantal toelatingen van voorgaande jaren. Deze percentages kunnen voor 2009 weer heel anders zijn dan voor 2008. Je cijferlijst is van groot belang, dus zorg dat je tot het uiterste gaat om op je examen goede cijfers te halen!

Heb je een ander document dat recht geeft op toelating dan een vwo-diploma dan kom je altijd in klasse C terecht. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een hbo-diploma of een bachelor diploma van een andere opleiding.

Als je bent ingeloot

Als je bent ingeloot stuurt de IB-Groep je een bewijs van toelating. Je moet je dan binnen de termijn van vier weken inschrijven bij de opleiding zelf. Pas dan is je inschrijving definitief. Voor de plaatsen die na deze termijn niet zijn ingevuld volgt een tweede loting.

Als je bent ingeloot maar niet in de plaats van voorkeur, je bent bijvoorbeeld ingeloot voor Rechtsgeleerdheid of Medicijnen in Utrecht terwijl je eerste voorkeur Amsterdam was, dan kun je nog ruilen. Indien een andere student de omgekeerde wens had dan is er nog een kans. Dit kun je niet informeel regelen. Binnen twee weken kun je de IB Groep in kennis stellen van jouw wens om te ruilen. Op volgorde van binnekomst wordt geprobeerd aan deze verzoeken te voldoen.

Als je bent ingeloot maar in een andere plaats en is dit om uitzonderlijke redenen een probleem, dan kun je aanspraak maken op de hardheidsclausule. Je moet dan in staat zijn aan te kunnen tonen dat het voor jou om bijvoorbeeld medische redenen of familieomstandigheden. Is dit jij jou het geval, dan moet je dit z.s.m. doorgeven.

Als je bent uitgeloot

Als je bent uitgeloot ontvang je een bericht van uitloting. Hierin wordt de datum van een eventuele tweede loting bekend gemaakt voor open gebleven plaatsen. Wil je hier aan meedoen dan moet je dat binnen twee weken laten weten aan de IB Groep. Ook zijn er nog naplaatsingen. Hier kom je bij uitloting automatisch voor in aanmerking. Heb je je bedacht dan kun je laten weten hier niet voor in aanmerking te willen komen.

Als je bent uitgeloot en het bovenstaande is allemaal niet meer van toepassing dan heb je een aantal opties:
  • Het volgend jaar opnieuw proberen. Je kunt voor één opleiding in totaal drie keer meeloten.
  • Een jaar een andere bacheloropleiding volgen en het daarna opnieuw proberen.
  • Het in een ander land proberen. Sommige Nederlandse studenten proberen het bijvoorbeeld in België of in een ander land waarvan ze de taal op moedertaalniveau spreken.
  • Definitief kiezen voor een ander bacheloropleiding.

Lees verder

© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lotingstudies, lotingsklassen & kans op inlotingHoe groot is de kans op inloting bij een lotingstudie? Een aantal HBO en WO-opleidingen zijn zogenaamde “lotingstudies”,…
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…
De studie geneeskundeDe studie geneeskundeIeder jaar moeten er weer genoeg schoolverlaters kiezen voor een vervolgopleiding. Sommige kiezen dat een lotingstudie.…

Het Bachelor-Master systeemHet Bachelor-Master systeemSinds een aantal jaar is het systeem voor studeren veranderd in Nederland. Dit geldt voor de meeste HBO- en WO opleiding…
Maatschappelijke stage: Wat is het en welk doel heeft het?In de politiek wordt al jaren gesproken over het instellen van maatschappelijke stages voor scholieren. Het huidige kabi…
Reacties

Patrick, 20-07-2013
Hoe zit het eigenlijk met hogeschool?
Wat als je met een 7.5 gemiddeld geslaagd bent op vwo niveau dan lijkt het logisch dat je in een hogere lotingsklasse komt dan iemand die 7.5 gemiddeld heeft op havo niveau? Reactie infoteur, 22-07-2013
Wanneer je voor een HBO-opleiding mee moet doen met de loting en je hebt een VWO diploma, dan heb je geen voorrang in de loting. Ook wordt een 7.5 op het VWO niet als beter gezien dan een 7.5 op de HAVO en hiermee zou je dan dus ook in dezelfde lotingsklasse terecht komen.

Ahogewoning, 16-12-2009
Ik moet nog het vak scheikunde inhalen en ben van plan dat te doen via Boswell instituut te Utrecht. Als alles goed gaat rond ik dit vak op 20 juli 2010 af. kan ik dan wel meedoen met de loting voor de studie medicijnen voor het jaar 2010?
Groeten Annelot Hogewoning Reactie infoteur, 18-12-2009
Beste Annelot,
Hier durf ik geen uitspraken over te doen. Het beste neem je contact op met jouw universiteit van voorkeur. Zij kunnen je uitsluitsel geven.

Mvg,
Pero

Arjen90 (infoteur), 05-10-2008 #3
Leuk artikel, maar ik heb toch het idee dat het niet helemaal klopt. Want bij het kopje voor welke opleidingen in Nederland je moet loten, staan bijvoorbeeld farmacie en rechten erbij. Eén vriend van mij studeert rechten en een andere farmacie, maar zij hebben daarvoor geen loting gehad. Misschien dat je daar nog even naar kunt kijken of dat er nog wat bijgezet moet worden.

Groeten ARjen Reactie infoteur, 05-10-2008
Hoi Arjen,
Klopt, dat is pas vanaf dit jaar. Het kan dus goed zijn dat jouw vrienden niet hebben hoeven loten, vorig jaar was daar namelijk nog geen sprake van. Het zou ik een uitzonderlijk geval zelfs zo kunnen zijn dat voor een zelfde opleiding in de ene stad geen loting bestaat en in de andere wel, maar voor zover ik weet is dat op dit moment niet het geval.

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 20-05-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.