Tips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomen

Tips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomen Elke student en scholier doet het: soggen. Sog staat voor studie-ontwijkend gedrag, en betekent dat je bezig bent met andere activiteiten dan je studie. Dit terwijl je eigenlijk bezig zou moeten zijn met het leren voor een tentamen of het schrijven van een paper. Als je merkt dat je vaak ‘sogt,’ dan is het goed om na te gaan wat je hier tegen kunt doen. Zo kun je zorgen dat je een goede leeromgeving hebt, dat je weinig afleiding hebt van je smartphone en computer, en dat je voldoende gemotiveerd bent voor je studie. Elke student herkent het wel: je moet leren voor een tentamen of echt even werken aan die paper, maar in plaats daarvan verdoe je je tijd met hele andere dingen. Zo check je om de paar minuten je mail, lees je allerlei (on)zinnige artikelen op internet of check je alle berichten op Facebook. Dit gedrag wordt aangeduid met de term sog: studie-ontwijkend gedrag. Studenten gebruiken het zelfs als werkwoord (soggen). Hoewel soggen soms heel leuk kan zijn, kan het ook erg storend zijn. Wat kun je eigenlijk doen om je aandacht bij je studie te houden?

Werkomgeving

Het ontwijken van studie-ontwijkend gedrag begint bij een goede werkomgeving. Dit begint bij een vaste leerplek. Het beste is om hiervoor een bureau te kiezen, en bijvoorbeeld niet je bed of de bank. Dit omdat jouw onderbewustzijn de plek ook associeert met andere activiteiten, zoals tv kijken of een boek lezen. En dat zorgt er voor dat je je na een tijdje minder goed kunt concentreren. Zorg er voor dat de plek waar jij leert op dat moment alleen een studeerplek is. Het is namelijk van belang om je tijd goed te benutten, en dit kan alleen als je niet allerlei afleiding om je heen hebt. Haal dus alles dat niets met jouw studie te maken heeft weg, of orden je bureau zo dat je er geen last van hebt. Op de plek waar je studeert moet je ook rustig kunnen werken. Een plek waar je kunt worden afgeleid door je moeder of huisgenoot kun je daarom het beste vermijden.

Sfeervol

Bovenstaande betekent echter niet dat je studeerplek dan maar een saaie plek moet worden. Het is namelijk ook belangrijk dat je positieve gevoelens ontwikkelt bij deze plek. Het is niet de bedoeling dat je meteen heel erg tegen het studeren op ziet, wanneer je plaatsneemt aan je bureau. Zo kun je op je bureau wel wat leuke foto’s, een bosje bloemen of iets anders neerzetten. Mits het je dus niet afleidt van je studie. Misschien geeft het jou een positief gevoel om een fotoboek op je bureau neer te leggen, maar als je telkens de neiging hebt om daarin te kijken, dan werk je het soggen in de hand.

Praktisch

Richt je bureau ook praktisch in. Als je telkens moet opstaan om iets te pakken, dan zorgt dit alleen maar voor afleiding. Voordat je begint moet je dus goed nadenken wat je nodig denkt te hebben bij een studiesessie. Voorbeelden zijn je studieboek, pennen, schrijfblok, markeerstiften, laptop (bedenk of je deze echt nodig hebt!), potloden en/of je gum.

Afleiding

Zelfs als je je bureau vrij hebt gemaakt van overbodige spullen, dan kun je veel last hebben van afleiding. De grootste afleiding is misschien wel de smartphone. Het is heel gemakkelijk om telkens even te kijken of je berichtjes hebt, of om even Facebook te bekijken. Als je gaat studeren, is het daarom aan te raden om je telefoon helemaal uit te zetten. Als dit voor jou niet mogelijk is, dan kun je je internet op je smartphone uitzetten en het geluid op stil zetten. De neiging om dan toch telkens op je telefoon te kijken is dan wel groter.

Computerprogramma’s

Ook je computer kan voor afleiding zorgen. Toch heb je voor je studie ook vaak je computer nodig. Als je aan jezelf merkt dat je constant op je computer naar je mail, je Facebook of andere sites kijkt, dan is dit natuurlijk lastig. Voor dit probleem zijn inmiddels verschillende computerprogramma’s ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is Cold Turkey, maar via Google kun je ook andere programma’s vinden. Bij Cold Turkey kun jij bepalen welke websites voor jou tijdelijk ontoegankelijk moeten worden, en voor hoe lang zij dit moeten blijven. Zo kun je er dus voor kiezen om Facebook één uur af te sluiten voor jezelf. Na dit uur kun je een pauze inlassen, waarbij je de site wel weer kunt bekijken, en na de pauze kun je het weer ontoegankelijk maken.

Motivatie

Om je aandacht bij je studie te houden, is het ook belangrijk dat je gemotiveerd bent. Bedenkt daarom voor jezelf waarom je studie belangrijk is, of waarom dat specifieke vak belangrijk is. Zo heb je je studie nodig voor een toekomstige leuke baan, of heb je dat specifieke vak nodig om een onderdeel van je studie beter te begrijpen. Als je voor jezelf duidelijk bepaald hebt waarom je studie van belang is, kun je doelen opstellen. Bijvoorbeeld: ‘ik rond dit vak binnen 8 weken af,’ of ‘mijn propedeuse wil ik binnen één jaar halen.’ Soms zijn doelen te groot, bijvoorbeeld wanneer je doel een periode van één jaar bestrijkt. In dat geval is het handig om je doel in kleinere doelen op te splitsen. Zo kun je als deeldoel hebben om één vak te behalen, of alle vakken van het eerste blok. Wanneer je je doelen hebt bepaald, is het handig om deze op papier te zetten. Dit kan op bepaalde momenten een goed duwtje in de rug geven, en je kunt daarop je behaalde doelen afvinken. Als je een doel hebt behaald, kun je jezelf ook belonen. Dat is een goede manier om stil te staan bij wat je al hebt bereikt.

Een andere manier om gemotiveerd te blijven, is het toepassen van de vijfminutenregel. Het idee is dat je jezelf ertoe aanzet om vijf minuten aan een opdracht te werken. Als je eenmaal over die drempel heen bent, is het veel gemakkelijker om langer aan de opdracht te blijven werken.
© 2014 - 2024 Kath-v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOG: Studie Ontwijkend GedragSOG: Studie Ontwijkend GedragIedere student heeft vroeg of laat wel eens last van studie ontwijkend gedrag. Wat is studie ontwijkend gedrag en het al…
Motivatie, leren studerenMotivatie, leren studerenHoe groter de motivatie is tijdens het volgens van een studie, hoe groter de kans op slagen. Studeren gaat altijd met va…
Alles over een tweede opleiding in NederlandTegenwoordig zijn studies veel gericht op zelfstandig studeren waardoor men meer vrije tijd heeft. Hierdoor krijgt de am…

Hoe maak ik een goede samenvatting?Hoe maak ik een goede samenvatting?Een goede samenvatting laat zien dat je de tekst goed hebt begrepen en dat je het duidelijk aan je lezers kan communicer…
Het geheugen en tips bij het studerenHet geheugen en tips bij het studerenVoor het onthouden van je leerstof gebruik je je geheugen. Je hebt een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen.…
Bronnen en referenties
  • Tommy Opgenhaffen - Leren Hoe? Zo!
Kath-v (19 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.