Hoe maak ik een goede samenvatting?

Hoe maak ik een goede samenvatting? Een goede samenvatting laat zien dat je de tekst goed hebt begrepen en dat je het duidelijk aan je lezers kan communiceren. Een samenvatting kan in het begin moeilijk zijn om te schrijven omdat je er te veel of juist te weinig informatie in zet. Maar door dit stappenplan wordt het makkelijker om teksten snel en succesvol samen te vatten voor elk onderwerp en elke klas. Deze samenvatting kan dan vervolgens weer gebruikt worden tijdens het leren.

Verdeel en heers

In het begin is het belangrijk de tekst vluchtig te scannen voor informatie en de tekst dan in secties te verdelen. Richt je op de koppen en subkoppen. Kijk ook naar dikgedrukte termen en zorg ervoor dat je snapt wat er staat voordat je gaat lezen.

Lees

Nu je voorbereid bent kan je je selecties lezen. Lees er doorheen, je hoeft niet alles op te zoeken wat je niet snapt. Het gaat er om dat je begrijpt wat de auteur algemeen bedoelt en dat je de toon, stijl en de belangrijkste gedachten doorhebt. Je hoeft ook geen aantekeningen te maken. Richt je op de focus van het verhaal.

Herlees

Bij het herlezen ben je actief aan het lezen, je moet de tekst echt in je opnemen. Onderstreep de hoofdzaken en zinnen die een samenvatting geven van een paragraaf. Markeer zinnen waarnaar je wil verwijzen in je samenvatting. Label ook de gebieden die je moet vermijden omdat ze te veel details bevatten, ze kunnen interessant zijn, maar zijn te specifiek. Kijk naar stukken die je niet snapt en probeer ze te begrijpen.

Een zin per keer

Je zou nu grip moeten hebben op de tekst die je gaat samenvatten. In de eerste drie stappen heb je de tekst in stukken verdeeld en de ideeen van de auteur gevonden. Nu is het tijd om de hoofdgedachte van iedere sectie in een goed geschreven zin te formuleren. Zorg er voor dat alles wat je er in zet hoofdpunten zijn en dat je geen kleine details vertelt. Schrijf het in je eigen woorden, zodat je dat later niet meer hoeft te doen.

Schrijf de these

Dit is heel belangrijk voor elke samenvatting. Herlees de zinnen geschreven in de vierde stap. Van deze zinnen zou je een these moeten kunnen formuleren die duidelijk overbrengt wat de tekst probeerde te bereiken. Als je er achter komt dat deze stap je niet lukt, moet je er voor zorgen dat ze zinnen geschreven in de vierde stap echt duidelijk alleen hoofdpunten aankaarten.

Klaar om te schrijven

Wanneer je dit punt hebt bereikt is je eerste versie eigenlijk klaar. Je kan je these gebruiken als introducerende zin van je samenvattingen. De andere zinnen kunnen de rest van de tekst vormen. Zorg er voor dat ze in de goede volgorde staan. Gebruik overgangswoorden (dan, hiernaast en verder( en gebruik verwijzingen waar nodig (die, dat en zijn) om er voor te zorgen dat je tekst gestructureerd wordt en dat de tekst gaat lopen.

Controleer de nauwkeurigheid

Herlees je samenvatting en kijk of je de ideeën van de auteur en de hoofdpunten goed hebt weergegeven. Controleer ook of je alle tekst goed hebt geciteerd uit de originele tekst. En wees er zeker van dat de samenvatting geen eigen mening van je bevat op het stuk.

Herzien

Wanneer je er zeker van bent dat je samenvatting klopt, moet je de tekst nog nakijken op stijl, grammatica en interpunctie. Als je tijd hebt kan je de samenvatting nog aan iemand anders geven om na te kijken. Deze persoon moet het originele verhaal kunnen begrijpen gebaseerd op je samenvatting. Als dat niet het geval is heb je misschien niet genoeg gefocust op de belangrijkste ideeën van de auteur.

Enkele tips voor het schrijven van je samenvatting

  • Schrijf in de tegenwoordige tijd
  • Zorg er voor dat de auteur en de titel van het werk zijn vermeld
  • Wees beknopt; de tekst mag niet langer zijn dan de originele tekst
  • Als je woorden van de auteur moet gebruiken, citeer ze dan.
  • Stop geen eigen mening, ideeën of interpretaties in de samenvatting. De samenvatting moet laten zien wat de auteur wou vertellen, het moet geen kritiek bevatten.
  • Zorg voor correcte spelling, grammatica en interpunctie

De drie belangrijkste eisen voor een samenvatting

  • De samenvatting moet de originele tekst als een geheel dekken.
  • De tekst moet gepresenteerd worden op een neutrale manier
  • De samenvatting moet een verkorte verzie zijn van de tekst, gepresenteerd in eigen woorden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een goede samenvattingHoe maak je een goede samenvattingSamenvattingen maken is meestal niet het meest geliefde klusje, maar toch is het erg nuttig, vooral als je studeert. Sam…
Stappenplan om te studerenTentamens, examens, proefwerken en overhoringen. Niet voor iedereen is het even makkelijk om te leren, daarom is hier ee…
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Tips voor het eindexamen Nederlands havo/vwoTips voor het eindexamen Nederlands havo/vwoHet Nederlands examen: hoe kun je daar nou voor leren? Voor leerlingen die goed zijn in Nederlands is het geen probleem,…

Samenvatting APA stijl: citeren, refereren en parafreserenSamenvatting APA stijl: citeren, refereren en parafreserenHet APA citatie stijl refereert naar de richtlijnen die gehanteerd worden door de American Psychological Association. He…
Tips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomenTips om studie-ontwijkend gedrag (sog) te voorkomenElke student en scholier doet het: soggen. Sog staat voor studie-ontwijkend gedrag, en betekent dat je bezig bent met an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.