Leer hoe je het beste kan leren
Heb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes uit waardoor het leren een stuk makkelijker, en misschien zelfs wel plezieriger, kan worden.
Samenvatten
Maak een samenvatting van hetgeen dat je moet leren. Een samenvatting is een korte weergave van een onderwerp in jouw eigen woorden. Het is dus je eigen interpretatie, dus neem een tekst niet letterlijk over. Terwijl je een samenvatting maakt, waarin je de belangrijkste punten uit een tekst (of over een onderwerp) opneemt, leer je al veel over het onderwerp. Als je daarna nog een aantal keer je samenvatting doorneemt zal het leren een stuk gemakkelijker gaan!
Tip: Neem een samenvatting nooit klakkeloos over van iemand anders, schrijf er altijd zelf één.
Maak een mindmap
Een mindmap is een diagram die opgebouwd is uit teksten, begrippen, relaties en/of plaatjes. Op een mindmap schrijf je het onderwerp in het midden, daaromheen schrijf en/of plak je informatie in een boomstructuur. Het is belangrijk om een mindmap overzichtelijk te houden, een goede vormgeving helpt ook bij het leerproces. Er zijn verschillende computer programma's waar je een mindmap mee kan maken, maar je kan dit ook gewoon op papier doen.
Tip: Link kleuren aan bepaalde onderwerpen en gebruik sleutelwoorden. Het versimpeld uittekenen van jouw interpretatie van een begrip is ook handig.
Leer begrippen door ze over te schrijven
Het leren van begrippen is voor sommigen een lastige (en vaak saaie) klus. Een van de makkelijkste manieren om begrippen te onthouden is het overschrijven van de begrippen met de betekenis daarbij. Het is handig om dit op een A4'tje te doen. Verdeel het A4'tje staand in tweeën, schrijf op de linkerkant het begrip op en op de rechterkant de betekenis. Zo kan je jezelf na het schrijven van de begrippen en betekenis gemakkelijk overhoren.
Tip: Vraag iemand om assistentie bij het overhoren!
Je weet het pas echt als je het uit kan leggen
Het klinkt cliche, en je zal het vast al vaker gehoord hebben, maar het is echt zo: Je weet pas echt iets van een onderwerp af als je het uit kan leggen aan iemand anders. Het is dus handig om iets over jouw onderwerp uit te gaan leggen aan iemand zodra je denkt dat je het begrijpt/weet. Lukt het uitleggen je niet, of snapt jouw proefpersoon het niet? Dan zal je moeten onderzoeken wat er niet lukt, of wat jouw proefpersoon niet snapt; deze punten kan je dan opnieuw bestuderen.
Tip: Maak je uitleg duidelijk en overzichtelijk. Schrijf de uitleg desnoods uit.
Beloon jezelf
Als je een behoorlijke lap tekst moet lezen is het goed om jezelf tussendoor te belonen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op elke alinea een snoepje te leggen en zodra je bij de alinea bent hem te nuttigen. Zo wordt leren nog leuk ook!