Leer hoe je het beste kan leren

Leer hoe je het beste kan leren Heb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes uit waardoor het leren een stuk makkelijker, en misschien zelfs wel plezieriger, kan worden.

Samenvatten

Maak een samenvatting van hetgeen dat je moet leren. Een samenvatting is een korte weergave van een onderwerp in jouw eigen woorden. Het is dus je eigen interpretatie, dus neem een tekst niet letterlijk over. Terwijl je een samenvatting maakt, waarin je de belangrijkste punten uit een tekst (of over een onderwerp) opneemt, leer je al veel over het onderwerp. Als je daarna nog een aantal keer je samenvatting doorneemt zal het leren een stuk gemakkelijker gaan!

Tip: Neem een samenvatting nooit klakkeloos over van iemand anders, schrijf er altijd zelf één.

Maak een mindmap

Een mindmap is een diagram die opgebouwd is uit teksten, begrippen, relaties en/of plaatjes. Op een mindmap schrijf je het onderwerp in het midden, daaromheen schrijf en/of plak je informatie in een boomstructuur. Het is belangrijk om een mindmap overzichtelijk te houden, een goede vormgeving helpt ook bij het leerproces. Er zijn verschillende computer programma's waar je een mindmap mee kan maken, maar je kan dit ook gewoon op papier doen.

Tip: Link kleuren aan bepaalde onderwerpen en gebruik sleutelwoorden. Het versimpeld uittekenen van jouw interpretatie van een begrip is ook handig.

Leer begrippen door ze over te schrijven

Het leren van begrippen is voor sommigen een lastige (en vaak saaie) klus. Een van de makkelijkste manieren om begrippen te onthouden is het overschrijven van de begrippen met de betekenis daarbij. Het is handig om dit op een A4'tje te doen. Verdeel het A4'tje staand in tweeën, schrijf op de linkerkant het begrip op en op de rechterkant de betekenis. Zo kan je jezelf na het schrijven van de begrippen en betekenis gemakkelijk overhoren.

Tip: Vraag iemand om assistentie bij het overhoren!

Je weet het pas echt als je het uit kan leggen

Het klinkt cliche, en je zal het vast al vaker gehoord hebben, maar het is echt zo: Je weet pas echt iets van een onderwerp af als je het uit kan leggen aan iemand anders. Het is dus handig om iets over jouw onderwerp uit te gaan leggen aan iemand zodra je denkt dat je het begrijpt/weet. Lukt het uitleggen je niet, of snapt jouw proefpersoon het niet? Dan zal je moeten onderzoeken wat er niet lukt, of wat jouw proefpersoon niet snapt; deze punten kan je dan opnieuw bestuderen.

Tip: Maak je uitleg duidelijk en overzichtelijk. Schrijf de uitleg desnoods uit.

Beloon jezelf

Als je een behoorlijke lap tekst moet lezen is het goed om jezelf tussendoor te belonen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op elke alinea een snoepje te leggen en zodra je bij de alinea bent hem te nuttigen. Zo wordt leren nog leuk ook!
© 2012 - 2020 Stanley, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Hoe kunnen we het beste studeren? Moeten we leren in een bepaalde omgeving of maakt het niet uit je waar je de informati…
Studeren aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan de universiteit, zonder kennis van universiteitStuderen aan een universiteit is nog steeds niet voor iedereen weggelegd. In bepaalde families is het traditie om te stu…

Coachen kun je lerenCoachen is een doelgericht proces, waarbij de coach zijn coachee op interactieve wijze begeleidt in zijn professionele o…
Feedback op je stageplaatsFeedback op je stageplaatsJe loopt stage en je wilt feedback ontvangen van je collega's. Feedback helpt je je positieve punten te zien, maar haalt…

Reageer op het artikel "Leer hoe je het beste kan leren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Stanley
Gepubliceerd: 03-12-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Schrijf mee!