Alles over een tweede opleiding in Nederland

Tegenwoordig zijn studies veel gericht op zelfstandig studeren waardoor men meer vrije tijd heeft. Hierdoor krijgt de ambitieuze student meer vrijheid om voor een tweede studie te kiezen. Tegenwoordig is het makkelijker om twee studies naast elkaar te volgen maar, er is alleen weinig informatie over bekend en veel instanties zijn er niet blij mee.

Tweede opleiding


Wanneer is een tweede studie aantrekkelijk

Allereerst dien je te beseffen dat het niet niets is, de doelstelling is immers om een tweede voltijd studie naast je huidige studie te gaan doen. Je moet veel zelfdiscipline hebben en sterk gemotiveerd zijn. Mocht je deze eigenschappen bezitten dan is het van essentieel belang dat je huidige studie het ook toelaat.

Als je op dit moment van 9 tot 5 op school zit dan is een tweede studie niet verstandig. Met de komst van de moderne technieken is het steeds beter te doen. Denk aan digitale colleges of e-learning maar, een tweede studie vereist nu eenmaal tijd. Mochten er vragen zijn of opdrachten zijn dan moet je de gelegenheid hebben om die te kunnen stellen of in te leveren. Hier dien je dus goed over na te denken.

Keuze tweede studie

De drang voor een tweede studie komt meestal voort uit nieuwsgierigheid of onvolledigheid van de huidige studie. Om te kijken wat zoal de raakvlakken zijn bij de huidige studie is het handig om eens te kijken welke minors er worden aangeboden. Als je dan kijkt van welke studies deze minors zijn heb je een indicatie wat bij je huidige studie past. Het voordeel van een bijpassende studie is dat je op bepaalde vlakken vrijstelling kunt krijgen waardoor je de tweede studie ook sneller kunt afronden.

Hoe zit het met de kosten van een tweede studie

De huidige wetgeving geeft jouw het recht om overal in Nederland een tweede opleiding te volgen zonder daar extra college geld voor te hoeven betalen. Je betaald dus maar eenmalig college geld. Weliswaar wel het hoogste college geld van beide studies maar wel eenmalig.

Nu zit er wel een addertje onder het gras. Nadat je je eerste studie behaalt hebt geld dit niet meer. Dan betaal je een heel ander tarief dat kan oplopen tot 3 a 4 keer zoveel dan wat je nu betaald. Denk er dus goed om hoe je dit gaat indelen. Hier is uiteraard ook creatief mee op te gaan. Denk aan een jaar later afstuderen bij je andere studie.

Hoe kan ik mij inschrijven voor mijn tweede studie

Je kunt je inschrijven voor je tweede studie door je in te schrijven bij studielink. Nadat je ingeschreven bent kun je bij je school aangeven dat het een tweede studie betreft en dat je je college geld reeds betaald hebt. Veelal vragen ze dan om een verklaring van betaald college geld en die kun je afhalen bij de financiële secretariaat van je huidige opleiding of school instelling.

Nieuwe ontwikkelingen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een volledige studie thuis te doen. De zogenoemde thuis studies. Enkele bekende voorbeelden zijn LOI en NTI. Deze instanties zijn voor sommige opleidingen geacrediteerd door de NVAO waardoor ze in een experiment open bestel vallen. Dit houdt in dat je met je reeds betaalde college geld deel kunt nemen aan deze thuis studies. Alleen het les materiaal is dan voor jouw rekening. Hierdoor krijg je de mogelijkheid dat je overdag een voltijd studie kunt volgen en in de avonduren een online studie kunt doen.
© 2010 - 2024 Rhblubben, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Opleidingen die geen baan opleverenOpleidingen die geen baan opleverenAls starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van bela…
HBO opleiding Management, Economie en Recht (MER)De opleiding Management, Economie en Recht (MER) is een HBO opleiding. Deze opleiding kun je op verschillende plaatsen i…
Aan het werk of verder studerenAan het werk of verder studerenJongeren staan na een opleiding vaak voor een dilemma, doorleren om toch een baan gaan zoeken. Op het moment dat ze gaan…

Spelling - Hoe zit het ook alweer?De spelling van woorden... Vraag jij je ook wel eens af: Hoe schrijf je ook alweer bepaalde woorden? Komt er bij de pers…
Onrust in de klasVeel leerkrachten merken dat kinderen druk en onrustig zijn in de klas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar mees…
Rhblubben (8 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.