HBO opleiding Management, Economie en Recht (MER)

De opleiding Management, Economie en Recht (MER) is een HBO opleiding. Deze opleiding kun je op verschillende plaatsen in Nederland volgen. Het is een brede opleiding die je voltijd of deeltijd kunt volgen.

Algemene informatie

De MER opleiding is een erg brede opleiding die ervoor zorgt dat je na deze studie op veel gebieden aan de slag kunt. Er zijn verschillende hogescholen die deze opleiding aanbieden. Vaak wordt de opleiding zowel deeltijd als voltijd aangeboden. Ook zijn er hogescholen die een duaal opleiding aanbieden. Dit wil zeggen dat je werkt en studeert tegelijk. Management, economie en recht is een populaire opleiding waar veel studenten voor kiezen. Na deze opleiding gaan veel studenten verder op universitair niveau. De opleiding duurt normaal 4 jaar maar wanneer je een verkorte opleiding volgt, kun je het in 3 jaar afronden. Hiervoor moet je een speciaal traject doorlopen. Tijdens de opleiding volg je verschillende vakken zoals bedrijfseconomie, algemene economie, publiekrecht, privaatecht, marketing en management.

Na de opleiding

Wanneer je de MER opleiding afgerond hebt, kun je verschillende beroepen uit gaan voeren. Het is moeilijk om een duidelijk carrièreperspectief te schetsen, omdat de opleiding heel breed is. Een aantal voorbeelden van beroepen die geschikt zijn voor afgestudeerde MER studenten zijn:
  • Projectleider
  • Juridisch adviseur
  • Medewerker kwaliteitszorg
  • Account manager
  • Intermediair
  • Intercedent bij een uitzendbureau
Je kunt aan de slag bij zowel overheidsinstellingen als commerciële instellingen. Ook wanneer je nog niet precies weet wat voor beroep je wilt gaan doen, kun je voor de MER opleiding kiezen.

Vereisten

Om deze opleiding te gaan volgen zijn er een aantal vereisten. Zo is het belangrijk dat je een HAVO, VWO of MBO4 diploma hebt. Eigenschappen die goed bij deze opleiding passen zijn nieuwsgierigheid, geïnteresseerd in het nieuws en graag advies geven. Wanneer je deze eigenschappen hebt, past de opleiding waarschijnlijk bij je. De competenties waaraan je tijdens de opleiding gaat werken zijn o.a. analytisch inzicht, advies geven, goed communiceren en goed kunnen samenwerken.

Na het volgen van deze opleiding ben je geen specialist maar een generalist. Dat wil zeggen dat je niet van 1 bepaald onderwerp/vakgebied ontzettend veel weet, maar dat je van meerdere vakgebieden redelijk veel weet. Je gaat je dus niet op 1 vakgebied specialiseren. Dit is ook een van de redenen dat je bij zoveel soorten bedrijven terecht kunt na het afronden van de opleiding. De kans op een baan is redelijk groot omdat er in de verschillende sectoren vaak wel werk te vinden is.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…
Opleiding fiscalist: fiscale economieOpleiding fiscalist: fiscale economieIedereen heeft vroeg of laat met de belastingdienst te maken. Met de opleiding fiscale economie kan je zowel terecht kom…
Tilburg University: faculteiten en bacheloropleidingenTilburg University: faculteiten en bacheloropleidingenTilburg University is een van de twee universiteiten in Brabant. De Technische Universiteit Eindhoven is de andere Braba…

De afdeling PersoneelszakenBij veel organisaties is de afdeling personeelszaken een erg belangrijke afdeling. Deze afdeling zorgt voor alles wat me…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/algemeen/management-economie-en-recht
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.