Onrust in de klas

Veel leerkrachten merken dat kinderen druk en onrustig zijn in de klas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal zijn deze oorzaken te vinden in een combinatie van kindfactoren en omgevingsfactoren. In dit artikel worden deze twee factoren onder de loep genomen.

Kindfactoren

Een kind krijgt de hele dag te maken met prikkels. Het kind moet de tijd krijgen om deze prikkels te verwerken. Dit wordt lastig voor kinderen als zij de hele dag met (te) veel prikkels te maken krijgen. Prikkels van leerkrachten, klasgenootjes, ouders, maar ook van de media zoals televisie en internet. Kinderen hebben de rust nodig om al deze prikkels van een dag te ordenen. Deze rust kun je thuis, maar ook in de klas vormen.

Omgevingsfactoren

Kinderen moeten zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Door de technische ontwikkeling van deze tijd is dit lastig voor kinderen. De kinderen moeten de rust krijgen om echt te kunnen spelen en minder te ‘moeten’.

Nog een omgevingsfactor zijn de prikkels vanuit de media. Overal hebben kinderen tegenwoordig beelden om zich heen, van de televisie of van het internet. Doordat de beelden elkaar snel opvolgen, hebben kinderen in de klas moeite om hun aandacht in de klas erbij te houden. De kinderen zijn sneller afgeleid.

De verschillende soorten opvang (voorschoolse-, tussenschoolse- en naschoolse opvang) zorgen voor onrust bij een kind. Elke keer zijn er weer andere regels en grenzen. Een kind weet op deze momenten niet wat er van hem wordt verwacht, waardoor een kind elke keer weer de grenzen gaat opzoeken.

De onrust bij een kind kan ook komen door de voeding die het kind krijgt. Vooral suiker en chocolade maken een kind extra druk. Zorg hier als ouder en leerkracht voor dat het kind hier niet teveel van binnen krijgt.

Het creëren van rust in de klas
De rust of de onrust in de klas heeft ook te maken met het gedrag van de leerkracht. Hoe sta jij voor de klas, heb je alles al klaar liggen, ben je op tijd op school? Dit alles bepaald het verloop van de dag.

Tips om de rust als leerkracht te vinden

 • Ben op tijd op school
 • Bereid je lessen goed voor
 • Leg alles al klaar, zodat je ’s morgens meteen kunt beginnen
 • Zorg voor een vaste structuur in de klas
 • Plan niet te veel op één dag
 • Neem af en toe afstand van de klas om de kinderen te kunnen observeren, op deze manier zie je wat er echt in de klas gebeurd.
 • Maak regels en afspraken met de kinderen waaraan iedereen zich dient te houden.

Tips om de rust in de klas te creëren

 • Zorg voor oogcontact met de kinderen
 • Doe af en toe (rust of juist beweeg) spelletjes met de kinderen, zodat de kinderen even kunnen ontladen
 • Beweeg zelf rustig door de klas
 • Zorg voor een afwisselend programma, waar de kinderen ook af en toe in stilte moeten werken
 • Zorg voor een duidelijk stiltesignaal in de klas
 • Geef korte, duidelijke instructie
 • Laat de kinderen mandala’s kleuren. Het werken met mandala’s wordt door veel kinderen uitdagend, leuk en rustgevend gevonden. De afbeeldingen ontspannen, bevorderen de concentratie en het bewustzijn.
© 2010 - 2024 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig werken in de klasZelfstandig werken betekent dat kinderen gedurende een bepaalde tijd werken zonder de begeleiding en hulp van de leerkra…
Adaptief onderwijs: wat houdt dat eigenlijk in?Adaptief onderwijs is erg belangrijk in Nederland. Dit komt omdat ieder kind uniek en een individu is. Het is dan ook be…
Stage lopen in het basisonderwijsStage lopen in het basisonderwijsLeerkrachten in het basisonderwijs kunnen het treffen of niet met de stagiair, die, of heel gretig of heel afwachtend of…
Hoe ontstaan eetproblemen bij jonge kinderen?Eetproblemen bij jonge kinderen, in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, zijn een veel voorkomend verschijnsel. De eetproblemen…

Alles over een tweede opleiding in NederlandTegenwoordig zijn studies veel gericht op zelfstandig studeren waardoor men meer vrije tijd heeft. Hierdoor krijgt de am…
Een universitaire of een HBO opleiding verbeteren het levenEen universitaire of een HBO opleiding verbeteren het levenEen opleiding op het niveau van HBO of universiteit verbetert het leven na deze opleiding. U kunt eenvoudiger een baan v…
Bronnen en referenties
 • Boek: Als kinderen onrustig zijn - José Kuijsters
Rosie86 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.