Stage lopen in het basisonderwijs

Stage lopen in het basisonderwijs Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen het treffen of niet met de stagiair, die, of heel gretig of heel afwachtend of zelfs ongeinteresseerd kan overkomen. En de stagiair/e kan ook tegenkomen dat de leerkracht echt niet of juist heel erg op hem/haar zit te wachten. Hieronder tips voor zowel de begeleidende leerkracht als de stagiair/e zelf.

Voor en in de klas

De stagiair/e

De keus is gemaakt of er is geen andere keus: het wordt de opleiding voor basisschoolleerkracht of klassenassistent, oftewel PABO of de SPW-opleiding. Via de opleiding kun de student geholpen worden aan een stageplaats of die heeft via via een plek verworven op een school die leuk lijkt. En de eerste dag breekt aan....

  • 25 tot 30 kinderen in een groep, die de stagiair/e zien als een extra knuffeldier, eerst nog even vreemd, maar daarna is hij/zij goed voor de gezelligheid. Als student moet je meteen laten zien dat het een serieuze zaak is en dat je bij de orde van de juf of meester hoort. Niet direct op de eerste dag, maar zeker wel op een volgende dag kun je al laten zien dat jij het ook voor het zeggen hebt en dat de kinderen ook naar jou moeten luisteren. Alle begin is moeilijk, maar het werkt wel als je meteen duidelijk bent.

  • In een groep is altijd wel werk, of je kunt helpen met uitleggen aan 1 of 2 kinderen, of er moeten schriften nagekeken worden etc. . Ook het handhaven van de rust is belangrijk, zelfs als de eigen leerkracht de klas uit is. Zorg ervoor dat je niet op je stoel blijft zitten en dat je van aanpakken weet. De leerkracht vindt dat alleen maar fijn en het toont aan dat je van goede wil bent en dat je niet lui bent.

  • Als je lessen moet geven is het handig te beginnen met een reken- of taalles met de methode zoals die in de klas wordt gebruikt. Van tevoren heb je al gezien hoe ermee gewerkt wordt en kun je daar iets van overnemen. Bekijk de handleiding van de methode goed, kopieer desnoods het gedeelte dat je nodig hebt. Je kunt dan niet de fout maken dat je een andere manier van uitleggen gaat gebruiken.

  • Zorg voor een lijst met de opdrachten die je voor school moet doen en maak goede afspraken omtrent het geven van de lessen of taken. Maak ook duidelijk dat alles geëvalueerd moet worden voor je reflectierapporten. Het is belangrijk dat je weet hoe er over je werk gedacht wordt, voor jezelf en voor de leerkracht. Kom zelf met je map of papieren aan, want de leerkracht kan dat zomaar een keer vergeten. Hou alles dus zelf goed bij en durf te vragen.

  • Stel je positief op en pak alles aan wat je kunt doen en leren. Commentaar kan soms wel hard aankomen maar denk eraan dat je overal van leert.

  • Bied je ook eens aan voor werk in het schoolteam, dat komt alleen maar positief over. Aan de andere kant mag je ook nee zeggen als je voor alles wordt gebruikt, want dat is de valkuil.

De leerkracht

Ook voor de leerkracht valt het niet altijd mee, maar zij hebben meestal zelf toegezegd dat ze wel een paar handen in de klas konden gebruiken. Vaak gaat het goed en hebben ze geen klagen , maar het kan wel eens tegen zitten.
Hier een paar tips:

  • Zet een extra stoel klaar, zodat de leerkracht zelf altijd aan het bureau of op de eigen plek kan zitten.
  • Kom even samen in de klas voor het ochtendappel en spreek even door wat er vandaag op het programma staat. Ga daarna samen naar de koffietafel en naar de andere collega's.
  • Maak een lijst met klusjes en/of werkzaamheden van die dag, zo ziet de stagiair/e direct wat er van hem/haar verwacht wordt.
  • Probeer, vooral in het begin, veel samen te doen, bijv. samen de tekeningen ophangen, nakijken etc. Het kweekt veel goodwill en het motiveert om de volgende keer al uit zichzelf te werken.
  • Spreek meteen af wat er van haar/hem verwacht wordt en welke vrijheden zij/hij krijgt. Bijv. het orde houden in de klas kan meteen goed geoefend worden en geeft de belangrijkheid van haar/zijn positie aan. De kinderen moeten haar/hem niet als een van de kinderen zien.
  • Zorg voor een interessante en gezellige stageperiode! Het motiveert!
  • Belangrijk: spreek met de stagiair/e over de vertrouwelijke informatie die op school wordt besproken en de verwachtingen van de school omtrent de houding van de stagiair/e daarbij.

Dit zijn maar een paar tips, maar het belangrijkste is wel dat er een goede band kan worden opgebouwd. De leerkracht moet het ook positief bekijken en aan de tijd denken dat hij/zij zelf met knikkende knieën de eerste les moest geven. Zij zijn degenen die moeten zorgen dat het stokje wordt doorgegeven aan gemotiveerde jongelui die het van de "vaklui" geleerd hebben!
© 2011 - 2025 Tanya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PABO, de opleiding voor het basisonderwijsVeel jongens en meisjes dromen ervan om na de middelbare school de PABO te doen. Maar wat houdt de PABO precies in?
Leerkracht wordenVeel mensen willen leerkracht worden. Je kunt op verschillende manieren leerkracht worden. Hoe kun je precies leraar wor…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML)De grootste wens van de meeste klanten van de Limburgse waterleidingmaatschappij was om zachter water te mogen krijgen u…
Slimmer werken: lees de tips and tricksSlimmer werken: lees de tips and tricksHeb je het idee dat je soms maar wat aanrommelt op je werk of studie en dat je niet alles af krijgt wat je af zou willen…
Tanya (10 artikelen)
Laatste update: 23-09-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.