Leerkracht worden

Veel mensen willen leerkracht worden. Je kunt op verschillende manieren leerkracht worden. Hoe kun je precies leraar worden?

Leren voor leerkracht

Als je leerkracht wilt worden moet je naar de pabo. Je wordt toegelaten op de pabo met een havo diploma of vwo diploma. De pabo is een hbo opleiding en duurt vier jaar. Op de pabo volg je colleges, lessen en allerlei praktische opdrachten. Je moet ook veel samenwerken, dat is een belangrijke vaardigheid voor je latere werk. In je eerste studiejaar ga je stage lopen op een basisschool. Je leert het snelst als een ervaren juf of meester het voordoet. Je komt er zo snel achter of je leerkracht wilt worden. In de eerste jaren loop je gemiddeld één dag per week stage. In het vierde jaar van de opleiding sta je drie keer per week zelfstandig voor de klas.

Eerst onderwijsassistent

Je kunt ook leerkracht worden als je een diploma van vmbo-t heeft. De weg duurt alleen dan wat langer. Je moet dan na het vmbo een middelbare beroepsopleiding voor onderwijsassistent volgen. Met de opleiding onderwijsassistent kun je onder leiding van een leerkracht werken op een basisschool. Je kunt daarna ook nog drie jaar na de pabo gaan,zo kun je zelf meester of juf worden.

Zij-instromer en vakleerkracht

Er zijn mensen die kiezen eerst voor een ander beroep en ontdekken later dat ze leerkracht willen worden. Als die mensen al een diploma hebben van het hbo of de universiteit kunnen ze gaan werken op de basisschool. Ze moeten dan wel twee keer in de week naar de pabo om te leren voor hun diploma. De school betaalt de opleiding voor die mensen. Mensen die later instromen worden zij-instromers genoemd. De meeste leerkrachten worden groepsleerkracht. Dat betekent dat ze alleen of samen verantwoordelijk zijn voor een bepaalde groep. Er werken op veel basisscholen ook vakleerkrachten. Ze geven meestal muziek of gymnastiek, maar ook wel handenarbeid of drama.

Meer functies in het onderwijs

Houd je van organiseren en leiding geven dan kun je bouwcoördinator worden. Heb je veel verstand van computer dan kun je ict-coördinator worden. Er zijn ook leerkrachten die zich bezighouden met kinderen die extra aandacht nodig hebben. Meestal hebben die kinderen leerproblemen of problemen met hun gedrag. Een leerkracht die zich daar mee bezig houdt heet een remedial teacher. Een remedial teacher is speciaal opgeleid om kinderen met leerproblemen te helpen. Ze kunnen ook een opleiding volgen voor Intern Begeleider. Zo kunnen ze kinderen met problemen het beste helpen.

Speciaal basisonderwijs

Je kunt ook werken op het speciaal onderwijs. Als je daar wilt werken moet je na de pabo een vervolgopleiding doen. De kinderen op het speciaal onderwijs hebben een bepaalde handicap of een ziekte waardoor ze moeilijker leren. De kinderen zijn bijvoorbeeld blind of doof, lichamelijk of verstandelijk gehandicapt, of ze hebben ernstige gedragsproblemen of grote leerproblemen. Op het speciaal basisonderwijs zitten er ook minder leerlingen in de klas. Zo krijgen ze meer aandacht van de leerkracht.

Kinderopvang

Wil je liever werken met nog jongere kinderen, dan kun je op een kinderdagverblijf gaan werken. Er zitten kinderen van nul tot vier jaar. Je moet de baby’s verzorgen en de peuters helpen met eten en naar het toilet gaan. Je bent ook heel veel met de kinderen aan het spelen.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opleiding en beroep - OnderwijsassistentOpleiding en beroep - OnderwijsassistentAls onderwijsassistent heb je (onder verantwoordelijkheid van de leerkracht) leerlingbegeleidende en lesondersteunende t…
Afgestudeerd aan de pabo maar nog geen baan?Afgestudeerd aan de Pabo maar nog geen baan? Steeds meer pabo-studenten die klaar zijn met hun opleiding hebben veel moe…
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
Opleidingen voor werken in het onderwijsOpleidingen voor werken in het onderwijsWat betreft opleidingen voor werken in het onderwijs zijn de PABO en de HBO lerarenopleidingen het populairs. Deze oplei…

Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilHandvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilOp zoek naar een leuke creatieve opdracht voor het begin of einde van het schooljaar? Er zijn verschillende knutselopdra…
Leuke lesideeën aardrijkskunde: De cultuurswapLeuke lesideeën aardrijkskunde: De cultuurswapAardrijkskunde is een van de vier basisschoolvakken die deel uitmaken van de zogenaamde wereldoriëntatie vakken. Op de m…
Reacties

Anoniem, 05-05-2016
Ik heb een vraagje. Ik wil graag op het mbo pedagogiek gaan volgen en vervolgens pabo volgen op het hbo. Zou dit kunnen? Reactie infoteur, 09-05-2016
Ja, dat is mogelijk.

Anoniem, 21-08-2015
Ik heb een vraagje? je kan toch ook met een mbo diploma niveau 4 naar de pabo (hbo)? Reactie infoteur, 29-08-2015
Ja dat klopt. De opleiding die je op het mbo volgt moet wel aansluiten bij de pabo, met een technische mbo 4 opleiding word je namelijk niet toegelaten op de pabo.

Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.