Opleidingen voor werken in het onderwijs

Opleidingen voor werken in het onderwijs Wat betreft opleidingen voor werken in het onderwijs zijn de PABO en de HBO lerarenopleidingen het populairs. Deze opleidingen bereiden je voor op de diverse aspecten van werk in het onderwijs. De PABO bereid je voor op werken op een basisschool en de lerarenopleiding voor werken op onder andere middelbare scholen.

HBO PABO

De PABO is dé opleiding waar de meeste mensen aan denken wanneer je vertelt dat je een opleiding voor het onderwijs volgt. Voluit heet de PABO de pedagogische academie voor basisonderwijs. Op de PABO leer je alles wat een goede juf of meester hoort te weten en moet kunnen. Je leert niet enkel de basisvakken zoals rekenen en taal, maar je levert ook een bijdrage aan de opvoeding van kinderen en daarom leer je ook over diverse gedrags- en leerproblemen. De PABO is een HBO-opleiding.

Arbeidsmarkt

Momenteel werken er vrij veel oudere mensen in het onderwijs, waardoor de arbeidskansen vrij hoog liggen. Van de afgestudeerden vindt circa 75% binnen een jaar een plekje voor de klas. Het startsalaris in het onderwijs ligt rond de €1800 bruto en ligt daarmee onder het gemiddelde HBO startsalaris.

Toelating

In principe kan je met elk HAVO- en/of VWOdiploma op een van de 50 PABO's die Nederland rijk is terecht. Sommige scholen, zoals de Katholieke Pabo Zwolle hebben een numerus fixus. Dit betekent dat je moet loten om toegelaten te worden tot de opleiding. Sommige PABO's leiden specifiek op voor bijvoorbeeld antroposofische of gereformeerde scholen. Er wordt dan van je verwacht dat je die overtuigingen deelt of er positief tegenover staat.

Inhoud

De PABO is een opleiding waar je breed opgeleid wordt, er is niet veel ruimte voor specialisatie. Vanaf het eerste jaar sta je direct voor de klas tijdens een stage. Hierdoor leer je het vakgebied goed kennen en doe je naast de theorie ook meteen praktijkervaring op. Aan het einde van het eerste jaar heb je de zogenaamde rekentoets en taaltoets. Deze toetsen móet je halen wil je verder mogen met je opleiding.

Welke PABO?

Het aanbod PABO's is in Nederland ontzettend groot. Niet vreemd dat je daardoor niet goed weet voor welke PABO je nu precies moet kiezen. Onderstaande tabel geeft de best beoordeelde PABO's van het land weer.

SchoolInstroomPrestatie-eisProgrammaDocenten en lessenBaanvoorbereidingFaciliteitenTotaalscore
Zwolle KPZ159-+++++++++++100
Zeist Helicon5530 ECTS++++++++++88
Gouda Driestar229-+++++86
Helmond Kempel226-++++++++86
Zwolle GH157-++++++82

HBO Lerarenopleiding

Waar de PABO opleidt voor het geven van onderwijs aan basisschool scholieren word je op de lerarenopleiding voorbereid op het geven van onderwijs aan middelbare scholieren of scholieren op een MBO school.

Arbeidsmarkt

Ook voor afgestudeerden aan de lerarenopleiding is de arbeidsmarkt gunstig gezind: ongeveer 75% van de afgestudeerden staat na een jaar voor de klas. De afgestudeerden krijgen vrijwel allemaal werk op het niveau waar zij voor opgeleid zijn.

Toelating

De lerarenopleidingen zijn voor alle mensen met een VWO-opleiding toegankelijk. Wanneer je een HAVO diploma hebt dien je eindexamen gedaan te hebben in de vakken die je wilt gaan geven. Wiskunde dient op niveau B gevolgd en afgesloten te zijn en voor natuur- en scheikunde is een natuurprofiel vereist.

Inhoud

Tijdens de studie staan diverse vakken centraal. Zo leer je niet enkel veel over de vakken die je wilt gaan geven maar krijg je ook diverse vakken over leerproblemen, intercultureel onderwijs en pedagogiek. Je loopt vanaf jet eerste jaar al stage zodat je direct contact maakt met de arbeidsmarkt.

Wanneer je afgestudeerd bent krijg je een tweedegraads lesbevoegdheid. Dit betekent dat je onderwijs mag geven aan het VMBO, het MBO, het volwassenonderwijs en de eerste klassen van de HAVO en het VWO. Wanneer je ook les wilt geven aan de klassen 4 en 5 van HAVO en 4, 5 en 6 van het VWO dien je een educatieve master aan een universiteit of hogeschool te volgen.

Welke lerarenopleiding?

Ook het aanbod lerarenopleidingen is in Nederland vrij groot. Niet vreemd dat je daardoor niet goed weet voor welke lerarenopleiding je nu precies moet kiezen. Onderstaande tabel geeft de best beoordeelde lerarenopleidingen van het land per vakgebied weer.

HBO opleiding moderne talen

SchoolInstroomWelke vakken?ProgrammaDocenten en lessenBaanvoorbereidingFaciliteitenTotaalscore
Leeuwarden/Groningen NHL141Ne, En, Fr, Du en Fries000058
Tilburg Fontys157Ne, En, Fr, Du en Sp0++058
Nijmegen HAN152Ne, En, Fr, Du0+0054

HBO opleiding maatschappijvakken

SchoolInstroomVakkenProgrammaDocenten en lessenBaanvoorbereidingFaciliteitenTotaalscore
Amsterdam HvA183Maatschappijleer, Aardrijkskunde, Economie, Zorg en welzijn, Pedagogiek++++++066
Leeuwarden/Gron NHL151Maatschappijleer, Aardrijkskunde, Economie, Zorg en welzijn0+0060
Tilburg Fontys166Pedagogiek, Godsdienst0+0-52

HBO opleiding exacte vakken

SchoolInstroomVakkenProgrammaDocenten en lessenBaanvoorbereidingFaciliteitenTotaalscore
Tilburg Fontys89Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie++++66
Amsterdam HvA99Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Techniek algemeen++0+64
Leeuwarden NHL54Biologie0+0+62
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe PABO-taaltoets een verplichte, maar moeilijke toetsDe taaltoets is een verplicht en zeer belangrijk onderdeel voor alle eerstejaars PABO-studenten. De taaltoets stelt vast…
Leerkracht wordenVeel mensen willen leerkracht worden. Je kunt op verschillende manieren leerkracht worden. Hoe kun je precies leraar wor…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
WISCAT rekentoets PABOWISCAT rekentoets PABOIeder jaar beginnen duizende studenten een opleiding aan de PABO. Als eerstejaars student wacht hen dan de gevreesde taa…
Bronnen en referenties
  • Keuzegids Hoger onderwijs 2010 HBO Voltijd
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.