WISCAT rekentoets PABO

WISCAT rekentoets PABO Ieder jaar beginnen duizende studenten een opleiding aan de PABO. Als eerstejaars student wacht hen dan de gevreesde taal- en rekentoets voor de PABO. De WISCAT rekentoets die sinds 2006 digitaal wordt aangeboden zorgt jaarlijks, maar liefst voor een een afvalpercentage van 1 op de 5 PABO studenten. Studenten die deze toets namelijk niet binnen het eerste jaar positief weten af te ronden krijgen een bindend negatief studieadvies en zullen moeten stoppen met hun PABO opleiding.

De WISCAT rekentoets PABO

Ieder jaar moeten ruim 2500 PABO studenten de PABO verlaten vanwegen een onvoldoende score op de gevreeesde taal- en of rekentoets. Waar ongeveer een kwart van de studenten de PABO moeten verlaten vanwege een onvoldoende op de taaltoets, moet maar liefst ruim 20% van de eerste jaars studenten aan het einde van het studie jaar een ander studie gaan zoeken.

De WISCAT rekentoets is een rekentoets ontwikkeld door CITO, die sinds het studiejaar 2006-2007 aan alle eerste jaars PABO studententen verplicht is gesteld. Dit omdat uit onderzoek was gebleken dat de kennis van rekenen in bij eerste jaarst PABO studenten bedroevend bleek te zijn. Een groot gedeelte van de eerste jaars had een algemene kennis die ruim beneden het peil van een leerling van groep 8 bleek te zijn. Studenten mogen gedurende het eerste studiejaar driemaal deelnemen aan de rekentoets. Na de derde poging moeten zij de toets met een voldoende hebben afgesloten. Wanneer de student ook bij de derde poging een onvoldoende behaald, zal hij of zij een negatief bindend studieadvies krijgen. Dit houdt in dat de student de studie zal moeten beeindigen.

Adaptieve toetsen

De WISCAT rekentoets is een digitale toets met een adaptief karakter. Dit wil zeggen dat iedere student een andere combinatie aan opgaven zal krijgen. Deze opgaven worden samengesteld uit een opgavenbak en toegespits op de moeilijkheidsgraad passende bij de student. Wanneer een student een opgave goed beantwoord zal hij een moeilijkere vraag krijgen. Na een fout antwoord zal een makkelijkere vraag volgen. Op deze manier krijgt iedere student een toets op maat. Natuurlijk houdt dit wel in dat een student die moeilijkere opgaven krijgt in verhouding ook meer foute vragen mag hebben, om toch een voldoende te scoren. De computer zal gelijk na het maken van de toets de score bekend maken.

Onderwerpen rekentoets PABO

De rekentoets PABO wordt onderverdeeld in vier domeinen. Deze domeinen zijn:
  • Hoofdrekenen ( Hierbij moeten 15 opgaven binnen 15 minuten beantwoord zijn, zonder het gebruik van kladpapier of rekenmachine)
  • Basisvaardigheden
  • Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen
  • Meten en meetkunde

In het totaal zul je 75 vragen moeten beantwoorden die binnen de bovenstaande vier domeinen vallen. Voor het beantwoorden krijg je 90 minuten de tijd. Als landelijke norm wordt een score van 103 gehanteerd. Bij behalen van deze score ben je geslaagd voor de rekentoets en heb je aangetoond dat je beschikt over een algemene rekenvaardigheid boven de algemene rekenkennis van een leerling uit groep 8 van de basisschool.

Boeken en oefenopgaven rekentoets PABO

Wanneer je, de verplichte rekentoets voor de PABO met een voldoende wil afsluiten en zo vroegtijdige beeindiging van je studie te voorkomen is het verstandig niet te licht over deze toets te denken. Vroegtijdig beginnen met het maken van veel oefenopgaven is dan ook zeer verstandig.

Enkele aanbevolen boeken voor de PABO rekentoets zijn:

  • Basisvaardigheden rekenen voor de pabo ISBN 9789001767419
  • Rekenwijzer ISBN 9789006955033

Een aanbevolen computerprogramma met zeer veel oefenopgaven voor de PABO rekentoets is te vinden op:
  • www.paborekentoets.nl

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oefenen voor de rekentoets PaboOefenen voor de rekentoets PaboDe Pabo is een van de populairste HBO-opleidingen in Nederland. Toch heeft de Pabo ook ieder jaar te maken met een hoog…
Pabo rekentoets: info en adviezenPabo rekentoets: info en adviezen'Pabo studenten kunnen niet rekenen'. Kortweg is dit vaak de boodschap die ons via het nieuws bereikt. Daarom is de WISC…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische ľof universitaire pabo…
Opleidingen voor werken in het onderwijsOpleidingen voor werken in het onderwijsWat betreft opleidingen voor werken in het onderwijs zijn de PABO en de HBO lerarenopleidingen het populairs. Deze oplei…

Colloquium DoctumWil je graag naar de universiteit, maar heb je geen vwo-diploma? Veel mensen weten niet dat het alsnog mogelijk is om to…
Examenstress, hoe pak je het aan?Examenstress, hoe pak je het aan?Ga je dit jaar examen doen en ben je zenuwachtig, heb je slaapproblemen, stress, trillende handen, ben je onrustig en pr…
Bronnen en referenties
  • www.cito.nl
  • Reader uitgegeven door de Christelijke Hogeschool Windesheim
Reactie

A. van Asselt, 09-10-2014
Vraag: Als ik driemaal een onvoldoende heb voor de rekentoets en daardoor een negatief studieadvies krijg, welke mogelijkheden zijn er dan nog om de toets alsnog te behalen c.q. af te leggen?
Is er ook een mogelijkheid van een landelijk staatsexamen o.i.d.?
Ik hoop dat u de moeite wilt nemen om op deze vraag te reageren.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Aalt van Asselt Reactie infoteur, 29-11-2014
Beste Aalt,

Je zou je kunnen inschrijven bij een andere opleidingsinstituut (zelfde opleiding).

Bijles nemen

Herkansing vragen als er bijzondere omstandigheden waren die een reden zouden kunnen zijn om te herkansen (neem dan wel voldoende bijles).

Met Vriendelijke groet,

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.