Oefenen voor de rekentoets Pabo
De Pabo is een van de populairste HBO-opleidingen in Nederland. Toch heeft de Pabo ook ieder jaar te maken met een hoog percentage aan uitvallers. Dit heeft in veel gevallen te maken met de verplichte Pabotoetsen. In het propedeuse jaar zal er met goed resultaat een rekentoets en een taaltoets moeten worden gemaakt. Deze rekentoets valt zeker te halen, maar is lastig. Oefenen voor de rekentoets Pabo is dan ook zeer verstandig. Enkele tips en oefeningen voor de Pabo rekentoets vind je hier.
Waarom de Pabo rekentoets
De verplichte Pabo rekentoets is een toets die in het leven is geroepen om het rekenonderwijs in Nederland op een hoger niveau te brengen. Uit onderzoek is immers gebleken dat Nederlandse Pabo studenten vaak onder de maat presteren op de vakken taal en rekenen. Daarom is er naast de verplichte Pabo rekentoets ook een verplichte Pabo taaltoets. Pabo studenten hebben in hun propedeuse jaar drie kansen om deze beide toetsen met een voldoende resultaat af te sluiten. Wanneer dit niet lukt zal de student een negatief bindend studieadvies krijgen en de Pabo opleiding moeten verlaten.
Door de invoering van de verplichte Pabo toetsen hebben de Pabo opleidingen in Nederland ieder jaar te maken met honderden uitvallers in het eerste jaar. Onder deze uitvallers zijn tal van studenten die zeer gemotiveerd zijn om als leerkracht in het basisonderwijs aan de slag te gaan, maar toch hun droom uiteen zien spatten. Gelukkig zijn er door de loop van de jaren steeds meer mogelijkheden om je voldoende voor te bereiden op de Pabo rekentoets. Door veel te oefenen en de juiste hulp, boeken en cursussen heeft iedere Pabo student een grotere kans om te slagen voor de gevreesde Pabo rekentoets.
Hoe ziet de rekentoets eruit?
De verplichte rekentoets die in het eerste studiejaar van de Pabo wordt afgenomen, is een digitale toets met een adaptief karakter. Dit wil zeggen dat de toets zich tijdens het maken aanpast aan de moeilijkheidsgraad en vaardigheden van de student. Wanneer een student een vraag goed beantwoord heeft zal hij of zij een nieuwe vraag krijgen op een hoger niveua.
Voor de volledige Pabo rekentoets vallen 150 punten te behalen. De landelijke norm die is vastgesteld ligt op een aantal goed beantwoorde opgaven van 103. De toets bestaat uit twee gedeelten. De toets begint met een hoofdrekentoets, waarbij 15 opgaven binnen 15 minuten beantwoord moeten worden zonder het gebruik van kladpapier. Daarna worden de overige domeinen getoets, waarvoor 35 opgaven beantwoord moeten worden binnen een tijdsbestek van 75 minuten.
Onderdelen rekentoets Pabo
- Hoofdrekenen
- Basisvaardigheden
- Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen
- Meten en meetkunde
Wat moet ik kunnen voor de Pabo rekentoets?
Wanneer jij binnenkort de Pabo rekentoets moet maken is het van groot belang dat je de volgende onderdelen zeer goed beheerst. Je moet ze als het ware kunnen dromen.
- De tafels 1 t/m 12
- De kwadraten van 1 t/m 12
- Het meteriekstelcel
De getallen in de rekentoets zijn vaak zeer bewust gekozen. Door de bestaande items goed te kennen zul je getallen in de opgaven vaak zeer snel herkennen, waardoor je de eerste stap van je hoofdrekentoets al gezet hebt.
Oefenen voor de Pabo rekentoets
Oefenen voor de verplichte rekentoets kan alleen door veel oefenopgaven te maken. Dit kan alleen met behulp van een goed oefenboek of oefenopgaven die op het internet kan vinden, maar ook met behulp van een (online) leraar.
Summercourse Pabo rekentoets
Tijdens de zomervakantie worden er door geheel Nederland de zogenoemd Summercourse gehouden. Een week lang wordt er onder begeleiding van leerkrachten en in een gezellige sfeer geoefend voor een bepaald onderdeel. In dit geval dus de Pabo toets rekenen.
Handige boeken
- Basisvaardigheden rekenen voor de PABO: Noordhoff Uitgevers B.V.
- Rekenwijzer: ThiemeMeulenhoff
Handige sites
- www.paborekenen.nl ( een site behorende bij het boek rekenwijzer met veel extra opgaven en antwoorden van de opgaven uit boek)
Lees verder